På husesyn hos några svenska konstnärer
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 21 – 2023.
Carl Larsson-gården är i  dag ett av Sveriges mest populära besöksmål och visar ett stycke svensk inredningshistoria. Flera kända konstnärshem i Sverige har öppnat upp för allmänheten och bjuder in till inspirerande besök.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

ELLEN KEYS STRAND

Ellen Key var en känd opinionsbildare, kvinnosakskämpe och författarinna som engagerade sig i flera olika frågor, bland annat vad som utgjorde en vacker inredning. Vid förra sekelskiftet såg hon alla rum fyllda av tunga möbler och textilier, dessa rum med ”en dammig turkisk divan med brokigt möbeltyg”, och längtade efter raka motsatsen: ljus, äkta material och enkelhet. Bort med alla onödiga dammsamlare, träimitationer och konstgjorda blommor. 1899 sammanfattade hon sina tankar i ”skönhet för alla”, en samling texter där hon argumenterar för hur ett vackert och funktionellt hem skulle bidra till ökat välbefinnande. 

Hon trodde att vi kunde bli både vänligare och gladare genom att omge oss av vackra färger och former. 1910 påbörjades bygget av Ellens drömhus invid Vättern, mitt emellan Vadstena och Ödeshög. Där kunde hon äntligen slå sig till ro efter att länge ha befunnit sig på resande fot. 

Strand, som huset döptes till, ritades av arkitekten Yngve Rasmussen och var inspirerat av svenska herrgårdshus, jugend och Italien, där Ellen bott i perioder. Hon hade planerat sitt drömhus i flera år och fört anteckningar om allt från hur exteriören skulle se ut till vilka blomkrukor hon skulle ha. 

Nu fick hon möjlighet att omsätta sina idéer om skönhet i praktiken och skapade en ljus och personlig inredning med mycket öppna ytor. Många möbler var hämtade från hennes barndomshem Sundsholm och på väggarna hängde tavlor av bland andra prins Eugen och Carl Larsson, personliga gåvor från konstnärerna själv. 

Strand har lämnats precis som Ellen Key lämnade det och är i  dag ett museum. För 130 kronor kan man gå en guidad visning.

Öppettider: Från 1 maj till 30 september.
Läs mer: ellenkey.se

 

CARL LARSSON-GÅRDEN

Det kallas Sveriges mest berömda hem, och visst är Karin och Carl Larssons hem i Sundborn utanför Falun en riktig superkändis när det kommer till svensk inredning. 

Konstnärsparet träffades i den lilla byn Grez utanför Paris, där det i slutet av 1800-talet fanns en konstnärskoloni. De gifte sig 1883 och några år senare fick de stugan Lilla Hyttnäs i Sundborn i gåva av Karins far. 1901 gick flyttlasset dit för gott. Lilla Hyttnäs var från början en liten parstuga i timmer men paret ägnade nära tjugo år att renovera och inreda stugan till ett modernt hem. De tog verkligen ut svängarna. Redan vid förra sekelskiftet var Lilla Hyttnäs ett omtalat hem på grund av makarna Larssons personliga stil, drastiska färgval och blandning av konststilar. 

De inspirerades mycket av William Morris och föredrog, liksom Ellen Key, enkla möbler och klara färger. Karin formgav egna möbler, vävde tyger och broderade, Carl smyckade hemmet med målade dekorationer. Rummen och livet på gården förevigades också, på Karins uppmaning, i flera av hans målningar och bidrog till att parets hem blev sinnebilden av svensk hemtrevnad. 

Hemmet har lämnats som det såg ut då och i  dag förvaltas Lilla Hyttnäs av Carl och Karin Larssons släktförening. 

De guidade visningarna tar omkring 45 minuter och kostar 240 kr för vuxna, 195 för pensionär. Då ingår också inträde till sommarens utställning om Karin Larsson på Konsthallen Kvarnen.

Öppettider: Öppet året runt men inträde till huset endast med bokade visningar.
Läs mer: carllarsson.se

 

ZORNGÅRDEN

1886 köpte konstnären Anders Zorn en bit mark bredvid Mora kyrka i Dalarna. Han flyttade dit en timmerstuga som stått på hans morfars gård och under de kommande åren byggdes den lilla stugan ut och renoverades. 

Zorn stod själv för ritningarna och inspirerades av bland annat Arts & Crafts och lokal byggnadstradition. Rummen fylldes av konst och konsthantverk, traditionell kurbits blandades med antika marmorskulpturer och Zorns egendesignade möbler. 

1896 flyttade Anders och Emma Zorn hem från Paris och slog sig ner permanent på Zorngården. Paret fick aldrig några barn men hade ett rikt umgängesliv och hemmet anpassades för att kunna ta emot gäster. Både Prins Eugen och konstnärsparet Larsson var flitiga middagsgäster. 

Anders Zorn var mycket teknikintresserad och fyllde hemmet med moderniteter som vattenberedare och centralvärme. Det var också ett av de första hemmen i Sverige som fick en telefon installerad. 

Emma Zorn gick bort 1942, 22 år efter maken Anders, och deras vilja var att Zorngården skulle tillfalla svenska staten och öppnas för allmänheten. I  dag är Zorngården ett av Sveriges mest besökta konstnärshem. Hemmet har bevarats som det såg ut så att kliva in där är som att resa tillbaka hundra år i tiden. En höjdpunkt är det stora rummet på andra våningen med hela nio meters takhöjd. 

