Läraren, journalisten och författaren Charlotta Bäckmann (1867-1950).
Ingen satte sig på Ida Bäckman
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 18 – 2023.
Ida Bäckmann från Åmål har kallats för Sveriges första kvinnliga resereporter. Hon hamnade bland annat mitt i boerkriget i Sydafrika och i revolutioner såväl i Ryssland som i Sydamerika.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Ida Bäckmann reste ensam i världen, något som var mycket ovanligt för en kvinna i slutet på 1800- och början av 1900-talet. Hon var en ensam kvinnlig utrikeskorrespondent bland män och hennes reportage, med en blandning av spänning och humor som publicerades i de stora Stockholmstidningarna, blev mycket populära 

Men allt förändrades 1913, när hennes bok om Gustaf Fröding, poeten hon älskade, publicerades. Den väckte starka reaktioner hos kultureliten som gjorde ner boken och började misskreditera Ida Bäckmann. Det ledde till att hennes journalistiska karriär tog slut. 

Ida Bäckmann blev inte heller någon profet i sin egen hemstad Åmål. Ända fram till sin död 1950 var hon så avskydd att hon tvingades ta omvägar runt stan för att inte bli sedd. Först 2019 hedrades hon, då hon fick en plats och en gata uppkallad efter sig i Åmål. Det har också bildats ett litterärt sällskap i Åmål som vill lyfta hennes författarskap. 

Ida Bäckmann föddes och växte upp i Åmål, tog studenten i Stockholm och blev lärare. Hon var föreståndare för Säffle privata elementarskola för flickor 1890–1895 och blev sedan lärare i Åhus samskola, 1895–1898 och i Sofi Almquists samskola i Stockholm 1900–1907. 

Efter det blev hon frilansande journalist på heltid. Den äventyrslystna och vetgiriga Ida gav sig ut i världen och väckte uppmärksamhet då hon var en av få kvinnliga journalister ute på fältet. Åren efter sekelskiftet och fram till 1917 reste hon som resereporter till bland annat Italien, Holland, Ryssland, Afrika och Sydamerika. Hon rapporterade bland annat från Vatikanen i Rom 1903 och från fredskongressen i Haag 1907. 

Reste ensam i Ryssland

Hennes första långa utlandsresa gick till Afrika 1899, nästa resa skedde sommaren 1902, då till Ryssland, Ukraina och de kaukasiska länderna, som alla kallades för Ryssland. Hon kunde ingen ryska, inte ens alfabetet, men litade på sin språkkänsla att hon snart skulle lära sig språket. Med sig hade hon en svensk ABC-bok med bilder. Hon pekade på bilderna och fick folk att säga de ryska orden och på så sätt lärde hon sig de viktigaste ryska orden. Mest uppmärksammad blev Ida för att hon intervjuade den berömde och tillbakadragne författaren Leo Tolstoj. Hon reste både ute på den fattiga landsbygden och i storstäder som Moskva och Odessa, där hon skrev om blodiga upplopp. 

Blev krigsreporter

Ida Bäckmann sökte sig till dåtidens konfliktställen och krig där hon gjorde intervjuer med vanligt folk och med betydelsefulla makthavare. Oftast var hon ensam svensk journalist på dessa ställen. 

I Sydafrika kom hon plötsligt att bli krigsreporter. Hon reste dit 1899 just när det andra boerkriget hade brutit ut. Hon började rapportera till Stockholmstidningarna. 1908 reste hon i Argentina 1908, efter ett kortare besök i Brasilien, för att berätta om den svenska företagsamheten i landet. Men hon kom att lägga störst vikt vid att skildra kolonialismen i landet, något som svenskarna inte visste mycket om. 

Hon passade också på att besöka grannlandet Paraguay vid detta tillfälle för att skildra inbördeskriget som pågick där. Ida  Bäckmann blev en viktig frilansande journalist för både för Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad som publicerade hennes artiklar under rubriken ”Farliga färder och roliga”. 

