Joséphine Baker hade förmågan att trollbinda sin publik, inte minst den manliga delen – en egenskap som med tiden fick sitt eget namn: ”Joséphine Baker-effekten”.
Joséphine Baker blev Frankrikes hetaste spion
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 17 – 2023.
Nämner man hennes namn är det många som för sitt inre får upp de berömda fotografierna från 1927, där den lättklädda artisten poserar iförd endast banankjol och pärlhalsband. Joséphine Baker var tveklöst en av 1900-talets största showartister med världsrykte men hennes gärningar inom franska underrättelsetjänsten under andra världskriget var de flesta av hennes beundrare omedvetna om.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

"Paris har gett mig allt jag har så jag är villig att ge mitt liv...

Det har skrivits många böcker om Joséphine Baker, som vänt ut och in på hennes liv. Men en ny bok The flame of resistance, skriven av Damien Lewis, lyfter fram en annan sida hos henne. Hennes arbete som spion för de allierade under andra världskriget och hur hon satte sitt liv på spel. Boken är delvis baserad på tidigare hemligstämplade dokument i Frankrike som Lewis fick tillgång till. 

Varför skulle då en superstjärna som Joséphine Baker våga livet, först för den franska motståndsrörelsen, sedan även för Storbritannien och USA? 

Lewis pekar till Bakers tidiga liv. Hon växte upp i fattigdom i St Louis, levde tidvis på gatan och letade efter mat
i soptunnor. Hon lyckades påbörja en karriär då hon fick arbete i en danstrupp på en vaudevilleteater i hemstaden och tog sig därefter till New York, där hon anslöt till en annan danstrupp. 

Hon insåg dock snart att hon som svart aldrig skulle kunna slå igenom
i USA. När en impressario 1925 erbjöd henne ett jobb i Paris tog hon chansen och som 19-åring tog hon båten till Paris. Hennes erotiskt vågade danser blev en omedelbar succé och hon blev snabbt en superstjärna. Hon blev bland annat vän med Ernest Hemingway och poserade för Pablo Picasso. I Frankrike stötte hon inte på den rasism som präglade USA och där kunde hon leva fritt.  

Blev en ”hedervärd korrespondent”

Så hur blev hon spion? Svaret finns i upptakten till andra världskriget. Den militära underrättelsetjänsten i Frankrike, Deuxième Bureau, hade trots hotet från Nazityskland en mycket liten budget och därför ett litet antal agenter. Den tyska motsvarigheten, Abwehr, hade inga sådana problem och skickade mängder av agenter till Frankrike. 

Eftersom Deuxième Bureau inte hade möjlighet att skaffa fler agenter var enda alternativet att koppla till sig det de kallade ”hedervärda korrespondenter”. Frilansande spioner som av patriotiska skäl arbetade utan betalning och som på grund av de cirklar de rörde sig i och de länder de reste till kunde samla in nyttig information. 

Överste Paul Paillole var chef på den tyska avdelningen på Deuxième ­Bureau. Han och hans medarbetare Jacques Abtey satte ihop en lista på tänkbara kandidater. En av dem var Joséphine Baker. Men Paillole och Abtey var samtidigt tveksamma. Hon var ”show business” och de befarade att hon skulle vika sig vid minsta fara. Abtey beslöt ändå att besöka henne för att skapa sig ett intryck. Han hade väntat sig en uppklädd diva. I  stället mötte hon honom iförd en keps, pösiga byxor, trädgårdshandskar och en hink med sniglar som hon skulle mata sina ankor med. 

Väl inne i huset satte de sig för att prata. Abtey blev fort medveten hennes avsky för nazismen. Och gradvis märkte han också det som kallats ”Joséphine Baker-effekten”. Hennes förmåga att gripa tag i alla i publiken och känna att hon dansade och sjöng just för dem. 

Abtey insåg att detta skulle kunna göra henne till en mästerspion. Och så ställde han frågan, om hon skulle vara villig att spionera för Frankrike? Varpå hon svarade: ”Paris har gett mig allt jag har så jag är villig att ge mitt liv.” Abtey förstod att hon menade allvar. 

