Rysslands historia är full av dramatiska skeenden och hårdhänta härskare. En av de märkligaste var Katarina den stora. Hon blev berömd för sina många älskare och sitt bisarra äktenskap med tsar Peter III, som hon senare eventuellt lät avrätta.
Vid mitten av 1700-talet bestod Europa av sex stormakter. Frankrike hade störst befolkning och var rikast, Storbritannien och Preussen var på uppgång, Osmanska riket (senare Turkiet) på nedgång, Österrike dominerade Centraleuropa och i öster låg Ryssland. Allmänt ansett som despotiskt och primitivt hade landet under 1700-talet moderniserats och genom krig och skicklig diplomati expanderat. Som de flesta stater styrdes Ryssland enväldigt, med absolut furstemakt.
Väster om Ryssland låg ett allt svagare Polen, och väster och i viss mån norr om Polen låg Preussen. Det var sedan 1701 ett självständigt kungarike med en stark militärmakt, och skulle under 1800-talet bli den dominerande tyska statsbildningen.
En furstlig röra
Kvinnan som skulle bli Katarina II och föräras tillägget ”den stora” föddes som Sophie Friederike Auguste den 21 april 1729 i preussiska Stettin. Under sin uppväxt kallades hon Figchen av sin far, Kristian August av Anhalt-Zerbst. Hennes mor var Johanna Elisabeth av Holstein-Gottorp, syster till den blivande kung Adolf Fredrik i Sverige. Ett resultat av de många strategiska äktenskapen mellan olika furstehus var att Katarina var kusin med både Gustav III och Karl XIII i Sverige.
Vid 15 års ålder skulle ”Figchen” själv bli en bricka i det storpolitiska spelet. 1744 skickades hon till Sankt Petersburg för att giftas bort med tronföljaren Karl Peter Ulrik året därpå. Giftermålet var ett resultat av diplomati från preussiske kungen Fredrik II (Fredrik den store), som ville stärka landets relationer med Ryssland.
Paret russifierades
Karl Peter Ulrik var barnbarn till tsar Peter den store. Där upphör emellertid likheten. Peter III, som blev hans kejserliga namn, var svagbegåvad och ansågs tidigt som en tveksam efterträdare till kejsarinnan Elisabet, som inte hade några ”legitima” barn.
Inte heller Karl Peter Ulrik var särskilt rysk. Hans mor var visserligen dotter till Peter den store, men fadern var den svenske prinsen hertig Karl Fredrik av Holstein-Gottorp. Den blivande Peter III föddes i Kiel och var liksom sin blivande gemål tysktalande. Peter efterträdde 1739 sin far som hertig av Holstein-Gottorp, och var ett tag påtänkt för den svenska kungakronan. Invecklade turer!
Karl Peter Ulrik, som russifierades till Pjotr Fjodorovitj, hade en svår barndom och ville aldrig flytta till Ryssland. Det sägs att han hatade landet, och hade inga ambitioner att bli ryss. Tvärtom.
Peters – ett stort barn
Trots detta genomfördes äktenskapsplanerna. Preussiska ”Figchen” ändrade sitt namn till Jekaterina Aleksejevna och konverterade från protestantism till ortodox tro. En omogen sjuttonåring och en begåvad sextonåring blev nu man och hustru.
Äktenskapet var kört från början. Peters största intresse var leksakssoldater, som han ställde upp lite varstans i det kejserliga palatset och även tog med sig till sängen. Han var ett stort barn. Något egentligt samliv var det inte tal om, då Peter hade …
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetongar med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!