Det var den italienska småtjuven, och tidigare vid Louvren anställde, Vincenzo Peruggia (t.h) som till slut kunde gripas för stölden av Mona Lisa.
Så kunde tjuven stjäla Mona Lisa från Louvren
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 16 – 2023.
Den 29 augusti 1911 vallfärdade ­tusentals människor i Paris till konstmuseet Louvren. Alla ville med egna ögon se om det man hört om var sant, att världens mest berömda målning – Leonardo da Vincis Mona Lisa – blivit stulen.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Och visst var det sant. Där den leende Mona Lisa borde hängt fanns nu bara en tom vägg.
Århundradets största konstkupp var ett faktum. Den italienska konstnären Leonardo da Vinci (1452–1519) tackade i regel nej till privata porträttbeställningar men kanske var det något hos denna kvinna, den 24-åriga makan till Francesco del Giocondo, en köpman i Florens, som appellerade till honom. Porträttet tros ha påbörjats omkring 1503, varefter Leonardo jobbade på det i fyra år, för övrigt lika lång tid som det tog Michelangelo att måla hela Sixtinska kapellet. Men Leonardo överlämnade aldrig målningen till kunden, utan tog med sig den till Frankrike, där han levde under den franske kungens beskydd under slutet av sitt liv, och avslutade den först kort före sin död 1519. 

Därefter var Mona Lisa tämligen okänd. Målningen hängde i sovrum, till och med i badrum, hos generationer av franska kungar, och därefter hos Napoleon som 1804 beslöt att den skulle hängas i Louvrens stora galleri. De första åren därefter beundrades Mona Lisa främst för Leonardos mästerliga teknik, men därefter tog legenden om hennes mystiska leende fart och intresset för målningen växte. Plötsligt var Mona Lisa, eller La Gioconda som den kallas på italienska, ett av världens mest berömda konstverk.

Ingen vaktade tavlan

Men nu var alltså damen med det diskreta leendet och den enigmatiska och lockande blicken spårlöst försvunnen. Det var skandal och inget annat, och den blev knappast mindre av att det inte var någon av Louvrens vakter som upptäckte stölden utan en besökare som på morgonen den 22 augusti undrade: 

”Vart har Leonardos målning tagit vägen?” 

Enligt nutida mått mätt fanns det nästan ingen övervakning på Louvren. Elektriska larmsystem hade ännu inte uppfunnits och de enda som hade rätt att bli vakter på Louvren var före detta officerare ur franska armén, de flesta av dem ålderstigna herrar som brukade smyga iväg för att ta en tupplur. Dessutom hade Louvren i stort sett tappat kontrollen över alla huvudnycklar som delats ut, till vakter, städare, installeringspersonal med mera. 

När besökaren ställde sin fråga till en vakt reagerade denne inte. Det hände ganska ofta att målningar flyttades till andra rum för fotografering eller annat, utan att detta loggades någonstans. Därefter dröjde det flera timmar innan det slogs larm att Mona Lisa var borta. Först då började det hända saker. 

Polisen kallades in, landets gränser stängdes och vartenda tåg och båt genomsöktes. Men trots den stora polisiära sökinsatsen fann man inga spår efter varken målningen eller några gärningsmän. Såväl polisen som de ansvariga för Louvren hånades av både pressen och Parisborna som menade att det hela var en ren skandal och ytterst pinsamt.

Pablo Picasso blev misstänkt

Polisen sökte upp i stort sett varenda känd tjuv och hälare men ingen inom den sistnämnda gruppen skulle tagit
i Mona Lisa med tång. Den var alldeles för känd, och därför för het att befatta sig med. Men hade Mona Lisa stulits av andra orsaker? 

Tonen inom den nya generationen konstnärer hade nämligen blivit allt mer aggressiv. Blott två år före stölden, den 20 februari 1909, hade tidningen Le Figaro på framsidan tryckt det första futuristiska manifestet, författat av italienaren Filippo Tommaso Marinetti, ledaren för denna nya italienska konströrelse. Det lät närmast som ett manifest från en terroristgrupp. Futuristerna ville ”göra rent bord”. De förkastade konsthistorien, hyllade den nya maskinåldern, och ville ”riva museer och bibliotek”. 

Var stölden av Mona Lisa helt enkelt en kupp, en markering av något slag? 

Den franska polisen hittade dock inga italienska futurister i Paris. Någon inom kåren fick dock syn på en artikel
i en tidning, som handlade om en man som stulit tre små statyetter från Louvren, och sedan återlämnat dem. Han hade utgivit sig för att heta ”Baron d’Ormesan”. 

Polisen grävde djupare i saken och fick reda på att ”Baron d’Ormesan” var ett påhittat namn, i en roman av poeten Guillaume Apollinaire, en centralgestalt i Paris konstnärsliv. Poeten arresterades och vid förhören hade polisen inga problem att få honom att tala. 

Han berättade att ”Baronen” egentligen hette Géry Pieret, att poeten själv var i besittning av stulen konst, likaså en av hans närmaste vänner, konstnären Pablo Picasso. 

