Gunnar Dafgård (med några års mellanrum) sitter upp i cykelsadeln. Hans företagsamhet och hårda slit lönade sig och han kom att bli en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och företagare. I  dag är Dafgårds Sveriges största privata livsmedelsindustri.
Gick från majblommor till kåldolmar
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 20 – 2023.
I dag är Dafgårds Sveriges största privata livsmedelsindustri. Men grundaren, Gunnar Dafgård, inledde inte sin affärsbana med matvaror utan med majblommor och liljekonvaljer.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det skriver Kvällsstundens Agneta Tjäder som minns en intervju hon gjorde med Gunnar för omkring 20 år sedan.

Dafgårds skafferi finns – och har sedan företaget startade  –  funnits i Västergötland, och runt omkring industrilokalerna ligger vitkålsodlingarna som förser företaget med en av dess viktigaste råvaror.

Redan som barn var Gunnar Dafgård en sann entreprenör. Sina första affärer gjorde han i småskolan med att sälja majblommor och låg alltid ett steg före klasskamraterna. 

”Jag såg till att alltid vara ute och sälja en dag före de andra”, berättade Gunnar Dafgård. ”Köp i dag, för i morgon kanske priset stiger! ropade jag när jag gick omkring med blommorna. Och försäljningen gick strålande, kanske för att Källbyborna tyckte det var gott gry i grabben. Men jag är inte säker på att klasskamraterna uppskattade mina försäljningsmetoder.”

Gunnar visade också ett väl utvecklat affärssinne när grannflickorna plockade gullvivor och liljekonvaljer som de sålde för 24 öre buketten.

”Jag köpte alla deras buketter och sålde dom sedan själv för 50 öre styck”, sa han med glimten i ögat. 

Kaniner och juläpplen

Det var inte svårt att få Gunnar att berätta om sin barndom  –  tvärtom berättade han gärna om sina tidiga affärer. 

Gunnar låg alltid ett steg före de andra. Han var bara elva år när han följde med kvarnägaren Herman Friberg till Lidköping för att ”torga”, det vill säga sälja frukt, grönsaker och blommor på torget. Och på hösten köpte han vackra röda äpplen från Småland och sålde dem i hemtrakten strax före jul. Med god marginal förstås. 

”Jag köpte också kaniner av folk på Kinnekulle och sålde i Lidköping. ­Kaninkött var en uppskattad delikatess på den tiden.”

Att göra affärer var något han nästan var född till. Hans far var kreaturshandlare i Källby och Gunnar följde redan i unga år med honom på affärsresor. Under dessa lärde han sig en hel del, annat lärde han sig hemma vid köksbordet där man ofta pratade affärer. 

Någon fortsättning på skolan efter sjätte klass blev det inte för Gunnar. Hans kusin Sven hade en livsmedelsbutik i Gullspång och öppnade en filial i grann­orten Skagersvik. Han erbjöd Gunnar arbete där, och den affärsinriktade tonåringen tackade förstås ja. Varje morgon cyklade han sedan från Gullspång, dit han flyttat, till Skagersvik med varor, och när butiken stängt för dagen cyklade han tillbaka hem med dagskassan. 

”Jag var bara 16 år när jag blev butikschef”, konstaterade han belåtet. 

Mammas köttbullar

Men bara ett år senare dog hans far, och Gunnar flyttade hem till Källby för att bidra till familjens försörjning. Vid 18 års ålder startade han en egen firma och sålde kött och charkvaror i salustånd på torget i Lidköping. Han idkade också vad man kallade kringsföringshandel med hjälp av en trehjulig paketcykel. 

”Under krigsåren for jag också runt i landet med min gengasdrivna skåpbil och köpte upp frukt och bär som jag levererade till konservindustrin.”

Att det var mat Gunnar ville syssla med visste han tidigt, och många lärdomar fick han av sin mor Jenny hemma i köket. Hon var känd för sin skickliga kokkonst, och det var hon som lärde Gunnar att laga kåldolmar, som ju också har varit storsäljaren för Dafgårds genom alla år. 

För att produktionen skulle fungera ekonomiskt, när Gunnar startat tillagning av denna läckerhet, krävdes emellertid att kålen kunde odlas på hemma­plan. Gunnar lyckades entusiasmera lantbrukarna i trakten att satsa på sådan odling. 

Och fortfarande är kål­odlingarna kvar i trakten. Nu liksom då rullas alla kåldolmar för hand i Källby. Inga maskiner kan än så länge göra det bättre än flinka fingrar. 

Familjen tidigt involverad

De erfarenheter Gunnar fick tidigt i livet var förstås viktiga. 

– Det gäller att sälja lite dyrare än vad man själv köpt för. Och den som är först, den säljer bäst, berättade han.

Men framgången byggde också på ett idogt arbete där hela hans familj var involverad. Mycket hade Gunnar hustrun Nancy att tacka för  –  Lidköpingsflickan som han gifte sig med 1943. De flesta av hennes vänner slutade arbeta när de gifte sig och blev hemmafruar. Men för Nancy började förvärvslivet på allvar när hon blev fru Dafgård. Hon skötte ­företagets ekonomi, hon var expedit i Gunnars första butik i Lidköping och hon deltog i produktutvecklingen av företagets köttbullar och andra rätter. 

– Mina söner växte ju upp med företaget och vi pratade både mat och affärer vid köksbordet. Pojkarna var ofta med
i både butiken och fabriken. Att de skulle ta över företaget så småningom var en självklarhet. 

Tredje generationen

Kåldolmar i sås
De klassiska kåldolmarna är än i  dag en av företagets storsäljare.

Och så blev det förstås. Sonen Thomas är i dag styrelseordförande och hans yngre bror Ulf vd. Sedan drygt tio år är även tredje generationen Dafgård verksam i företaget, som fortfarande är ett familjeföretag, och Gunnars sonson Magnus är numera vice vd.

I  dag är Gunnar Dafgårds skapelse i det lilla samhället Källby Sveriges största privatägda livsmedelsindustri med 1 200 anställda och mer än tre miljarder i omsättning. Köttbullar från Västergötlands skafferi äts runt hela jordklotet men tillverkningen sker fortfarande i fabriken vid foten av Kinnekulle.

 

Text: Agneta Tjäder
Foto: Dafgårds

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.