En vagn kommer lastad... Varje dag strömmar tusentals entusiastiska shoppare till Gekås i Ullared.
Då fick varuhuset tacka nej till fler kunder
Publicerad den 3 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 18 – 2024.
Det finns visionärer som förverkligar sina drömmar. Göran Karlsson måste räknas till en av dem. Från noll och ingenting byggde han upp en verksamhet som årligen lockar närmare fem miljoner besökare. Vi pratar givetvis om det stora gula varuhuset i Halland.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det var kärleken som tog Göran Karlsson till Ullared och därmed också till ett liv med hektisk affärsverksamhet. Tillsammans med fästmön Margareta Björklund öppnade han 1963 en butik på bottenvåningen i en villa i Ullared. Firma Ge-kås Manufaktur var emellertid till en början ingen lysande affär, trots lockvaror till chockpriser i annonserna. Efter två års verksamhet låg omsättningen på runt 80 000 kronor, det vill säga ungefär lika mycket som slås in under två minuter på kassaapparaterna i varuhuset idag.

Verksamheten växte och 1967 flyttade Gekås in i det gamla stationshuset i byn. Städrockar för 3,75 kronor stycket blev en storsäljare och charterbussarna började rulla till Ullared. Det var då som begreppet ”busstanter” myntades. De kännetecknades av att de var strukturella kunder, först ställde de sig i kön till toaletten, sedan i kön till butiken och slutligen i kassakön.

Råkade ut för brand

Kommersen gick ännu bättre och 1971 flyttade företaget till större lokaler snett över torget, till det som är den nuvarande platsen för Gekås. Halva den dåvarande lokalen fick dock avskärmas med presenningar för att minska ödsligheten inne i butiken, men den kunde snart tas bort. Företaget växte snabbt och drabbades av såväl med- som motgångar. Under 1976 brann tältlagret och varor för över 10 miljoner kronor blev lågornas rov.

Anställda på chefens sida

Julförsäljningen fick dock inte äventyras och med handlingskraft, laganda och därtill sunt förnuft såg Göran och hans medarbetare till att försäljningen fortsatte som vanligt. Att personalen var sin arbetsgivare trogen blev ett bevis när Handelsanställdas förbund försatte Gekås i blockad 1981. Orsaken var att Göran Karlsson vägrat teckna kollektivavtal. De anställda stod emellertid på Görans sida och konflikten pågick i ett års tid. Händelsen fick stor uppmärksamhet i pressen, vilket knappast fick en negativ effekt på handeln, den gjorde tvärtom att ännu fler kunder hittade till Ullared.

Pressen jämförde plötsligt Göran Karlssons firma med Ikea och Kapp-Ahl. Affärerna blomstrade, lokalerna hade byggts ut två gånger och företaget var landets femte största i sin bransch. Fenomenet Gekås var ett faktum.

Göran Karlsson drev ständigt Gekås framåt under sina 28 års tid som ägare, men 1991 valde han att sälja sitt företag till sex anställda Thomas Karlsson, Torbjörn Bäck, Kent Gustafsson, Håkan Jansson, Rolf Johansson och Kjell Andersson. Dessa skulle visa sig förvalta Görans filosofi, och de satsade dessutom på att såväl bredda sortimentet som att höja kvalitetsnivån. Och kunderna gillade utvecklingen, omsättningen var detta år 675 miljoner kronor och några år senare sprängdes också miljardvallen, 2023 var omsättningen 6 miljarder!

Före millennieskiftet byggdes centrallagret Sönneräng på 7 300 kvadratmeter för att lättare kunna hantera varuflödet och när Boris Lennerhov tillträdde som vd år 2000 inleddes en era med flera stora investeringar med ombyggnader och nybyggnader. 2001 köpte man campingen i Ullared och 2005 erbjöds varuhusets besökare helikopterrundturer, badtunnor, grillkåtor och barnteater för att nämna några exempel.

Blev tv-program

Gekås var nu ett så populärt utflyktsmål att de, trots de enorma handelsytorna, stundtals hade svårt att ta emot alla besökare. Under 2007 tvingades Boris Lennerhov gå ut i radio för att be kunder att inte åka till Ullared. Något som sannolikt inte hjälpte mycket, för inte mindre än 3,8 miljoner kunder besökte Gekås under detta år.

Den 2 november 2009 hade dessutom tv-serien Ullared premiär i Kanal 5, något som fick ännu fler kunder att upptäcka varuhuset. Tittarna fick bland annat stifta bekantskap med Morgan och Ola-Conny, två av de anställda. Succén var ett faktum och första avsnittet sågs av över en miljon svenskar, och uppmärksamheten resulterade i en ökning med 2 000 kunder om dagen till varuhuset. 

Besök av kungen

Året efter, närmare bestämt den 30 oktober, fick de närvarande också uppleva den längsta ingångskön i varuhusets historia. Kön ringlade sig genom samhället hela 1,4 kilometer lång. Väntetiden för att komma in i varuhuset var 3,5 timmar.

Sedan dess har Gekås firat såväl 50-årsjubileum som 60-årsjubileum och mycket har hunnit hända sedan Göran Karlsson och hans anställda först flyttade in i lokalerna. Shoppinghotell har byggts, Ullaredsflyg har flugits, berg har sprängts för att ge plats åt nya ytor, nya större kundvagnar har ersatt de tidigare, öppettiderna har utökats, restaurang, barer och caféer finns inne i varuhuset och såväl statsminister Stefan Löfvén som kung Carl XVI Gustaf har besökt varuhuset.

Göran Karlsson gick bort i sjukdom 2004 och han fick förvisso uppleva många förändringar av sitt livsverk, men de flesta och största kom efter hans död. Fast hans staty finns utanför varuhuset och vakar över det enorma handelsimperium som han en gång skapade.

Sedan 2019 är Thomas Karlsson ensam ägare av Ullared.

Sigge Angshult

100 000 fryspåsar på en dag…

Den genomsnittliga kunden: är en 43-årig kvinna med eller utan barn och bosatt i Götaland. Hon åker till Gekås över dagen och kör 23 mil enkel väg. Hon besöker varuhuset 2–5 gånger om året och spenderar nästan fem timmar i butiken och handlar för 3 300 kronor. Enligt kundundersökningar är 64 procent av kunderna kvinnor och 36 procent män.

Svindlande varuhussiffror: Butiksytan i varuhuset är 44 500  m², har 82 utgångskassor och kan rymma 8 900 kunder samtidigt.

Gekås Ullared har 9 000 kundvagnar, 10 000 kundkorgar och 3 500 parkeringsplatser.

Under ett år passerar 133 miljoner varor genom kassorna. Det finns över 150 000 unika artiklar i sortimentet. Varje kund plockar ihop varor för 15 kronor i minuten.

Försäljningssiffror per år: 13 miljoner par strumpor, 320 000 påsar Ahlgrens bilar och 1 700 000 flaskor schampo. 

Per dag: 100 000 fryspåsar och 25 000 gula platskassar.

I Ullared är köer något av standard – såväl utanför som inne i varuhuset. Foto: Sigge Agnshult
Göran Karlsson, grundare av varuhuset Gekås i Ullared står staty vid ingången.
I varuhuset finns sedan ett antal år en populär och välbesökt restaurang.
Gekås handelsytor är enorma och det är sällan gångarna är så här luftiga.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.