Första uppdraget

Våren 1939 insåg många fransmän att kriget nu bara var en tidsfråga. Pailliole och Abtey gav nu Joséphine Baker hennes första uppdrag. De ville veta om Mussolini tänkte ställa sig på Hitlers sida i stridigheterna. Hon bekräftade detta inom en vecka. Hon hade blivit bjuden till en stor fest på den italienska ambassaden och hade förfört militärattachén, om inte fysiskt så intellektuellt, varpå han avslöjat hemligheten. 

Paillole och Abtey jobbade nära ihop med den i Paris stationerade brittiske spionchefen Wilfred ”Biffy” Dunderdale och Baker ingick snart i den gruppen. Hon var precis som de övertygade om att Frankrike skulle falla efter att Tyskland anfallit. I det läget skulle hennes arbete vara ovärderligt, eftersom hon kunde korsa gränser och samla in information. 

Vad ingen av dem hade anat var dock hur snabbt det skulle falla. Frankrike hade den 3 september 1939 förklarat krig mot Tyskland, alltså två dagar efter Hitlers invasion av Polen, men först i maj 1940 inleddes invasionen av Frankrike. Det blev ett fullkomligt kaos i landet. Hundratusentals människor flydde ut på vägarna. Den 14 juni ockuperades Paris och den 22 juni skrevs vapenstilleståndet under. Detta innebar att den norra delen ockuperades medan den södra delen, ”Vichy Frankrike”, officiellt var ”neutralt” men i praktiken ett lydrike som styrdes av marskalk Pétain. 

”Biffy” hade lyckats ta sig till London, likaså general De Gaulle som kom att leda ”De fria fransmännen” därifrån och höll modet uppe hos många fransmän genom sina radiotal från London. 

Allt hade gått så snabbt att inget spionnätverk hade skapats. Storbritannien hade inte en enda agent i Frankrike. Winston Churchill frågade ”Biffy”:

”Hur ska du få in oss i Frankrike igen?” 

Information var av vital betydelse. För näst på tur stod nämligen Storbritannien. I Tyskland finslipades detaljerna på ”Unternehmen Seelöwe”, (Operation Sjölejon), kodnamnet för invasionen, men vilka var planerna
i detalj? 

Gömde information i koffertar

I Frankrike hade Paillole gått i tjänst hos Pétain, till det yttre vill säga, för
i själva verket hade han börjat organisera motståndsrörelsen och samlat in enorm mängd information som skulle föras vidare till London. Men det fanns inte en enda brittisk agent i Frankrike och inte en enda kommunikationslinje till London. 

Paillole fick då en idé. Joséphine Baker kunde ju fortfarande turnera och resa fritt! Han gav henne instruktioner att snabbt organisera en serie föreställningar i Lissabon. Portugal var neutralt och på brittiska ambassaden hade underrättelsetjänsten en avdelning. Paillole överlämnade all information till Abtey, som under falskt namn antog rollen som ”turnéledare”. 

Informationen doldes i Bakers många turnékoffertar. En del skrevs med osynligt bläck på exempelvis nothäften och innehöll bland annat listor över tyska agenter som skickats till Storbritannien samt information om hur landet skulle invaderas, exempelvis att man skulle rekrytera IRA och använda Irland som bakdörr. 

Men fotografier av landstigningsbåtar och Luftwaffes flygplatser i Frankrike fick döljas bäst de kunde. Först måste Baker och Abtey med entourage korsa gränsen till Spanien, varefter resan gick med tåg, sedan flyg till Lissabon. Faran var att pass och tullpersonal skulle undersöka koffertarna men allt skedde problemfritt och de kunde överlämna allt på brittiska ambassaden. 

Baker och Abtey skickade telegram till ”Biffy” och bad att få komma till London, bland annat för att träffa general De Gaulle vars radiotal varit en inspiration för dem båda. Men ”Biffy” insisterade att de skulle återvända till Frankrike och bygga upp ett effektivt kommunikationsnätverk. Vad gäller De Gaulle så fick han först reda på deras verksamhet 1943. Ju färre som visste, desto bättre ansåg ”Biffy”. 

