Walt Disney och västgötarna
Fysträning i Disney Studios under ledning av Carl Johnson (i mitten). Dragkamparen till vänster är Walt Disney himself!
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Vad har Walt Disney med västgötsk idrottshistoria att göra kan man ju undra? Jo, det handlar om en verklig solskenshistoria med idrottsanknytning. Sedan kan vi ”på köpet” baka in honom i några andra sammanhang också. Men vi börjar med solskenshistorien…

 

År 1903 lämnar Karl-Oskar Johansson, född 1883 i Längnums församling, Sal i nuvarande Grästorps kommun för att immigrera till USA. Liksom sin namne i Vilhelm Mobergs utvandrarsvit var Karl-Oskar Johansson från Sal stor, stark och envis. Han hamnade i New York och fick arbete som murare. Arbetet var dock inte nog för Karl-Oskar att mäta sina krafter med, utan han gick med i Swedish-American Athletic Club, alltså en svensk-amerikansk brottningsklubb. 

Så småningom blev Karl-Oskar såväl amerikansk medborgare som amerikansk mästare i brottningens welterviktklass under namnet Carl Johnson. 

Carl Johnsons brottartalang gjorde att han 1912 återvände till fäderneslandet som medlem i den amerikanska OS-truppen! Ja, ska vi vara noga med fakta om uttagning, så må erkännas att ett antal amerikaniserade svenskar fick vad vi numera kallar för ”wild cards” till OS-tävlingarna i Stockholm. Det visade sig dock att de flesta svensk-amerikaner med ”wild card” inte höll erforderlig klass utan blev utslagna per omgående. 

Sak samma gällde Carl Johnson – det blev respass direkt mot en ungrare. Dock blev han fotograferad under matchen och hamnade på så vis på bild på ett brevkort med nummer 19. På ett dylikt skickade Carl en hälsning från Stockholm och ”solskensolympiaden” till en kvinnlig bekant i New York. 

 

Tränade storheter

Tre år senare gifte sig Carl Johnson med denna dam. I äktenskapet föddes en son. 1929 bestämde sig familjen för att flytta västerut. De hamnade i Glendale i Kalifornien. Carl lämnade muraryrket och fick jobb som personlig fystränare hos ingen mindre än Walt Disney! 

I jobbet ingick inte bara att hålla Walt Disney i trim, Carl fick även förtroendet att köra hårt med alla filmstjärnor och medarbetare som då arbetade för Walt i Disney Studios i Hollywood. Bland filmstjärnorna kan exempelvis nämnas Johnny Weissmüller och John Wayne!

Livet lekte för Carl Johnson, som på sin 65-årsdag den 13 september 1948 fick gratulationshälsningar via en lång lista med autografer från alla medarbetare i Disney Studios. Dessutom en teckning på sin muskulösa, ludna kropp av en medarbetande konstnär. 

 

Fler västgötar i Disneys stall

Måhända gjorde Carls gedigna fysträning och popularitet i övrigt att Walt Disney insåg att svenskar i allmänhet – och västgötar i synnerhet – var rejält och dugligt folk som man kunde lita på. I varje fall beslöt han sig för att anställa en annan västgöte som ateljéchef. Namnet var Gustaf Tenggren, född i Magra, men med rötter i Tängs socken i nuvarande Grästorps kommun. 1936 blev Gustaf Tenggren anställd som konstnärlig ledare i Hollywood och ateljéchef för 400 tecknare hos Walt Disney. 

Dags att avrunda historien om Walt Disney och västgötarna. I boken ”Klondike ´98” beskriver författarinnan Ethel Andersson Becker livet uppe i Klondike i nordvästra Canada under guldrushens ”glada” dagar. Författarinnan, som tillsammans med sin familj emigrerade från Larv till USA i slutet av 1800-talet, var kusin till Marianne Lundmark, vars son Hans gjort sig känd som ”Mr Larv” och en landsbygdens apostel. Denna bok fann en av Walt Disneys tecknare så intressant att han snodde hela storyn till ”Joakim von Ankas äventyr i Klondike”.

Ja, västgötarna hade uppenbarligen en stor plats i Walt Disneys hjärta!

 

C-O Johansson

Carl Johnson, som en av Disney´s tecknare uppfattade honom.

Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
  John Tjörngren
  John Tjörngren
  2019-02-23T17:02:42+0000
  Många intressanta artiklar !
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7