Läraren, journalisten och författaren Charlotta Bäckmann (1867-1950).
Ingen satte sig på Ida Bäckman
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 18 – 2023.
Ida Bäckmann från Åmål har kallats för Sveriges första kvinnliga resereporter. Hon hamnade bland annat mitt i boerkriget i Sydafrika och i revolutioner såväl i Ryssland som i Sydamerika.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Ida Bäckmann reste ensam i världen, något som var mycket ovanligt för en kvinna i slutet på 1800- och början av 1900-talet. Hon var en ensam kvinnlig utrikeskorrespondent bland män och hennes reportage, med en blandning av spänning och humor som publicerades i de stora Stockholmstidningarna, blev mycket populära 

Men allt förändrades 1913, när hennes bok om Gustaf Fröding, poeten hon älskade, publicerades. Den väckte starka reaktioner hos kultureliten som gjorde ner boken och började misskreditera Ida Bäckmann. Det ledde till att hennes journalistiska karriär tog slut. 

Ida Bäckmann blev inte heller någon profet i sin egen hemstad Åmål. Ända fram till sin död 1950 var hon så avskydd att hon tvingades ta omvägar runt stan för att inte bli sedd. Först 2019 hedrades hon, då hon fick en plats och en gata uppkallad efter sig i Åmål. Det har också bildats ett litterärt sällskap i Åmål som vill lyfta hennes författarskap. 

Ida Bäckmann föddes och växte upp i Åmål, tog studenten i Stockholm och blev lärare. Hon var föreståndare för Säffle privata elementarskola för flickor 1890–1895 och blev sedan lärare i Åhus samskola, 1895–1898 och i Sofi Almquists samskola i Stockholm 1900–1907. 

Efter det blev hon frilansande journalist på heltid. Den äventyrslystna och vetgiriga Ida gav sig ut i världen och väckte uppmärksamhet då hon var en av få kvinnliga journalister ute på fältet. Åren efter sekelskiftet och fram till 1917 reste hon som resereporter till bland annat Italien, Holland, Ryssland, Afrika och Sydamerika. Hon rapporterade bland annat från Vatikanen i Rom 1903 och från fredskongressen i Haag 1907. 

Reste ensam i Ryssland

Hennes första långa utlandsresa gick till Afrika 1899, nästa resa skedde sommaren 1902, då till Ryssland, Ukraina och de kaukasiska länderna, som alla kallades för Ryssland. Hon kunde ingen ryska, inte ens alfabetet, men litade på sin språkkänsla att hon snart skulle lära sig språket. Med sig hade hon en svensk ABC-bok med bilder. Hon pekade på bilderna och fick folk att säga de ryska orden och på så sätt lärde hon sig de viktigaste ryska orden. Mest uppmärksammad blev Ida för att hon intervjuade den berömde och tillbakadragne författaren Leo Tolstoj. Hon reste både ute på den fattiga landsbygden och i storstäder som Moskva och Odessa, där hon skrev om blodiga upplopp. 

Blev krigsreporter

Ida Bäckmann sökte sig till dåtidens konfliktställen och krig där hon gjorde intervjuer med vanligt folk och med betydelsefulla makthavare. Oftast var hon ensam svensk journalist på dessa ställen. 

I Sydafrika kom hon plötsligt att bli krigsreporter. Hon reste dit 1899 just när det andra boerkriget hade brutit ut. Hon började rapportera till Stockholmstidningarna. 1908 reste hon i Argentina 1908, efter ett kortare besök i Brasilien, för att berätta om den svenska företagsamheten i landet. Men hon kom att lägga störst vikt vid att skildra kolonialismen i landet, något som svenskarna inte visste mycket om. 

Hon passade också på att besöka grannlandet Paraguay vid detta tillfälle för att skildra inbördeskriget som pågick där. Ida  Bäckmann blev en viktig frilansande journalist för både för Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad som publicerade hennes artiklar under rubriken ”Farliga färder och roliga”. 

