Tillverkning av tallriksdekor i Arabias fabrik i Helsingfors. Foto: Fiskars Finland Oy Ab
Svenska porslinsfilialen blev en finsk succé
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 19 – 2023.
Under sina 150 år har Arabia vuxit till ett av Finlands mest anrika och kända varumärken. Men historien om porslinsfabriken börjar faktiskt i Sverige då Arabiafabriken från starten var en filial till det anrika Rörstrand.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

I oktober 2021 gjordes en rekordförsäljning på Tradera. Den sällsynta Muminmuggen Simhopp med Snäckskal, en prototyp som tillverkades i några få exemplar, fick ett slutpris på nära 240 000 kronor och blev därmed världens dyraste Muminmugg. 

Finska tillverkaren Arabia har sedan 1990 årligen gett ut en ny mugg med motiv från Mumintrollens värld och de som gått ur produktion jagas av samlare världen över. Under en period var Arabia Europas största porslinsfabrik och sedan grundandet har de tillverkat flera populära serier och vuxit till ett av Finlands mest anrika varumärken. Men deras historia börjar faktiskt i Sverige. 

I början av 1700-talet rådde rena porslinsfebern
i Europa. I varje trendigt hem fanns vitt porslin importerat från Kina och många försök gjordes att framställa materialet, men ingen kunde klura ut vad det egentligen bestod av. Efter flera års experimenterande lyckades två forskare äntligen knäcka gåtan och tillverka äkta vitt porslin. Kort därefter etablerades Europas första porslinsfabrik i tyska Meissen. Det näst äldsta porslinsvarumärket hittar vi här hemma
i Sverige. 

Fabriken vid Rörstrands slott

Rörstrand har också de anor från början av 1700-talet, rättare sagt 1726 då ”det Swenske Porcellainsvärket” grundades vid Rörstrand slott i Stockholm. Det var inte äkta porslin som tillverkades i den nya fabriken utan delftfajans, lergods överdraget med vit tennglasyr. 

Men vid den här tiden fick fajans gå under benämningen porslin och marknadsfördes också som det. 

Drygt hundra år senare var Rörstrand på väg att bli ett av Sveriges största företag. Utbudet hade växt med fler modeller och dekorer och kring slottet växte ett stort fabrikskomplex fram med flera nya anläggningar, verkstäder och ugnar. Slutet av 1800-talet var de stora middagarnas tid och ibland kunde serviserna bestå av hundratals delar. Man följde modetrenderna och tillverkade hushållsgods och pjäser i benporslin, majolika och parian. Varorna fick en strykande åtgång, men Rörstrand var inte nöjda. De hade ännu inte tagit sig in på en av världens största marknader – den ryska.

En ny fabrik i storfurstedömet

I landet i öst fanns många villiga köpare men de höga tullavgifterna och den långa frakten försvårade handeln. Lösningen blev att öppna en fabrik i Storfurstendömet Finland, som lydde under den ryske tsaren. 1873 fick svenska Rörstrand tillstånd att öppna en filial norr om Helsingfors. Den nya fabriken fick namnet Arabia och tillverkningen kom inte i gång på riktigt förrän året därpå. I Arabias sortiment fanns flera modeller och dekorer som kändes igen från Rörstrand, större delen av arbetsstyrkan hade också hämtats från den svenska fabriken.

I slutet av århundradet tog svenskfödde Gustaf Herlitz över ledningen och han började genast modernisera Arabia som snart visade sig vara en lyckad satsning. Omkring en tredjedel av produktionen såldes till ryska köpare. Nu fick Arabia en egen dekoravdelning och Thure Öberg blev förste konstnärlige medarbetare, han var en av alla medarbetare som hämtats från Rörstrand. Från att ha varit en förlängning av den svenska fabriken började Arabia gå sin egen väg. Den första katalogen på finska lanserades och den följdes snart av helt nya serier, bland annat den jugendinspirerade Fennia. Flintgodset med stiliserad dekor markerade början på en ny era för Arabia som alltmer börjat blicka ut mot kontinenten för inspiration. 

