På sin tid liknade Citroën DS ingen annan bil. I Sverige kallades den ofta för ”Paddan” för sin likhet med groddjuret, och väckte uppmärksamhet var den än drog fram. Idag är en välbehållen ”Padda” eftertraktad bland samlare.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
När Citroën DS 19 presenterades på Parissalongen 1955 var publiken mållös. Med sina mjuka, svepande linjer var den en revolution i en bilvärld som var van vid föga spännande efterkrigsmodeller. I Frankrike kallades den ibland för ”gudinnan”, eftersom DS på franska uttalas ”déesse” precis som ordet för just en kvinnlig gud. Men så lämnade också den avantgardistiska vagnen knappast någon oberörd.
Rekord som stod sig länge
Redan första dagen under bilsalongen 1955 skrevs 12 000 kontrakt med förväntansfulla kunder. När salongen stängde tio dagar senare hade 80 000 signerats, ett rekord som stod sig tills Tesla introducerade Model 3!
Men så var också Citroën DS något alldeles nytt för sin tid. Inte bara utseendemässigt, utan även tekniskt.
Påfrestande teknik
Mest revolutionerande var kanske den gashydrauliska fjädringen på både fram- och bakhjulen. Bilen kunde också höjas och sänkas med en spak under instrumentbrädan. Den var dessutom utrustad med ett hydrauliskt system som gav kraft åt styrning, bromsar, fjädring, växling samt den automatiska kopplingen (DS behövde ingen kopplingspedal!).
En annan egenhet var spårvidden, den var 15 centimeter bredare fram än bak. Något som innebar att den gjorde fyra spår i nysnö.
Som med många nya skapelser var dock inte Citroën DS utan barnsjukdomar. Den avancerade hydrauliken ställde ibland till det, tätningar förstördes med besvärliga läckage av hydraulvätska som följd. De första ägarna, något av testpiloter, blev ibland stående längs vägarna. Problemen åtgärdades dock snabbt av Citroën genom modifierade reservdelar och förbättrade tillverkningsmetoder.
Ta bort bakskärmen
I bilens originalutrustning behövdes ingen domkraft. Vid hjulbyte användes istället bilens hydraulsystem för att lyfta det punkterade hjulet, och bilen behövde först då stöttas. För att ta loss ett bakhjul måste man emellertid demontera bakskärmen (på sedanmodellerna), men detta ska ha varit enkelt då denna bara satt fast med en mutter i samma dimension som hjulmuttrarna. I nödfall gick bilen att köra på bara ett bakhjul, detta genom att ställa hydraulsystemet på högsta läget. Hjulupphängningen blev då stel och bilen balanserade på framhjulen och det kvarvarande bakhjulet.
Bekväm för långkörning
När modellen kom till Sverige uppstod annars ett delikat problem. På tiden krävde svenska bestämmelser betydligt större bakre reflexer än vad ”Paddan” hade. De skulle dessutom sitta på en specifik höjd, något som blev besvärligt. Den här bilen kunde ju höjas och sänkas och manuellt! Vad Statens bilinspektion till slut kom fram till är oklart.
1956 kom de första ”Paddorna” till Sverige. Enligt citroenklubben.se såldes den första till Brita Boström i Nacka i maj det året, men bilen gick enligt vagnkortet i retur till Citroën redan i juli samma år. Kanske drabbades damen ifråga av de omtalade barnsjukdomarna.
Hur var då den futuristiska skapelsen att köra? Gudomlig, kanske en del fransmän skulle säga. Ultrabekväm kanske vi hade sagt här hemma. Klart är att ”Paddan” med sina tekniska finesser var något extra. I en artikel på vibilagare.se sägs att man känner sig oövervinnlig i en DS. Inget avstånd upplevs som för långt, ingen väg känns omöjlig. Den mjuka fjädringen hanterar det mesta. Någon raket i starten är den emellertid inte bilen, så i stadstrafik ska den köras med den värdighet som anstår en så udda skapelse.
Björn Schüberg
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!