När Topsy Lindblom stegade in på Nalen
Publicerad den 3 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 18 – 2024.
”Topsy” Lindblom hade många strängar på sin lyra. Friidrottare, OS-guldmedaljör, sportjournalist, idrottsledare och kanske framförallt nöjesprofil. Det var under hans ledning Nalen utvecklades till Stockholms främsta nöjespalats under devisen ”festligt, folkligt, fullspikat”.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

I februari 1907 rymde elefanten Topsy från en cirkus i Norrköping. Den tog sig ända till grannstaden Söderköping innan den kunde infångas. Uppståndelsen kring det exotiska och djuret var förstås stor. En som lär ha varit instrumentell i infångandet var en viss Gustaf Lindblom, då en lovande friidrottare. Om sin roll i det hela sa den alltid frispråkige Gustaf senare att ”jag var lika duktig då som nu på att skapa publicitet kring min person”. Oavsett betydelsen av Lindbloms insats fick han därefter smeknamnet ”Topsy”, som skulle följa honom genom livet. ”Onekligen bra för varumärket”, kommenterade han senare detta i en intervju för Expressen. 

En annan historia talar om att smeknamnet verkligen etsade sig fast efter en bandymatch kort senare. Gustafs IFK Norrköping mötte då IFK Uppsala och förlorade med 15-0, och en av lagkamraterna tyckte att ”Topsy” rörde sig ”elefantklumpigt” på isen. 

Favorit inför OS

”Topsy” Lindblom föddes 1891 i värmländska Kristinehamn, men familjen flyttade snart till Norrköping. Här började den unge Gustaf utöva ett stort antal idrotter, och skulle visa vara ganska duktig i alla. Möjligen undantaget bandy, då. På sommaren var det tresteg, höjdhopp, häcklöpning, tennis och fotboll som gällde medan han på vintern brottades och snörde på sig bandyrören. 

I friidrott tävlade han för IFK Norrköping, en förening som då var framstående i grenen. Hans sju år äldre namne och klubbkamrat, Gustaf ”Nubben” Nordén, förbättrade 1908 det svenska rekordet i tresteg. Året efter blev han förste svensk över 14 meter – en prestation som fick ett antal Norrköpingsgrabbar att satsa på disciplinen. Drivande var den då 18-årige ”Topsy” Lindblom – och hans vilja och tuffa träningsmetoder gav resultat. Klubben lyckades få med ett antal idrottare när det var dags för OS i Stockholm 1912.  

När uttagningstävlingarna hölls under våren imponerade den långe ”Topsy”. Den 24 maj hoppade han för första gången över 14 meter, och i den sista tävlingen före OS for han iväg 14,45 – nytt svenskt rekord. Nu tillhörde ”elefantjägaren” favoriterna i de stundande olympiska spelen.

Koncentration och vilja

Trestegstävlingen i Stockholms olympiastadion blev något av ett antiklimax. Favoriterna, bröderna Tim och Dan Ahearne, kom inte till start. Istället var amerikanen Platt Adams segerkandidat. Men han misslyckades och blev utslagen i försökstävlingarna. Där sopade istället Gustaf Lindblom banan med konkurrenterna. I första hoppet skuttade han iväg 14,74, i det andra ökade han på till 14,76. Stadionpubliken jublade och anade att tävlingen var avgjord – redan i försöken. 

Så var det också; till finalen gick förutom ”Topsy” hans klubbkamrat Georg Åberg och likaledes svenske Erik Almlöf. Ingen kom riktigt i närheten av ”Topsys” inledande språng och ”elefantklumpige” Gustaf Lindblom hade vunnit OS-guld!

Senare skrev sportjournalisten Sven Lindhagen att ”Topsy” ”var en duktig idrottsteoretiker, men något spänstfenomen var han inte. Med koncentration och obändig vilja nådde han 14,76 i tresteg”. 

Mycket tid att fira framgången fick han emellertid inte. Samma kväll ryckte han in för militärtjänst vid Kungliga flottan i Stockholm. 

Senare under 1912 vann så ”Topsy” SM i tresteg, men sedan började han trappa ner. Sista rycket i de stora sammanhangen var under en USA-resa 1913 då han deltog i amerikanska mästerskapet. Tyvärr blev han matförgiftad och hoppade bara 13,45, vilket ändå räckte till en femteplats. 

Tog över Nalen

Nedvarvningen som aktiv innebar dock inte att ”Topsy” Lindblom lämnade idrotten. Tvärtom. Snart blev han redaktionschef på Idrottsbladet och var drivande när tidningen började blomstra. 

Här visade han prov på den fallenhet för administration han senare skulle ha så stor nytta av. Samtidigt var han under två perioder sekreterare i boxningsförbundet, och anses vara den som lyfte svensk boxning till europeisk toppklass på 30-talet. Ett tag var han dessutom manager för tungviktsboxaren Olle Tandberg.

Ändå är det för något helt annat de flesta minns ”Topsy” Lindblom. I alla fall den äldre generationen. 1933 tog nämligen ”Topsy” över danssalongen Nationalpalatset i Stockholm, mera känd som Nalen. 

Tidigare hade han arrangerat boxningsmatcher i lokalerna, men nu skulle han förvandla det tämligen sunkiga haket till något stort. Under hans ledning blev Nalen en internationellt känd scen för dansmusik, främst då jazz. 

På 40-talet var det ett favorittillhåll för de så kallade swingpjattarna, killar med stora kavajer och smala byxor garnerat med vidbrättade hattar. 1947 öppnade så en av de mindre salongerna under namnet Harlem; här samlades jazzentusiasterna för att lyssna på bland andra Arne Domnérus och Putte Wickman.

”Mycket händer och fötter”

Den aningen sträve ”Topsy” Lindblom styrde sitt Nalen med järnhand. Diplomati låg inte för honom, man han hade näsa för vad som var gångbart. Inte minst utmärkte han sig för alla annonser: ”Festligt, folkligt, fullspikat”, ”Där mycket händer och fötter” och ”Gata Regerings 74 var adressen” var några av de mest kända. 

”Topsys” arrangemang var högst varierande. Då och då kom Frälsningsarmén och spelade, ibland uppträdde folkdanslag och det hände faktiskt att präster äntrade scenen. Alla skulle kunna gå till Nalen och trivas; gammal som ung, Med tiden blev nöjespalatset en institution, det var dit man gick för att ha kul och det var där de stora artisterna framträdde. Då och då lyckades ”Topsy” till och med locka över stjärnartister från USA. Det var ingen hejd på framgångarna.

Som övertygad renlevnadsman höll Lindblom spriten borta från Nalen. Själv påstod han att han drog sitt sista bloss i augusti 1918, några dagar e-f-t-e-r sin sista SM-tävling i tresteg! Ändå gick han bort ganska ung. 1960 drabbades han av hjärnblödning, och en av Sveriges stora idrotts- och nöjesprofiler hade tystnat för gott vid 68 års ålder.

Björn Schüberg

Vid OS i Stockholm 1912 tog Gustaf Lindblom guld i tresteg.
”Topsy” Lindholm tog över Nalen, i Stockholm, 1934 och gjorde det till ett vida känt nöjespalats.
Gustaf "Topsy" Lindblom den yngre....
... och Topsy Lindblom den äldre.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.