Många av texterna kom sedan ut i fyra böcker, Farliga färder och roliga journalistiska ströftåg i Afrika, Holland och Belgien samt Ryssland, alla utgivna 1906 och Blodiga dagar i Paraguay samt Argentinas utveckling under dess första frihetssekel och svenskarnas därstädes under denna period, år 1910. Böckerna speglar sin tid, när den vita människan ansågs vara något förmer, och synen på den inhemska befolkningen, som får sina öknamn, är inte så trevligt att ta del av i  dag. 

En tidig Pippi Långstrump 

Ida Bäckmann var en stridslysten kvinna som ofta hamnade i konflikter med betydelsefulla män. Den småväxta, rödhåriga Ida Bäckmann skapade ofta kaos omkring sig och kallades för ”Röpecka”. Det var väninnan Selma Lagerlöf som fick henne att skriva de tre böckerna om ”Röpecka” som kom ut på 1930-talet. Den rödhåriga Röpecka påminner mycket om Pippi Långstrump i Astrid Lindgrens böcker två decennier senare. Böckerna om ”Röpecka” är skrivna ur en flickas perspektiv men med vuxenironi och de väckte ingen större uppmärksamhet på sin tid. 

Ida Bäckmann borde blivit hågkommen för sin journalistiska gärning men i stället blev hon känd för sina biografiska böcker om Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf. 

Beskrevs som mytoman

När Gustaf Fröding på hösten 1897 åtalades för tryckfrihetsbrott, ställde Bäckmann upp till hans försvar. Hon tröstade samt uppmuntrade honom och det ledde så småningom till en kärleksrelation. I över åtta år hade Fröding tackat nej till hennes inviter. Sedan tog han emot henne i sin cell på Upsala hospital. När han började tala om giftermål förbjöds hon att komma dit mer av hans släkt och läkare.

Det var Selma Lagerlöf som, efter Frödings död, fick henne att skriva en bok om honom. Det kunde inte det etablerade Kultursverige acceptera utan startade en hatkampanj mot Ida Bäckmann. Detta då hon beskrivit den komplexe nationalskalden Gustaf Fröding på ett annat sätt än vad idealbilden var. Hon beskrevs bland annat som mytoman och den kände poeten Gunnar Ekelöf sade att hon var ”psykopat och frigid hysterika”. Men det fanns också några kulturella kändisar som respekterade och beundrade henne, bland andra Selma Lagerlöf och Carl Larsson. 

Den 30-åriga vänskapen med Selma Lagerlöf var viktig för Ida Bäckmann som skrev tvåbandsverket Mitt liv med Selma Lagerlöf, 1944, något som Selma hade uppmanat henne att göra före sin död. Men också för sin bok om Selma Lagerlöf blev hon nedgjord av kritikerna, boken ansågs vara för närgången. 

I femtioårsåldern slutade hon skriva och blev torpare och hönsfarmare i Närke tillsammans med tidigare missionären Stina Sahlin. 

Fått upprättelse

Ida Bäckmann var kontroversiell på sin tid men har fått viss upprättelse på senare år. För eftervärlden kom hon i stort att bli omtalad bara för sitt umgänge med två att dåtidens stora litterära giganter. 

Under 2022 turnerade Riksteatern med pjäsen Skandalen Ida Bäckmann, i regi av Sissela Kyle, som försöker skildra denna komplexa kvinnas liv. I  dag är det dags att hennes framstående journalistiska verksamhet lyfts fram. Hon var långt före sin tid när det gäller att skriva reseskildringar och reportage från krig och oroligheter. 

Sven-Åke Henriksson

Ida Bäckmann var en kvinna som inte lät någon sätta sig på henne. Hon var äventyrslysten och var långt före sin tid. Som kvinna och frilansande journalist reste hon runt i konfliktområden i hela världen.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.