Nyboder – världens äldsta radhus
Tror ni att radhus är ett modernt påfund? Sök då upp stadsdelen Nyboder nära Kongens Nytorv i hjärtat av Köpenhamn. De upp till 200 meter långa bostadslängorna här anses nämligen utgöra den äldsta bevarade, helt genomförda sociala radhusbebyggelsen i världen.
Nyboder har varit hotat flera gånger av moderna krav. I dag är husen skyddade som byggnadsminnen och miljön bevaras pietetsfullt. Bostäderna i de lejongula radhuslängorna har blivit mycket eftersökta.
Det var 1631 – för nästan 400 år sedan – som kung Christian IV, den store stads- och kyrkobyggaren, lade grunden till Nyboder (en förkortning av Kongens nye Boder).
Anledningen var att stormakten Danmark befann sig i trängande behov av ordentliga kaserner för de stamanställda och deras familjer i den snabbt växande flottan.
De första 20 husen med omkring 200 lägenheter uppfördes 1631.
Under de närmaste åtta åren byggdes i allt runt 600 likadant utformade lägenheter. Alla husen var i en våning och lägenheterna små.
Standardiserade
Under årens lopp växte Nyboder. På 1700-talet byggde man även tvåvåningslängor. 15 000 personer bodde där som mest, nu är det runt 3 000 i lägenheter på i snitt 40 kvadratmeter.
Nyboder hade en särställning i Köpenhamn med eget sjukhus, egen skola och egen polis som avskaffades först 1923. De sista privilegierna försvann först i samband med den stora kommunreformen 1970.
Nyboder anlades alltså som tjänstebostäder åt den danska stormaktsflottans fast anställda och deras familjer.
Husen byggdes efter rationella principer i ett strikt rutnät av parallella dubbellängor med trädgårdar emellan. De låga envånings-, senare tvåvåningslängorna, kantade kullerstensbelagda gator som fick sådana namn som Elefantgade, Enhjörningsgade, Krokodillegade och Tigerstrade.
Även de små lägenheterna i husen var strängt standardiserade och hade alla samma planlösning: ett litet vardagsrum, kammare och kök.
Ett av husen från 1630-talet finns kvar på Sankt Pauls gade, de flesta av de andra husen i Nyboder byggdes under 1700-talet.
Disciplinen i Nyboder var nästan lika sträng som till sjöss. Ville någon till exempel gifta sig måste han först få sin hustru godkänd av kommendanten. Barnen gick från sitt åttonde år i Nyboders egen skola.
Efter avslutad skolgång följde sönerna sedan som regel i fädernas spår och blev antingen matroser eller hantverkare i flottan.
Med åren blev förhållandena i Nyboder betydligt bättre.
Trivsam oas
I dag är stadsdelen en trivsam oas i Köpenhamn, en småstad mitt i storstaden, till det yttre i stort sett oförändrad sedan Christian IV:s tid. Bostäderna i de lejongula radhuslängorna har blivit mycket eftersökta.
Ännu frodas mullbärsträd och äkta vin i de små trädgårdar som hör till husen. Och om kvällarna samlas man på Nyboders idylliska torg där Edward Suenson står staty vaktad av ett sömnigt bronslejon. Suenson var Danmarks främste sjöhjälte, den som förde Nordsjöeskader till seger vid Helgoland 1864 i det annars förlorade kriget mot Preussen.
Egentligen är det något av ett mirakel att Nyboder kunnat stå intakt i så många hundra år på ett så attraktivt område mitt i storstaden.
I dag är husen skyddade som byggnadsminnen och miljön bevaras pietetsfullt. Även nya hus i grannskapet uppförs numera med utgångspunkt i de gamla radhuslängorna.
Text och foto:
Ulf Nihlén
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!