Fyllda ägghalvor, eller deviled eggs som de kallas på engelska, är en populär påskrätt i Nordamerika.
Nästan hela världen vill ha ägg till påsk
Dela på Facebook

I hela världen äter man ägg i olika former. Hårdkokta, gärna färgade och dekorerade, tronar de på påskborden. Men de ingår förstås också i olika maträtter. Hur dessa ser ut varierar förstås, men precis som i Sverige kan ägg spela både huvudroll och biroll på påskbordet. 

 

Nordamerika

En amerikansk klassiker är så kallade deviled eggs, fyllda ägghalvor. Vi har dem i olika versioner även i Sverige, till exempel ägghalvor med räkfyllning. 

I USA vill man dock gärna ha sina ägghalvor med lite mer sting. Sardeller och kapris är populära fyllningar, gärna med ett stänk vinäger och lite stark fransk senap som extra smaksättning. 

I de flesta delar av USA äter man gärna ägglådor av olika slag, särskilt som frukosträtt.

Populära inslag på påskborden i Kanada är ägg Benedict och ägg Florentine. Även omeletter, gärna med mycket grönt, har sin självklara plats på många påskbufféer i Kanada. 

 

Sydamerika

I många av de traditionella sydamerikanska påskrätterna utgör äggen bara en del av många ingredienser, eller äts som tillbehör. 

Den traditionella fisk- och grönsakssoppan fanesca, från Ecuador, serveras med hårdkokta ägg som topping och den omtyckta peruanska skaldjurssoppan från landets näst största stad, Arequipa, serveras gärna med stekt ägg. 

En argentinsk klassiker på påskbordet är tarta pascualina, en paj fylld med ricotta, hårdkokta ägg, spenat, kronärts­kocka och persilja. 

I Brasilien serverar man gärna bacalhau. Det är en rätt som härstammar från det portugisiska köket och som lagas på saltad torsk, potatis, lök, hårdkokta ägg och oliver.

 

Europa

En världsberömd grekisk påskklassiker är det söta vetebrödet tsoureki. Det kryddas med citrus och en krydda som kallas mahlab eller mahleb, som mals av ett slags körsbärskärnor. 

Äggen, som färgats röda för att symbolisera Jesu blod, bakas in råa i degen och resultatet blir ett vackert skådebröd som förgyller vilket påskbord som helst. 

Den italienska staden Neapel är känd för sin casiatello, en paj med ost, salami och hårdkokt ägg i fyllningen. Italien har också, liksom Spanien, en variant av det grekiska påskbrödet, det bakas ofta ut som portionsbröd med ett ägg i varje brödstycke. 

En traditionell polsk påskrätt är jajka faszerowany, panerade ägg med en fyllning av skinka, senap och gräddfil. 

De serveras ofta tillsammans med en soppa som kallas zurek och som är mycket populär i det polska köket. 

I Skottland serverar man gärna så kallade scotch eggs till påskbrunchen; hårdkokta, skalade ägg som rullats in i en god färssmet och sedan stekts i ugnen eller friterats. 

 

Oceanien

Även i Australien är de skotska äggen mycket populära. Det finns en uppsjö av recept, och otaliga varianter, och färssmeten blandas lika ofta av fisk som av kött. 

Andra populära äggrätter är äggsallader av olika slag och bagels fyllda med bland annat stekt ägg är en omtyckt frukosträtt. 

Äggröra av olika slag serveras som lunch- eller brunchrätt på påskdagen.

Olika slags cheesecakes serveras som dessert, även i Nya Zeeland. Många ägg i smeten är ett måste, därefter kan de smaksättas på olika sätt. Pavlova, marängtårta med frukt, är också en klassiker. 

 

Afrika

I Nigeria firas påsk med pompa och ståt, ofta enligt den kristna traditionen med fasta fram till påskdagen. 

En populär rätt till den stora påskmiddagen är nigerianska äggrullar, hårdkokta ägg som friteras och som påminner om skotska ägg. 

Även desserterna får gärna ha ägg i huvudrollen, såsom cocada amarela, som är en omtyckt dessert i Angola. Desserten, som innehåller kokos och stora mängder ägg, har sitt ursprung i den portugisiska kolonisationen men är i dag helt införlivad med den lokala matkulturen. 

 

Asien

En påskklassiker i Singa­pore är ett slags crêpes som kallas beef murtabak. Nötkött som marinerats i curry, och sedan kokats med lök, vitlök och kryddor som stjärnanis, kanel och muskot, blir en kryddig fyllning i små tunna pannkakor som tillagats med många ägg i smeten. 

Crêpesen serveras med färsk lime, chilisås och raita, en yoghurtsås med mynta. 

I Filippinerna, där påsken är en mycket stor tilldragelse, kallas en av matklassikerna aroz valenciana. Det är en risrätt som påminner om den spanska paellan och som bland annat innehåller hårdkokta äggklyftor. En liknande variant är bringhe, där riset kokas i kokosmjölk och garneras med ägg. 

Till påskbuffén i Mellanösternområdet, som Armenien och Syrien, serveras hårdkokta ägg som ofta färgats med lökskal. 

I Goa i Indien serverar man gärna en het och kryddig räkgryta kallad balchao, toppad med löskokta ägg eller med hårdkokta ägghalvor vid sidan.

Varför äter vi då så mycket ägg just under påsken? 

Inom kristenheten anses ägget vara en symbol för liv och även för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. Det var dessutom förbjudet att äta ägg under fastetiden före påsk. 

Men seden att äta ägg, även ägg som färgats och dekorerats, är betydligt äldre än kristendomen och fanns redan i det antika Egypten och Persien.

 

Bitte Assarmo

Skotska ägg är poppis i både Skottland och Australien och i det sistnämnda landet även äggsallad.
Aroz valenciana äts i Filippinerna och i Argentina är tarta pascualina en klassiker.
Dela på Facebook

Telefon:
021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 34 reviews
drivs av Facebook
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7