Växte snabbt in i sin spionroll

Hur var då stämningen i den lilla samsvetsade gruppen? 

Juni–oktober 1940 var den period då det såg allra mörkast ut. Lewis påpekar i boken att ”Biffy”, Pailliole och Abtey ofta tvivlade på att kriget kunde vinnas och att det var Baker som höll modet uppe hos dem. Hon sa bland annat att USA skulle komma att gå med i kriget – det gällde bara att hålla ut. Nybörjaren hade blivit spionledare. 

Baker hade hyrt Château des Milande, ett vackert slott i Dordogne. Det var ett boende värdigt en superstjärna men Baker insåg också att det kunde vara ett förnämligt högkvarter för motståndsarbete. Folk som kunde komma och gå under täckmanteln att de jobbade med hennes föreställningar eller hantverkare som utförde reparationer. Hon samlade in information, organiserade celler i motståndsrörelsen och när det behövdes pengar tog hon dem ur egen kassa. 

Men både SS och Gestapo höll ögonen på henne. Vid ett tillfälle var hon nära att bli arresterad. SS hade fått ett tips att hon arbetade för motståndsrörelsen och dök upp i en bil en morgon. Men även de var mottagliga ”Joséphine Baker-effekten” och hon lyckades övertyga dem om att det var ett totalt missförstånd. Varpå de gav sig iväg. 

Lämnade avgörande information

Våren 1941 hade misstankarna mot henne dock blivit så starka att Paillole gav henne och Abtey order att lämna Frankrike. De begav sig till Marocko, som lydde under Vichy-Frankrike. Stressen hade satt sina spår. 

Baker blev allvarligt sjuk, och togs in på en privatklinik. Men hon insåg snabbt att kliniken skulle vara en utmärkt mötespunkt för agenter. Att det dök upp en massa folk som ville önska superstjärnan god bättring ansågs inte märkligt. 

Den information hon samlade in var av avgörande betydelse för ”Operation Torch” (Operation Fackla) som var de allierades invasion av Algeriet och Marocko som utfördes den 8–16 november 1942. De allierade hade också ett annat uppdrag åt henne, att uppträda för trupperna, helt enkelt för att svetsa ihop dem och stärka stridsmoralen. För det var inte bara amerikanska, brittiska och fria fransmännen utan också före detta Vichy-trupper från Senegal och Kamerun. Och Baker ställde gladeligen upp. 

1943 gick hon med i en kvinnlig grupp inom De Fria Fransmännens flygvapen där hon gavs graden löjtnant. Hon kom att följa de allierade och flög till de befriade områdena och uppträdde, för både trupper och civila. Hon uppträdde också i Berlin kort efter krigets slut, och i koncentrationslägret i Buchenwald, för de fångar som var för svaga att kunna flyttas. 

Efter kriget erbjöds hon att motta ­Hederslegionen men tackade nej. Om hon skulle få en medalj skulle det vara en militär sådan eftersom hon tjänstgjort i De Fria Fransmännens flygvapen. 1961 mottog hon Croix de Guerre, krigskorset, och Hederslegionen.

Joséphine Baker gjorde sitt sista stora framträdande den 8 april 1975 på Bobino, en revyteater, där hon framträtt på 1920-talet. ”Joséphine Baker-effekten” var om möjligt ännu kraftigare än någonsin. 

Bara några dagar efter, den 14 april, avled hon av en stroke. Hon begravdes i Marocko. 

Den 30 november 2021 placerades en kista med jord från fyra platser där hon bott, i Panteon i Paris. Hon är den första svarta kvinnan som givits den äran i Frankrikes sekulära mausoleum. I sitt tal vände sig president Macron direkt till henne: 

”Käre Joséphine, du inträder nu Panteon, för även om du är född amerikan så finns det ingen som är mer fransk än du.” 

Michael Dee

För den stora massan var Joséphine Baker främst en världsberömd sång- och dansartist med en makalös repertoar och med en scengarderob som innehöll de mest häpnadsväckande kreationer.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.