Nyboder – världens äldsta radhus
Bara en av de ursprungliga längorna från 1630-talet står fortfarande helt intakt; det på Sankt Pauls gade.
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Tror ni att radhus är ett modernt påfund? Sök då upp stadsdelen Nyboder nära Kongens Nytorv i hjärtat av Köpenhamn. De upp till 200 meter långa bostadslängorna här anses nämligen utgöra den äldsta bevarade, helt genomförda sociala radhusbebyggelsen i världen.

 

Nyboder har varit hotat flera gånger av moderna krav. I dag är husen skyddade som byggnadsminnen och miljön bevaras pietetsfullt. Bostäderna i de lejongula radhuslängorna har blivit mycket eftersökta.

Det var 1631 – för nästan 400 år sedan – som kung Christian IV, den store stads- och kyrkobyggaren, lade grunden till Nyboder (en förkortning av Kongens nye Boder). 

Anledningen var att stormakten Danmark befann sig i trängande behov av ordentliga kaserner för de stamanställda och deras familjer i den snabbt växande flottan.

De första 20 husen med omkring 200 lägenheter uppfördes 1631.

Under de närmaste åtta åren byggdes i allt runt 600 likadant utformade lägenheter. Alla husen var i en våning och lägenheterna små.

 

Standardiserade

Under årens lopp växte Nyboder. På 1700-talet byggde man även tvåvåningslängor. 15 000 personer bodde där som mest, nu är det runt 3 000 i lägenheter på i snitt 40 kvadratmeter.

Nyboder hade en särställning i Köpenhamn med eget sjukhus, egen skola och egen polis  som avskaffades först 1923. De sista privilegierna försvann först i samband med den stora kommunreformen 1970.

Nyboder anlades alltså som tjänstebostäder åt den danska stormaktsflottans fast anställda och deras familjer. 

Husen byggdes efter rationella principer i ett strikt rutnät av parallella dubbellängor med trädgårdar emellan. De låga envånings-, senare tvåvåningslängorna, kantade kullerstensbelagda gator som fick sådana namn som Elefantgade, Enhjörningsgade, Krokodillegade och Tigerstrade.

Även de små lägenheterna i husen var strängt standardiserade och hade alla samma planlösning: ett litet vardagsrum, kammare och kök. 

Ett av husen från 1630-talet finns kvar på Sankt Pauls gade, de flesta av de andra husen i Nyboder byggdes under 1700-talet.

Disciplinen i Nyboder var nästan lika sträng som till sjöss. Ville någon till exempel gifta sig måste han först få sin hustru godkänd av kommendanten. Barnen gick från sitt åttonde år i Nyboders egen skola. 

Efter avslutad skolgång följde sönerna sedan som regel i fädernas spår och blev antingen matroser eller hantverkare i flottan.

Med åren blev förhållandena i Nyboder betydligt bättre. 

 

Trivsam oas

I dag är stadsdelen en trivsam oas i Köpenhamn, en småstad mitt i storstaden, till det yttre i stort sett oförändrad sedan Christian IV:s tid. Bostäderna i de lejongula radhuslängorna har blivit mycket eftersökta.

Ännu frodas mullbärsträd och äkta vin i de små trädgårdar som hör till husen. Och om kvällarna samlas man på Nyboders idylliska torg där Edward Suenson står staty vaktad av ett sömnigt bronslejon. Suenson var Danmarks främste sjöhjälte, den som förde Nordsjöeskader till seger vid Helgoland 1864 i det annars förlorade kriget mot Preussen.

Egentligen är det något av ett mirakel att Nyboder kunnat stå intakt i så många hundra år på ett så attraktivt område mitt i storstaden. 

I dag är husen skyddade som byggnadsminnen och miljön bevaras pietetsfullt. Även nya hus i grannskapet uppförs numera med utgångspunkt i de gamla radhuslängorna.

 

Text och foto:

Ulf Nihlén

Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
  John Tjörngren
  John Tjörngren
  2019-02-23T17:02:42+0000
  Många intressanta artiklar !
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7