På de tidiga gotländska bildstenarna finns ofta rodda skepp avbildade. Kanske är det den dödes sista färd som skildras på detta sätt.
På Gotland är historien huggen i sten
Dela på Facebook
Skicka som e-post

På Gotland finns en unik fornlämningstyp från järnåldern som kallas för bildstenar, stenar som har inhuggna bilder på framsidan. Bildstenarna har tillverkats under lång tid på ön. De äldsta redan cirka hundra efter vår tideräkning och de yngsta till slutet av vikingatiden eller början av medeltiden, omkring år 1050.

 

De äldsta bildstenarna är ganska små och formen kan beskrivas som yxformig: deras översida är svagt välvd och sidorna insvängda. Bilderna på dem är inte så ”myllrande” som på de yngre. De är heller inte så berättande. I stället är vanliga motiv en solsymbol eller ett skepp. Det rör sig om roddskepp och på dem finns ibland ett litet hus. 

Skeppen kan vara en symbol för den dödes färd till dödsriket. Romarna och grekerna trodde att den döde färdades över floden Styx på väg till dödsriket. Transporten sköttes av Karon och för att betala honom hade den döda med sig ett mynt som låg i munnen. I några gravar på Gotland har liknande betalning – en bit guld – hittats i den dödes mun. Det tyder på att gotlänningarna kände till romarnas och grekernas uppfattning om döden och vad som skedde då.

 

Hjältesagor

Vid sidan av skeppen finns också en del andra intressanta motiv. På en sten från Austers i Hangvar finns en bild som visar att bildstenarna knyter an till kända hjältesagor eller mytologiska berättelser. Stenen är skadad men tillräckligt återstår för att motivet ska kunna identifieras. Det visar en man framför ett djur med många ben. Djuret – ett monster – gapar hotfullt mot mannen som i sin tur ser ut att vara på väg att gå till attack obeväpnad.

Berättelser om hur modiga kämpar möter fruktansvärda monster finns det gott om från järnåldern. Den mest kände av dem är Sigurd Fafnesbane. Han dräpte draken Fafne för att komma över drakens guld. Sigurd var listig och grävde en grop på en plats där draken brukade ringla fram. Han gömde sig i gropen och inväntade draken. Och när den ringlade över gömstället körde Sigurd upp svärdet och dödade monstret.

 

Ormhäxa

Berättelsen om Sigurd anses ha skapats någon gång under 400- eller 500-talet. Bakgrunden anses vara hunnernas härjningar i Europa. Det är möjligt att det är just Sigurds kamp mot Fafne som avbildas på den gotländska bildstenen. Det skulle då vara en av de äldsta avbildningarna som är kända av denna berättelse. 

Från vikingatiden är flera däremot bekanta. Berättelsen följer dock inte slaviskt den version som bevarats fram till i dag. Här går Sigurd till angrepp som om det var frågan om en boxningsmatch. Och ”draken” ser mer ut som en förvuxen tusenfoting. Även om storleken gör den skrämmande är det inte riktigt det monster man hade kunnat förvänta sig.

Bilden skulle också kunna föreställa någon annan forntida hjälte som gjort sig känd som monsterkämpe. En sådan var Beowulf som det berättas om i ett kväde som bär hans namn. Ny forskning har visat att kvädet skapades på Gotland under 500-talet och att handlingen i många fall utspelar sig på ön. 

En annan fantasieggande bild hittar man på en bildsten som tidigare stod vid Smiss i När socken, men som i dag är utställd på Gotlands museum i Visby. Två bilder dominerar stenen. På den övre delen finns ett treflikigt motiv av ormar och under detta sitter en mänsklig person med skrevande ben och uppsträckta händer. I dem ringlar ormar. Figuren har långt hår i två ”hästsvansar”, en på var sida. Det är främst håret som gjort att man tolkat figuren som en kvinna som ibland kallats för ”ormhäxa”. 

Men det går inte att bestämma en persons kön bara med utgångspunkt från håret. Både män och kvinnor bar långt hår vid den här tiden. 

 

Tvekamp

Även ett annat motiv som finns på de tidiga bildstenarna är fyllt av liv och rörelse. Det skildrar det som ser ut som en tvekamp. Det finns två varianter. En visar kämpar till fots och den andra två ryttare. På en bildsten från Vallstenarum – i dag på Historiska museet i Stockholm – drabbar två beväpnade kämpar samman. De står under ett stort geometriskt motiv – kanske en sol – och är beväpnade med målade sköldar och spjut. Man får nästan intryck av två romerska gladiatorer som står beredda att drabba samman och kämpa om liv och död. 

 

Glimtar från vardagen

Motivet med tvekampen finns kvar länge i bildstenskonsten och möjligen är bakgrunden att söka i berättelser om hjältar som kämpar tappert. Eller så skulle det verkligen kunna vara frågan om inspiration från romarna. Själva tekniken att framställa bildstenar – stenhuggarkonsten – är ett inlån från romarna.

Ryttarna som förekommer är även de fyllda av fart och ”tecknade” med stor skicklighet. På en sten från Martebo ses det här motivet. Ryttarna står ganska långt från varandra som om de förbereder sig för anfall. De lyfter hotfullt sina spjut och viftar med sköldarna. Mellan dem ringar en ormliknande figur.

Genom de gotländska bildstenarna får man glimtar från en svunnen tid. Vissa kan vara starkt verklighetsförankrade och har med det ”dagliga” livet att göra. Skeppen som återkommer i olika varianter är exempel på det. Även om de visar den dödes resa till dödsriket bör det vara frågan om farkoster som var i bruk under den tid som stenarna tillverkades. 

 

Mycket ännu oklart

Bilderna ger därför kunskap om hur båtarna såg ut och hur de tog sig fram. Seglen var ännu inte kända i Skandinavien – de kom på 700-talet – och skeppen roddes fram. Att döma av antalet roddare är det inte frågan om små båtar utan snarare om mindre skepp. En lustig detalj är att skeppen är utrustade med styråra både fram och bak. Det har med andra ord inte funnits något tydligt fram och bak på skeppen.

En annan detalj som vi kan få kunskap om genom de tidiga bildstenarna är hur krigarnas sköldar såg ut. Att döma av den geometriska dekor som de verkar ha måste de ha varit målade. Det finns arkeologiska fynd som stöder det. 

Men mycket förblir oklart och öppet för tolkningar när det kommer till bildstenarnas bildinnehåll. Vad föreställer till exempel alla de geometriska motiven? Är det solen? Och vilka är kämparna som ses på vissa stenar? Är de berömda hjältar vars namn förlorats fram till våra dagar? Eller är de symboler för något annat? Bildstenarna finns kvar och hela tiden framkommer nya spännande rön om dem. 

 

Text och foto:
Kent Andersson

En tvekamp ses på bildstenen här ovan. Här kämpar männen uppsuttna på hästar. Till höger ses ormhäxan, som denna figur på stenen från Smiss i När socken har kallats. I själva verket går det inte att bestämma vilket kön den avbildade figuren har. Den kan lika gärna vara en man.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.