Neil Young lovar spela till döden
Neil Young spelar på Farm Aid Concert förra året. Det är ett projekt för att stötta amerikanska bönder och startades 1985 på initiativ av Young, Willie Nelson och John Mellencamp. Foto: IBL bildbyrå
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Kanadensaren Neil Young, 72,  är en av rockens  största och mest långlivade stjärnor. Han har lovat att turnera så länge han lever.

 

Rockikonen Neil Youngs långa karriär kännetecknas av en musikalisk rastlöshet och en drivkraft att alltid testa nya musikaliska uttryck. Men kärleken till folk- och countryrock har märkts genom hela hans karriär.

Neil Young är född i Toronto i Kanada 1945 och uppvuxen i småstaden Omemee. När han var tolv år gammal flyttade han till Winnipeg med sin mamma. Den långa musikaliska karriären inleddes under High School-tiden. Han spelade i lokala band som The Squires som fick en hit med låten The Sultan. 

Hans flytt till Los Angeles 1966 var början på karriären. Neil Young bildade Buffalo Springfield med bland andra Stephen Stills. Gruppen var aktiv i två år och släppte tre album. 

 

Crazy Horse med i bilden

Neil Young släppte sitt egenbetitlade första album 1968. Albumet andas mycket country och passerade ganska obemärkt. Musiken är mainstream och innehåller inga låtar som följt artisten genom karriären.

Neil Youngs andra album med Everybody Knows This is Nowhere (1969) har en annorlunda ljudbild med folkrock med mycket stämsång. Albumet var det första av många med kompbandet Crazy Horse. Sångerna Cinnamon Girl och Cowgirl in the Sand lever fortfarande.

1969 var även året då Neil Young återförenades med Stephen Stills i supergruppen Crosby, Stills, Nash and Young. Supergrupper var tidens benämning på en grupp som bildades av kända soloartister eller medlemmar från kända grupper. Cream var den första supergruppen.

Crosby, Stills, Nash & Young var aktiva under två år. 1969 gjorde de sin andra spelning på den famösa Woodstockfestivalen. 1970 skrev bandet in sig i rockhistorien med albumet Déjà Vu. Låten Helpless är Neil Youngs mest kända bidrag från albumet. 

1970-talet blev Neils Youngs sekel. Hans tredje soloalbum After the Goldrush kom ut 1970 med bland annat låten Southern Man. Det stora genombrottet kom med albumet Harvest (1972). På albumet medverkar kompbandet Stray Gators. Två ”örhängen” från albumet blev Heart of Gold och The Needle and the Damage Done som handlar om gitarristen och narkomanen Danny Whitten från Crazy Horse. 

Neil Young ville hjälpa Danny Whitten och värvade honom till turnén som skulle följa upp albumet. Men han fick sparken eftersom han inte var kapabel till att spela. Han fick en flygbiljett till Los Angeles och 50 dollar i handen. Danny Whitten avled samma dag efter att ha tagit en överdos heroin. Neil Young tog händelsen mycket hårt och hade under en lång tid dåligt samvete.

 

Rosten sover aldrig

Albumen Déjà Vu och Harvest gjorde Neil Young till en stjärna inom countryrocken, men det var en roll som inte passade honom och han sökte nya vägar. Albumen från den här tiden blev inga kommersiella succéer.

1978 var det dags för ännu en återförening med Crazy Horse. Bandet gav sig ut på turnén Rust Never Sleeps. Turnén resulterade i två album och en film som regisserades av Neil Young under pseudonymen Bernard Shakey. Albumet Rust never Sleeps visar tydligt kontrasterna i Neil Youngs musikskapande. Det innehåller typisk folkmusik som i Ride My Llama och rå taggtrådsrock som i Sedan Delivery.

Under 1980-talet testade Neil Young många olika musikstilar. Albumet Re-ac-tor innehåller bastant taggtrådsrock som Shots, en av Neil Youngs många protester mot våld. Neil Young lekte även med synthar och han spelade in renodlad country. Men det var ingen musik som tilltalade fansen och skivköparna. Det gick så dåligt att skivbolaget stämde honom för att hans musik var för okommersiell och inte tillräckligt lik den som hade gett honom kommersiella framgångar. 

 

Mot krig och Bush

Hans största framgång på många år blev albumet Harvest Moon (1992) som ses som en uppföljare till Harvest från 1970. Musikerna var de samma på båda albumen.

Under de senaste 16 åren har Neil Young spelat med grungeband som Pearl Jam och Sonic Youth. Det har varit ännu en återförening med Crazy Horse och han har gjort ett album med Crosby, Stills & Nash 1999.

Turnerandet har fortsatt och i Skandinavien har han bland annat spelat på Roskildefestivalen och Way out West-festivalen i Göteborg. År 2005 drabbades Neil Young av en aneurysm (artärbråck) i hjärnan. Men han slutade inte att arbeta och 2006 kom det kontroversiella protestalbumet Living With War, en uppgörelse mot kriget i Irak och mot president George W. Bush.

 

Tänker aldrig sluta turnera 

Förutom ett projekt att bygga om en Lincoln Continental från 1959 med syfte att minska bränsleförbrukningen har nya album kommit ut. 2012 kom självbiografin En fredsförklaring.

Neil Youngs senaste projekt är hans digitala låtarkiv som består av en betaltjänst och en fri del. Under 2018 kom filmen Paradox som är regisserad av hans sambo skådespelaren Daryl Hannah som även har skrivit manus. Albumet Paradox är Neil Youngs senaste produktion. 

I en längre intervju i amerikanska magasinet Rolling Stone våren 2018 berättar Neil Young hur han ser på att turnera och om han tänker sluta.

”Begreppet sista turnén är fånigt eftersom många artister som ger sig ut på en sådan står på scenen igen efter ett år. När jag drar mig tillbaka så kommer folk att märka det eftersom jag är död”, säger Neil Young.

 

Dan Jansson

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7