Många av texterna kom sedan ut i fyra böcker, Farliga färder och roliga journalistiska ströftåg i Afrika, Holland och Belgien samt Ryssland, alla utgivna 1906 och Blodiga dagar i Paraguay samt Argentinas utveckling under dess första frihetssekel och svenskarnas därstädes under denna period, år 1910. Böckerna speglar sin tid, när den vita människan ansågs vara något förmer, och synen på den inhemska befolkningen, som får sina öknamn, är inte så trevligt att ta del av i  dag. 

En tidig Pippi Långstrump 

Ida Bäckmann var en stridslysten kvinna som ofta hamnade i konflikter med betydelsefulla män. Den småväxta, rödhåriga Ida Bäckmann skapade ofta kaos omkring sig och kallades för ”Röpecka”. Det var väninnan Selma Lagerlöf som fick henne att skriva de tre böckerna om ”Röpecka” som kom ut på 1930-talet. Den rödhåriga Röpecka påminner mycket om Pippi Långstrump i Astrid Lindgrens böcker två decennier senare. Böckerna om ”Röpecka” är skrivna ur en flickas perspektiv men med vuxenironi och de väckte ingen större uppmärksamhet på sin tid. 

Ida Bäckmann borde blivit hågkommen för sin journalistiska gärning men i stället blev hon känd för sina biografiska böcker om Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf. 

Beskrevs som mytoman

När Gustaf Fröding på hösten 1897 åtalades för tryckfrihetsbrott, ställde Bäckmann upp till hans försvar. Hon tröstade samt uppmuntrade honom och det ledde så småningom till en kärleksrelation. I över åtta år hade Fröding tackat nej till hennes inviter. Sedan tog han emot henne i sin cell på Upsala hospital. När han började tala om giftermål förbjöds hon att komma dit mer av hans släkt och läkare.

Det var Selma Lagerlöf som, efter Frödings död, fick henne att skriva en bok om honom. Det kunde inte det etablerade Kultursverige acceptera utan startade en hatkampanj mot Ida Bäckmann. Detta då hon beskrivit den komplexe nationalskalden Gustaf Fröding på ett annat sätt än vad idealbilden var. Hon beskrevs bland annat som mytoman och den kände poeten Gunnar Ekelöf sade att hon var ”psykopat och frigid hysterika”. Men det fanns också några kulturella kändisar som respekterade och beundrade henne, bland andra Selma Lagerlöf och Carl Larsson. 

Den 30-åriga vänskapen med Selma Lagerlöf var viktig för Ida Bäckmann som skrev tvåbandsverket Mitt liv med Selma Lagerlöf, 1944, något som Selma hade uppmanat henne att göra före sin död. Men också för sin bok om Selma Lagerlöf blev hon nedgjord av kritikerna, boken ansågs vara för närgången. 

I femtioårsåldern slutade hon skriva och blev torpare och hönsfarmare i Närke tillsammans med tidigare missionären Stina Sahlin. 

Fått upprättelse

Ida Bäckmann var kontroversiell på sin tid men har fått viss upprättelse på senare år. För eftervärlden kom hon i stort att bli omtalad bara för sitt umgänge med två att dåtidens stora litterära giganter. 

Under 2022 turnerade Riksteatern med pjäsen Skandalen Ida Bäckmann, i regi av Sissela Kyle, som försöker skildra denna komplexa kvinnas liv. I  dag är det dags att hennes framstående journalistiska verksamhet lyfts fram. Hon var långt före sin tid när det gäller att skriva reseskildringar och reportage från krig och oroligheter. 

Sven-Åke Henriksson

Ida Bäckmann var en kvinna som inte lät någon sätta sig på henne. Hon var äventyrslysten och var långt före sin tid. Som kvinna och frilansande journalist reste hon runt i konfliktområden i hela världen.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Logga in

Fyll i användarnamn och lösenord

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.