Men så kom första världskriget. För Rörstrand innebar det stora ekonomiska problem då importen av lera och andra råvaror försvårades. 1916 valde den svenska fabriken att sälja sitt aktieinnehav i Arabia som nu blev helt finskägt och fristående. Under de kommande trettio åren skulle Arabia växa till Europas största porslinsfabrik. 

En bidragande faktor var den nya konstavdelningen som grundades på 30-talet och fick mycket uppmärksamhet på internationella utställningar. Kurt Ekholm anställdes som konstnärlig ledare och fick ansvaret att bygga upp avdelningen och modernisera utbudet. Funktionalismen hade just fått sitt stora genombrott
i Norden och den influerade också arbetet på konstavdelningen. 

Hade en enorm produktion

Kurt samlade många duktiga formgivare kring sig, bland andra Tyra Lundgren, Birger Kaipiainen och Toini Muona. Lite senare anslöt också Kaj Franck till Arabia och tog över rollen som konstnärlig ledare. Han har kallats ”Samvetet inom finsk form” och var en av landets ledande formgivare under 1900-talet, för Arabia ritade han serier som Teema och Sointu.

Vid mitten av 1900-talet hade fabriken omkring 2 000 medarbetare och en enorm produktion. Flera serier från den här tiden blev riktiga storsäljare, bland annat den rustika brunglaserade Ruska som lanserades 1961. Den ritades av den finlandssvenska Ulla Procopé som kom till Arabia som formgivare i slutet av 40-talet och skulle stanna i tjugo år. Under den tiden ritade hon en hel del brukskeramik och flera serviser, bland annat den handmålade Valencia i blått och servisen Koralli. Och så ruska, serien i stengods som innehöll en liten kaffekopp som än i  dag är Arabias mest sålda kaffekopp genom tiderna. 

Muminservis blev ingen succé

För andra serier gick det inte lika bra. På 50-talet hade Tove Janssons figurer i Mumindalen fått sitt stora internationella genombrott och Mumin och hans vänner hade börjat synas på olika produkter. På Arabia väcktes idén att producera porslin med motiv ur berättelserna och en barnservis gavs ut. Men timingen var fel. Serien sålde dåligt och togs ur produktion.

Några årtionden senare inleddes en ny Mumin-era då en japansk animerad tv-serie om sagovärlden hade premiär. Arabia var nu snabba att haka på och valde att testa sitt porslin igen. Den här gången blev det en stor succé. De första muggarna började säljas i Sverige i december 1990 och sålde snabbt slut. Tove Slotte, som var produktdesigner för Arabia och ett stort fan av Mumin, fick i uppdrag att ta fram motiven till muggarna. Illustrationerna baserades på Tove Janssons original och skickades till henne för godkännande. Av muggarna som gavs ut på 90-talet är det bara en som fortfarande är i produktion, nämligen den rosa Kärlek som för många varit startskottet på samlandet av Muminmuggar.

I drygt 140 år skedde all tillverkning på samma fabriksområde norr om Helsingfors men numera tillverkas Arabias produkter utomlands. På det gamla fabriksområdet hittar man i  dag bland annat Design Museum Arabia, som berättar historien om arbetet i fabriken och de formgivare som gjorde Arabia känt över hela världen.

Helena Nilsson

Några av Arabias formgivare samlade i fabriken i Helsingfors. Foto: Fiskars Finland Oy Ab
Det gula fatet ”Sunnuntai” ritades av Birger Kaipiainen 1971 och finns att köpa i nytillverkning. Fatet överst till höger, ”Puutarhurit”, har nyritat mönster av Armi Teva till Arabias 150-årsfirande. Nederst till höger tallrik med mönster ”Esteri” som ritades 1973 till Arabias hundraårsjubileum. Mönstret ritades av Esteri Tomula.
Det är många som samlar på muggar med Mumin-motiv. Muggen till vänster ”Rosa kärlek” kom på 1990-talet och är den enda muggen som fortfarande tillverkas. ”Simhopp med snäckskal” är en av de mest sällsynta Muminmuggarna och just den här varianten såldes för 240 000 på begagnatmarknaden 2021.
Serien Pop i flintgods formgavs av Göran Bäck på 60-talet.
Stengodsservisen ”Ruska” är en klassiker från Arabia. Den tillverkades mellan 1961 och 1999.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.