På toppen av Sjöfartsmuseet står Sjömanshustrun och blickar ut över Göteborg. I år har hon anledning att sträcka på sig lite extra då staden vid havet firar 400 år.
Äntligen! Nu får Göteborg fira sina 400 år
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 20 – 2023.
I år får Göteborg äntligen fira sitt 400-årsjubileum – två år för sent på grund av att det kom en pandemi emellan. I juni inleds jubileumsfirandet och under sommaren och hösten händer mycket i staden. Vi ger dig (minst) tio anledningar att besöka Göteborg just i år.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

1621 grundade Gustaf II Adolf Göteborg, handelsstaden på västkusten som under fyra århundraden gett oss allt från Ostindiska Kompaniet till Lisebergskaninerna och Bingolotto. 2021 skulle staden ha firat sitt stora jubileum, men så kom pandemin och lamslog hela världen och festligheterna fick skjutas upp. 

Det är faktiskt inte första gången som Göteborg fått ändra på planerna för sitt födelsedagsfirande. Stadens 300-årsjubileum inföll bara några år efter första världskrigets slut och i planerna för firandet fanns bland annat en stor jubileumsutställning. Flera nya byggnader uppfördes särskilt för tillfället, bland annat de som nu huserar Konstmuseet och Naturhistoriska museet, och nöjesparken Liseberg öppnade för allmänheten. Men planerandet kantades av ekonomiska svårigheter och till slut beslöt man att skjuta upp firandet. Då som nu blev det av två år senare. 2023 får vi äntligen fira 400-åringen, och under året händer mycket i staden. Här är tio goda anledningar att besöka Göteborg i år.

1. Få trädgårdinspiration

Flera byggnader och verksamheter i Göteborg invigdes under jubileumsutställningen 1923 så för dem är det nu dags att fira 100 år. Göteborgs Botaniska Trädgård, som ligger i stadsdelen Änggården, är en av dessa jubilarer. Redan 1915 fick botanikern och konstnären Carl Skottsberg i uppdrag att leda anläggningen av den nya trädgården. Den invigdes under jubileet 1923 men ansågs inte helt färdig förrän 25 år senare. Hela området omfattar i  dag 175 hektar varav omkring 40 av dem upptas av den egentliga trädgården. Du kan behöva spendera en hel dag i trädgården för att hinna se allt. Där odlas 16 000 olika arter, omkring en fjärdedel av dem finns i trädgårdens växthus. Sveriges största orkidésamling hittar du här, liksom den zen-inspirerade Japandalen med det märkliga näsduksträdet som blommar runt månadsskiftet maj/juni och lockar tusentals besökare.

Öppettider och inträde: Trädgården är öppen varje dag, hela dygnet och året runt, tänk på att hundar inte är tillåtna mellan 1 mars–30 september. Gratis inträde, men de har en frivillig entréavgift på 30 kr.

Hemsida: botaniska.se

2. Fira Konstmuseet

I slutet av 1800-talet fanns en stor konstavdelning vid Göteborgs Museum, grunden till samlingen var en donation från Göteborgs konstförening 1865. Några decennier senare hade samlingen vuxit så mycket att man behövde se sig om efter nya lokaler. 

1916 hade man börjat förbereda för Göteborgs 300-årsjubileum några år senare, och i planerna fanns bland annat ett nytt centrum för kultur kring Götaplatsen. Där skulle både Konserthuset, Stadsteatern och ett konstmuseum samlas. Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson fick i uppdrag att rita Konstmuseets byggnad som stod färdig 1923. De inspirerades av romerska antiken och längs fasaden löper flera höga valvbågar. 

Göteborgs Konstmuseum är i dag det tredje största
i Sverige, åtminstone sett till antal verk som finns
i samlingen. I den finns främst västerländsk konst från 1400-talet och framåt och i utställningsprogrammet varieras det mellan äldre och samtida konst. Här finns verk av bland andra Göteborgskoloristerna,  samt Carl Larsson, Anders Zorn, Marc Chagall och Pablo Picasso. Förutom Konstmuseets samlingar hittar man i  dag också Hasselblad Center i byggnaden, där man kan ta del av både svenska och internationella fotoutställningar.

Öppettider och inträde: Göteborgs konstmuseums öppettider varierar och en dagsbiljett kostar 65 kr.

Hemsida: goteborgskonstmuseum.se

3. Kolla på sport

För sportintresserade finns flera anledningar att besöka Göteborg under året. 2023 avgörs tre mästerskap i staden, det första gick av stapeln redan i januari då gruppspelet i handbolls-VM för herrar spelades
i Scandinavium. I november är det damernas tur att kämpa om VM-medaljerna och flera av matcherna spelas i Göteborg. Till sist är det dags för junior-VM
i hockey för herrar som avgörs på arenorna Frölundaborg och Scandinavium. 

I mitten av maj kan man kolla in tiotusentals tappra löpare då Göteborgsvarvet traditionsenligt går av stapeln. I år har den fått sällskap av Göteborgs Marathon som hålls den 3 september.

4. Ta en picknick på jubilerande Liseberg

Det var bara tänkt att Liseberg skulle hålla öppet under jubileumsutställningen 1923, men parken blev så populär att den fick vara kvar. 100 år senare är den fortfarande en av stadens mest välbesökta platser. Lagom till jubileet har man slagit på stort och byggt det nya området Luna park och nya familjeattraktioner. Dessutom öppnas ett nytt hotell på området, och 2024 tillkommer en ny vattenvärld. 