Visningarna tar omkring 45 minuter och kostar 150 kronor för vuxen. Bredvid Zorngården hittar man i  dag även Zornmuseet med världens största samling av hans verk.

Öppettider: Öppet året runt men endast via guidade visningar.
Läs mer: zorn.se

 

MILLESGÅRDEN

Carl och Olga Milles träffades i Paris i slutet av 1800-talet. Hon var porträttkonstnär, han skulle snart bli Sveriges mest kända skulptör. 

Kort efter giftermålet 1905 köpte paret en tomt på Herserudsklippan på Lidingö. Här ville de bygga ett hus med gott om plats för konstateljéer. Arkitekten Carl M. Bengtsson fick i uppdrag att förverkliga parets drömhus och 1908 stod det färdigt. I alla fall grunden.

De kommande åren gjordes flera utbyggnader och renoveringar. Först ut var en friluftsateljé åt Carl, som efter att ha andats in damm under stenhuggningen drabbats av stenlunga och var i behov av en bättre arbetsmiljö. 

När paret började köpa mark i området fanns där bara en vildvuxen granitklippa men under deras ägo förvandlades platsen. Granitblocken blev trappor, flera terrasser anlades och mycket av den ursprungliga växtligheten försvann. I stället planterades rönnar, lind, perenner och rosor, och den vildvuxna platsen förvandlades till en vacker park. 

Inomhus hämtade man inspiration från antikens Pompeji, frukostrummets väggar kläddes med blåvitt Delftkakel och en stor del av möblemanget gick i nyklassicistisk anda. 

På 1930-talet flyttade paret Milles till USA och Millesgården gjordes om till en stiftelse som skänktes till svenska folket. I  dag finns där både ett museum, en skulpturpark, butik och restaurang.

Öppettider: Öppet året runt, stängt på måndagar. Entré vuxen 170 kronor.
Läs mer: millesgarden.se

 

BRUCEBO

Carolina Benedicks Bruce växte upp i en förmögen familj och utbildade sig på Konstakademin i Stockholm. Under en vistelse i konstnärskolonin i Grez utanför Paris träffade hon 1885 sin blivande make William, en då utfattig målare från Kanada. 

De gifte sig 1888 och reste runt i världen några år innan de 1900 påbörjade bygget av sitt gemensamma hus strax norr om Visby på Gotland, en plats som skulle fungera som både bostad och ateljé och där de båda kunde finna inspiration. Landskapet påminde William om Kanada, och med ett stenkast från havet fick han möjlighet att ägna sig åt amatörarkeologi. Det gula huset tog flera år att färdigställa och byggdes och inreddes
i nationalromantikens anda med stora fönster och mörka trädetaljer. Väggarna fylldes av konst och rummen av föremål från parets alla resor. 

William gick bort redan 1906 men Carolina levde permanent på Brucebo fram till sin död 1935. Då testamenterade hon hemmet, konst och förmögenhet till Brucebostiftelsen i hopp om att det skulle fortsätta fungera som konstnärshem. 

Sedan 2012 är Brucebo öppet som museum och på somrarna hålls guidade visningar av hemmet där man kan ta del av parets originella konst och skulpturer, arkeologiska föremål, antika möbler och kuriositeter. Här finns bland annat Carolinas ”Baigneur blessé” som ställdes ut i Paris 1893. Entré för vuxna kostar 140 kronor, för pensionärer 120.

Öppettider: Trädgården är öppen under hela året och hemmet visas via guidade turer.
Läs mer: brucebo.se

 

BROR HJORTS HUS

Bror Hjorth var en av de stora modernisterna och brukar räknas till en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer under 1900-talet. I 25 år höll han till i på Norbyvägen 26 i Uppsala, cirka tjugo minuters promenadväg från Uppsala centrum – trots att han svurit på att aldrig någonsin återvända till hemstaden. 

Men i början av 40-talet hade han kommit på andra tankar. Då fick arkitekten Sten Hummel-Gummælius i uppdrag att rita ett hus som skulle rymma både bostad och ateljé. I sin självbiografi beskrev Bror det faluröda huset med ockragula fönsteromfattningar som romantiskt, trivsamt och vackert. Det hade ritats utifrån hans och hustruns önskemål. 

Efter hans död omvandlades Bror Hjorths bostad och ateljé till ett konstnärsmuseum där man förutom hans konst kan ta del av olika tillfälliga utställningar. Alla lediga utrymmen i hemmet upptogs av Bror Hjorths egna målningar, skulpturer och teckningar, och än i  dag presenteras konstsamlingen precis så. 

Bland höjdpunkterna finns en kubistisk skulptur av en flicka, i naturlig storlek, och en skiss
i full skala till Laestadiustriptyken. Här ges en spännande inblick i en av våra största konstnärers liv – det är dessutom fri entré.

Öppettider: Året runt, varierande tider. 
Läs mer: brorhjorthshus.se

Helena Nilsson

Ellen Keys drömhus invid Vättern.
I Sundborn utanför Falun ligger Karin och Carl Larssons hem.
På Norrbygatan i Uppsala kan man besöka Bror Hjorts hus.
Norr om Visby ligger Brucebo som var både bostad och ateljé.
Zorngården där Anders och Emma Zorn bodde. Rummen var fyllda av konst och konsthantverk.
På Herserudsklippan på Lidingö hittar man Millesgården med bland annat en skulpturpark.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Logga in

Fyll i användarnamn och lösenord

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.