Många nyttigheter går enkelt att odla inomhus – även på vintern, exempelvis ärtskott, persilja, vitlök, gurka i blomning, tomat och basilika.
Odla din egen salladsbuffé – inomhus!
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 17 – 2023.
Att odla gurka, tomater, sallad och kryddväxter på balkongen är ett fantastiskt alternativ för den som inte har en egen trädgård. Men många grönsaker går att odla inomhus och om man ser till att sköta om dem på bästa sätt kan man skörda tomater och gurkor året om.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det är inte lika lätt att odla inomhus, särskilt inte under vintern, som att odla utomhus på sommaren. Det finns flera skäl till det, bland annat att plantorna inte vattnas på naturlig väg och inte heller får det naturliga ljuset som de får sommartid. 

Grönsaker som odlas inomhus blir dessutom lite klenare, och riskerar därför att drabbas av angrepp från exempelvis bladlöss. Men om man sköter om sina plantor noga, och ser till att tillföra rätt mängd ljus och vatten, kan resultatet bli precis det eftersträvade. 

De flesta grönsaker kan sås
i vanlig planteringsjord, och det går att använda både krukor, gamla plasttråg och burkar att odla i. Om en planta blir angripen av skadedjur gäller det att sätta den i ”karantän” så att skadedjuren bekämpas lite på avstånd från de friska plantorna. 

Belysningen A och O 

Det viktigaste för inomhusodling är växtbelysning. Soltimmarna i vår del av världen räcker helt enkelt inte till under större delen av året, därför behövs förstärkning. Från mars-april och över sommaren räcker det dock oftast med det naturliga ljuset om du odlar dina grönsaker i fönstret. 

En av de läckerheter som fungerar att odla inomhus är gurka. Enklast är att välja en självbefruktande sort, som man slipper pollinera. Man bör också tänka på att gurka vill ha en stor kruka för att trivas – gärna en på minst tio liter. 

Smakrika ärtskott

Även tomater och olika typer av asiatisk kål, till exempel pak choi och tatsoi, lämpar sig väl för inomhusodling. När det gäller tomater är det då klokt att välja sorter som går under kategorin kruktomater, de blir inte lika skrymmande. Kolla med en handelsträdgård för råd och tips!

Både gurka och tomat behöver mycket ljus och växtlampan behöver vara tänd i hela 14 timmar per dygn för att må riktigt bra. Kål kräver inte riktigt lika mycket ljus  –  där räcker det med åtta till tio timmar. 

Det finns speciella drivbänkar anpassade för inomhusodling. De har inbyggd växtbelysning som ofta går att reglera i takt med att plantorna växer, och de har också fördelen att de inte behöver stå i närheten av ett fönster. 

Ärtskott är en användbar grönsak som är lätt att odla och som inte bara blir en vacker dekoration utan också har en mild, god smak som passar både i sallader, grytor och på en god macka. Allt man behöver är en låda som man lätt kan tillverka själv – därefter är det bara att så gula ärter en gång i veckan för att ha rejäl tillgång till läckra skott.

Lådan tillverkar man av två plastlådor med lock. De ska vara av ungefär samma storlek och kunna ställas i varandra, exempelvis uttjänta matlådor eller godislådor av den typ som finns på stormarknaden. Borra hål i botten på en av lådorna, ett i varje hörn, häll i jord upp till omkring fem centimeter i lådan och platta till.

Kryddor i köket

Vattna rikligt och låt lådan rinna av i vasken en stund. Placera sedan lådan med jord i den andra lådan, som får fungera som avrinningskärl och fångar upp eventuellt spillvatten. 

Strö ut gula ärter tätt över ytan och tryck ner dem lite. Lägg locket över lite på glänt och ställ i fönstret eller under växtbelysning. 

Vattna då och då men se till att det inte blir för blött. Efter ett par dagar börjar ärtorna gro och efter ytterligare några dagar har man så pass långa skott att man kan skörda dem. Färska kryddor ger en härlig känsla av nyskördat året om och doftar dessutom gott. De flesta kryddväxter går att odla inom hus, om de bara får vatten, näring och ljus. 

Allra enklast för inomhusodlingen är att odla snabbväxande kryddor. Basilika, som förgyller alla italienska pastarätter, älskar värme och ljus och har du ett fönster med mycket ljus trivs den som fisken i vattnet på fönsterbrädet. Persiljan är lite långsammare i starten men när den väl kommit igång växer den snabbt och frodigt, och samma sak gäller dillen.

Duscha sådden

De flesta kryddväxter trivs bäst i väldränerad jord så det gäller att välja ett odlingstråg som har dräneringshål, det vill säga ett hål där vattnet kan rinna ut. Växterna vill inte ha det för blött i jorden. Därför behöver odlingstrågen också stå i någon form av behållare som kan fånga upp vattenöverskottet. 

Fyll odlingstråget med blomjord upp till 1 cm från kanten och vattna jorden tills den är genomfuktad. Därefter fördelar du fröerna jämnt över ytan och trycker till lite, så att fröerna kommer i kontakt med jorden. Täck sedan med ett tunt lager jord.

Duscha sådden med vatten varannan dag, helst med en sprayflaska så att vattnet fördelas jämnt över ytan. När skotten blivit ett par centimeter höga kan du börja vattna på vanligt sätt, med vattenkanna. 

Särskilt viktigt är det att hålla jorden väldränerad om man odlar i små behållare. För att få en mer porös jord kan man blanda lecakulor i den eller jordförbättringsmaterial som perlit. 

Lättodlade groddar

Groddar är kanske det som är lättast av allt att odla inomhus. Det finns gott om fröer som är särskilt framtagna just för att grodda. 

Blötlägg dem och låt dem sedan växa till sig i ett passande kärl. Det finns gott om kärl att köpa, avsedda för just groddning, men det går också bra att använda sådant du redan har hemma. 

Sara Bäckmo, som driver Skillnadens handelsträdgård
i Kalvsvik, och som också driver en odlingsblogg med samma namn, tipsar om att en vanlig sil eller ett durkslag fungerar utmärkt som groddningskärl. 

Om man vill göra det riktigt enkelt för sig finns det grönt och skönt som kan odlas med minimal ansträngning. Det gäller exempelvis vitlök. Stoppa några vitlöksklyftor tätt i en vanlig kruka med planteringsjord och låt stå i några veckor. Vattna som vanligt, så kommer det snart att växa upp blast som till form och färg påminner om vanlig gräslök. Blasten har en mild vitlökssmak som passar som smaksättning i allt från köttgrytor till sallader.

Bitte Melin Assarmo

Släng inte bort dina äggkartonger, de kan fungera bra som sålådor och barnkammare åt dina telningar.
Många finner odlingsprocessen rogivande, och det är ju något visst med att följa hur sådden utvecklas.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.