Men ett besök på Liseberg behöver inte bara handla om spänning och fart. På området finns Lisebergs Trädgårdar och flera mysiga picknickplatser och grönområden. Vid platån uppe på berget har man utsikt över hela parken. 

Öppettider och inträde: varierar, se hemsida för aktuella öppettider och priser

Hemsida: liseberg.se

5. Vandra genom historien

Vill du veta mer om Göteborgs historia? Då ska du besöka Göteborgs stadsmuseum som nu har fyra basutställningar om stadens bitvis dramatiska historia. De är uppbyggda så att man i ett varv kan gå från stadens födelse till nutiden. Varvet inleds på 1600-talet, där man bland annat kan lyssna på dåtidens populärmusik och titta på arkeologiska fynd från tiden, och avslutas i utställningen Grejen med Göteborg där några av stadens ikoniska föremål visas upp – bland annat världens äldsta bevarade Volvo och en Bingolott från 1994.

Öppettider och inträde: öppet varje dag utom måndag. Dagsbiljett vuxen kostar 65 kronor. 

Hemsida: goteborgsstadsmuseum.se 

6. Skärgårdstur eller sightseeing på kanalen

För dig som vill se dig om i Göteborgs skärgård finns flera alternativ. Under sommarmånaderna går det lunch- och middagskryssningar varje dag, guidade turer till fyrön Vinga och Marstrand, och vägfärja till flera öar – för att nämna något. 

För en kortare resa är det någon av öarna i södra delen av skärgården man ska besöka. De är dock bilfria, så ska bilen med blir det bilfärja till någon av de norra öarna. 

Resor kan bokas med bland annat Skärgårdslinjen och Strömma. De sistnämna driver också Paddan, sightseeingbåtarna där man kan lära sig mer om Göteborgs historia – självklart men hel del Göteborgshumor. Årets Paddan-premiär sker i april.

Hemsida: stromma.com

7. Gå på Göteborgs födelsedagskalas

Göteborgs födelsedag infaller den 4 juni men jubileet uppmärksammas under hela året. Det stora födelsedagskalaset sker i Frihamnen mellan den 2 och 5 juni. Jubileumsfestivalen beskrivs som en fyra dagar lång folkfest där hela 70 tusen kvadratmeter fylls med musik, underhållning och matupplevelser. 

Festivalen pågår från fredagen till måndag, och varje dag har ett eget tema. Om du vill avnjuta musik av Göteborgs Symfoniker är det på fredagen du ska leta dig till området. 

Är du i stället sugen på dans är det lördagen som gäller. Då kan du dansa till olika sorters musik, eller kolla på den stora danstävlingen.

Hela festprogrammet finns på goteborg2023.com

8. Jubileumsfinal med kulturkalas och parad

Den 31 augusti inleds finalen av Göteborgs jubileumsfirande och under några dagar kommer det hända mycket i staden. På stadsfestivalen Kulturkalaset blir det uppträdanden, prova-på-aktiviteter och matupplevelser. 

Kalaset är öppet för alla och är helt gratis. Samtidigt anordnas Gamlestadsgalej i Gamlestaden, som beskriva som en folkfest för alla  –  med loppisar, mat, hantverk och musik. 

Den 2 september kommer den stora Jubileumsparaden tåga genom staden, med start vid Gustaf Adolfs Torg och avslutning på Götaplatsen. 

En festlig final på Göteborgs försenade födelsedagskalas.

9. Utomhusbad och jubileumspark

En av årets stora satsningar i Göteborg är utomhusbadet i anslutning till jubileumsparken i Frihamnen. Jubileumsparken kom till för några år sedan och är ett stort område fyllt av gröna ytor, platser för umgänge och sport, åretruntöppet bastu  –  eller ”Svettekôrka” som den kallas – och bad. 

I juni invigs det allmänna hamnbadet i anslutning till parken. Det är helt gratis att bada i någon av de tre ”bottenlösa” bassängerna som placerats i Göta Älv och där kommer det vara möjligt att bada i både söt- och saltvatten året om.  

10. Hälsa på kungaparet

Det är inte bara Göteborg som har anledning att fira i år. Den 6 juni är det på dagen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och Sverige gick in i en ny epok, och vår nuvarande kung firar hela 50 år på tronen. Under året kommer kungaparet besöka alla Sveriges län och på Göteborgs födelsedag den 4 juni besöker de staden för ett dubbelt firande. Då finns det stor chans att få en glimt av kungligheterna.

Helena Nilsson

Liseberg som byggdes inför stadens 300-årsjubileum fyller alltså 100 år.
Fürstenbergska galleriet är en av Göteborgs konstmuseums mest uppskattade och uppmärksammade delar. Foto: Hendrik Zeitler
Göteborgs konstmuseum på Götaplatsen med Poseidon. Byggnaden ritades av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson och uppfördes till Jubileumsutställningen 1923.
För de löpsugna finns det klassiska Göteborgsvarvet som hålls i maj och i september anordnas även Göteborgs Marathon.
Skärgårdskryssning till Marstrand är en populär begivenhet för Göteborgs turister. Foto: Strömma
Kulturkalaset brukar bjuda på uppträdanden, prova-på-aktiviteter och matupplevelser. Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Logga in

Fyll i användarnamn och lösenord

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.