Polisen sökte upp Picasso för att plocka in honom till förhör. En av poliserna fick hjälpa Picasso att knäppa kavajen eftersom hans händer fullkomligt skakade av nervositet. Även Pieret arresterades. De tre skyllde på varandra och när de hamnade i rätten beslöt domaren att lägga ned målet eftersom det stod klart att ingen av dem hade med stölden av Mona Lisa att göra. 

Lösningen kom från Florens

Polisen hade alltså fortfarande inga spår efter den leende damen. Det kom in tips från när och fjärran, från folk som hört om eller sett Mona Lisa. Här och var orsakade kopior av målningen åtskillig förvirring. Men i november 1913 lossnade det. Dock inte i Paris utan i Florens, där en konsthandlare vid namn Alfredo Geri blivit kontaktad av en man som sa sig vilja sälja självaste Mona Lisa till honom. 

Geri bad att först få se målningen, varpå han kontaktade, inte polisen utan chefen för Uffizi-galleriet Giovanni Poggi, för att försäkra sig om att målningen verkligen var äkta. Och jo, den var äkta. Geri och Poggi larmade nu polisen, som arresterade säljaren, en man vid namn Vincenzo Peruggia. 

Ett patriotiskt hjältedåd?

Nu rullades historien upp. Peruggia hade arbetat vid Louvren och kände väl till dess olika utrymmen. Han hade tagit sig in på museet klockan sju på morgonen den 21 augusti, via den dörr som användes av de anställda, iförd en vit rock, av det slag som personalen använde. Ingen hade ens tittat på honom. 

Han gick därefter in till den stora salen, slet ner Mona Lisa från väggen och tog sig till en servicetrappa. Där tog han av sig den vita rocken, svepte den runt målningen och gick ut samma väg som han kommit. 

Därefter begav Peruggia sig hem till sin lägenhet där han höll målningen gömd i närmare två års tid, varefter han tog den med sig till Italien. 

Det har spekulerats en hel del om Vincenzo Peruggia hade någon plan när han utförde stölden, om det var för att utkräva en lösensumma till exempel. Vid förhören med den italienska polisen hävdade han dock att han stulit Mona Lisa av ”patriotiska skäl”. När han arbetade vid Louvren hade han nämligen fått höra att den franske kejsaren Napoleon plundrat Italien på konstskatter. Detta stämde mycket riktigt, men dessa konstskatter hade återförts till Italien efter Napoleons fall och vad gällde Mona Lisa hade hon aldrig plundrats. Det var i  stället Leonardo själv som fört målningen till Frankrike. 

Ställdes inför rätta

Men många anser att det trots allt var pengar som drev Peruggia och att han hoppats belönas i hemlandet för ”hjältedådet” att ha återfört en konstskatt. Detta styrks också av ett brev som Peruggia skickade till sin far och där han skrev att ”Paris är det ställe där jag tjänar min förmögenhet och även din”. 

Det fanns många i Italien som menade att Mona Lisa skulle behållas, inte minst efter att den visats på museer runt om i landet. De internationella spänningarna var dock stora så Mona Lisa returnerades och kunde visas upp för pressen i januari 1914 – två och ett halvt år efter stölden från Louvren.

Peruggia ställdes inför rätta i Florens. Han vidhöll där att han stulit Mona Lisa av patriotiska skäl, att målningen hörde hemma i Italien. Rätten var i viss mån förstående för detta, men helt ostraffad kunde han ju inte gå, ansågs det. Hans dom blev trots allt mild, endast ett år och 15 dagar. Men han betraktades av många som en folkhjälte och Peruggia släpptes fri efter endast sju månader bakom galler. 

Vid första världskrigets utbrott tog Peruggia värvning i italienska armén. Han tillfångatogs emellertid av trupper i den österrikisk-ungerska armén och satt i fångläger till krigets slut. 

Han gifte sig senare och paret fick en dotter. Familjen bosatte sig i Paris där han jobbade som målare och tapetserare under nytt namn. Han avled den 8 oktober 1925, men då han ändrat sitt namn blev hans frånfälle aldrig uppmärksammat av pressen. 

Gömdes under andra världskriget

När andra världskrigets bröt ut var man rädd att Mona Lisa skulle hamna i händerna på nazisterna och därför gömdes verket på olika hemliga platser runt om i Frankrike. 

Mona Lisa var alltså redan berömd när Peruggia utförde stölden, men ”Århundradets konstkupp” gjorde knappast målningen mindre berömd. Mona Lisa räknas numera som världens högst värderade konstverk. Efter en omsorgsfull restauration av konstverket flyttades det 2005 till en ny plats i Louvren där det i  dag återfinns i Salle des États
i en särskild inhägnad bakom reflexfritt pansarglas.

Michael Dee

Efter två och ett halvt år kom Mona Lisa tillbaka till Paris under pompa och ståt och ett stort pressuppbåd.
Säkerheten runt Mona Lisa är i  dag minst sagt rigorös och hon sitter, i dubbel bemärkelse, bakom glas och ram. Att göra en repris på Peruggias fräcka kupp får nog anses som fullständigt omöjligt.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Logga in

Fyll i användarnamn och lösenord

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.