Det är dags för den årliga äppelskörden och det gäller att ta vara på de delikata frukterna. Kvällsstundens Ulla Mossegård bjuder den här veckan på några av sina bästa recept med just äpple bland ingredienserna.
Äppel päppel pirum parum … Nu börjar en härlig tid med äpplen i alla former. Vi har väl alla pallat äpplen som små och det är lika spännande fortfarande. I dag kan man se att i många trädgårdar sätter ägaren ut en korg med frukt eller en skylt att man är välkommen in och plocka fallfrukt eller från de dignande äppelträden.
I dag tar man sig inte tid att ta hand om bär och frukt på samma sätt som förr. Kanske är det storstadsträdgårdarna som är sämst på att sylta och safta. Det är egentligen ganska sorgligt att vi kan ignorera färsk och fin mat på det sättet.
Det finns otaliga recept på äppelkakor och äppelpajer och självklart ska även vi baka äppelkakor. Kanske en variant ni inte gjort än. Själv kommer jag att göra äppelmos och frysa in, passar perfekt till morgongröten eller yoghurten.
Äpple i matlagning, i bröd och bullar är toppen. Ni får ett saftigare bröd och en friskhet i en sås eller maträtt. Har ni tänkt på hur vackert ett äpple kan vara och smaken och ljudet när man sätter tänderna i ett moget äpple, med lite sötma och en frisk syra och lite krispigt i texturen. Men det är sällan jag äter ett helt äpple numera, jag delar det helst i halvor eller i klyftor och avnjuter det så.
Mustandet har växt det senaste åren, där bilarna köar för att få lämna in sin frukt för att pressas till härlig must på kartong. Ett ytterligare bra sätt att ta hand om den fina frukten.
Jag minns så väl den plommonspäckade fläskkarrén, med god skysås, kokt potatis och äppelmos, som lagades till söndagsmiddag. Äpple och fläsk är en bra combo. Blodpudding, bacon och stekta gröna äppelskivor är en god lunchrätt. Gör en pyttipanna och skär små kuber av ett syrligt äpple och låt steka med på slutet.
Problemet med äpplen kan vara att den gas frukten avger – eten – påskyndar mogningsprocessen för annan frukt i närheten. Så äpplen får ligga i egen fruktskål, detta gäller även tomater. Då tar vi fram äppelsvarven, urkärnaren och kakformarna för nu ska vi gå lös på äpplena.
Kroppkakor
med fläsk och äpple
4–6 portioner
Ingredienser:
• 12 medelstora kokta kalla potatisar
• 1 ägg
• 3 dl vetemjöl
• salt till vattnet
Fyllning:
• 1½ hg rimmat fläsk
• 1 gul lök
• kryddpeppar
• 2 äpplen
Gör så här: Mosa potatisen. Blanda moset med ägg och vetemjöl i en stor bunke eller på bakbordet. Smaksätt med lite salt. Skär fläsk, äpple och lök i små tärningar. Fräs upp dem och tillsätt lite kryddpeppar. Låt fläsk-blandningen svalna. Forma degen till en tjock rulle. Skär den i bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fyll på med blandningen. Rulla in fyllningen och platta till något. Koka upp vatten och salt – 1½ tsk/liter vatten. Lägg i några kroppkakor i taget. Koka dem tills de flyter upp och sedan 5 min till. Servera med skirat smör och rårörda lingon.
Eventuellt överblivna kroppkakor är goda att dela och steka upp.
Äppelkaka à la Anita
(Ugn: 225 grader)
Pajskal fylld med frisk citrus och äppelsmak.
Ingredienser:
• 150 g smör
• 3½ dl vetemjöl
• 2 msk kallt vatten
Fyllning:
• 75 g smör
• 2 dl socker
• 2 små ägg
• 4–5 rivna äpplen
• rivet skal från en citron
Gör så här: Gör pajdegen och kyl ca 30 min. Skala och riv äpplen och riv skalet från en citron. Blanda smör, ägg och socker och vispa ihop. Häll i äpplen och citron. Tryck ut degen i en springform och sätt folie i kanterna och grädda 10 min. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen.
Grädda 25–35 min.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!