Inger Nilsson arbetar som frilansande skådespelare, men har under hela sitt liv haft svårt att skaka av sig rollen som Pippi Långstrump, som vi ser på den infällda bilden.
Pippi – både framgång och motgång
Dela på facebook
Dela på Facebook

En sommarkväll 1967 förändrades livet för Inger Nilsson. Den då åttaåriga Inger satt tillsammans med sin pappa och tittade på tv. Man hörde att man sökte flickor för provspelning till rollen som Pippi Långstrump.

 

Pappa Nilsson vände sig i tv-soffan till yrhättan bredvid. Han undrade, och pigga lilla dottern Inger var med på noterna. Hon tyckte liksom pappa att hon kunde prova för rollen som Pippi Långstrump, hon gillade ju att uppträda och var en glad och öppen tjej. 

Några veckor senare tog far och dotter tåget till Stockholm, man infann sig vid Filmstaden i Råsunda strax utanför huvudstaden. 

Provspelningen tog sin början, och det gick som smort. Lilla Inger gick hem bland bedömarna. Hon var den Pippi man sökte. Även bland konkurrerande flickor såg man att livliga Inger från östgötska Kisa var som klippt och skuren för rollen som Pippi Långstrump. 

Regissören Olle Hellbom hade under 1960-talet haft framgångar med filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker Bullerbybarnen och Saltkråkan. 

Nu ville han pröva lyckan med en version av Pippi Långstrump som film. Han hade varit med i uttagningen av tjejen som skulle ikläda sig rollen som Pippi, sett Inger Nilsson talangfulla agerande och trodde på henne. 

Nu blev det ett par inrutade år för flickan Inger; jämte skolan reste hon mellan inspelningsplatser i Norge och Stockholm, men allra oftast gick färden till Gotland, där Pippis hus Villa Villerkulla fanns.

 

Skyhöga tittarsiffror

Med distans till det hela minns Inger att det ibland inte var så roligt att som barn agera som Pippi Långstrump, att det ibland blev långa och tråkiga pauser under inspelningarna, omtagningar och väntan.

Efter mycket möda blev inspelningarna av Pippi Långstrump klar, de resulterade i en tv-serie och två filmer som sändes under perioden 1969–1973. 

När Pippi Långstrump gjorde debut i tv, blev det succé direkt. Den kavata och annorlunda flickan Pippi Långstrump gestaltad av Inger Nilsson gick rakt in i unga och gamla människors hjärtan. 

Tittarsiffrorna nådde skyhöga nivåer på lördagarna när Pippi-programmen sändes, och när programmen sedan gick i repris på söndagförmiddagarna var det så gott som folktomt på gator och torg liksom vid kyrkornas högmässor runt om i Sverige. 

 

Inte bara tur

Pippi Långstrump blev en följeslagare som Inger Nilsson under sitt hittillsvarande 62-åriga liv inte lyckats skaka av sig vare sig i Sverige eller i flera europeiska länder. 

Media, publik och folk i allmänhet har mer eller mindre närgånget under årens lopp uppmärksammat henne som Pippi Långstrump.

– Det har varit både angenämt och påfrestande, medger hon och säger att populäriteten kring henne som Pippi Långstrump har bidragit till att hon tidvis dragit sig undan och levt socialt isolerad.

I unga år, när Inger Nilsson började i gymnasiet vid Katedralskolan i Linköping, valde hon inte den teaterlinje som fanns vid skolan utan i stället en språkinriktad och humanistisk linje. 

Hon ville byta spår, växla in på en ny bana och bli fri sitt bihang Pippi Långstrump. 

Efter gymnasietiden arbetade hon bland annat som läkarsekreterare, men längtan till teaterns värld blev efter hand o­emotståndlig. 

Hon sökte till scenskolan, klarade krävande inträdesprov och blev antagen.

– Ett bevis på att jag faktisk äger talang för sceniskt agerande och att framgångarna med rollen som Pippi Långstrump inte bara var tur och tillfällighet i barndomen, säger hon.

 

Gestaltar olika karaktärer

Men när Inger blev klar med utbildningen vid scenskolan, fick hon erfara att hon som tidigare Pippi Långstrump inte var särskilt eftertraktad på några av Sveriges mest ansedda teatrar. Man såg med viss skepsis på henne och en uppburen teaterchef menade: ”Inte kan vi ha lilla Pippi vid teatern.” 

Så småningom fick hon dock anställning vid Kronobergsteatern i Växjö.

Sedan många år tillbaka bor Inger Nilsson i Stockholm och försörjer sig som frilansande skådespelare. 

Hon tycks ha fullt upp med arbete. Hon är som enbart Inger Nilsson känd för att skickligt kunna gestalta olika karaktärer och har bland annat under flera år jobbat som rättsläkaren Eva i den tyska tv-serien Kommissarien och havet. 

2015 blev filmen Efterskalv Guldbaggebelönad och det gladde Inger särskilt eftersom hon hade en framträdande roll i filmen. 

Hon har också agerat som mormor i filmen Jägarna och är aktuell för en ny mormorsroll i den planerade barnfilmen Lill-Zlatan och morbror raring.

 

Minns Astrid

Den 11 juli i år var Inger värd i programmet Sommar i radions P1. Där berättade hon episoder från sitt liv och att hon lever som singel, men ännu inte gett upp hoppet om att få träffa mannen i sitt liv.

– Det finns ett lock till varje gryta! påpekade Inger i programmet. 

Kanske drar sig herrarna för att bli lock till grytan Inger Nilsson när man vet att hon har meriter som världens starkaste tjej som utan svårigheter lyfte hästen Lilla gubben till väders?

Självklart har Inger Nilsson träffat Pippi Långstrumps upphovsmakare Astrid Lindgren. Man har diskuterat och utbytt tankar inte bara kring Astrids fantasiflicka Pippi Långstrump utan om livet i stort. 

De tre böckerna om Pippi som utkom under åren 1945–1948 har översatts till en mängd olika språk och blivit lästa och roat människor världen över. Genom Astrid har Inger fått de flesta av de översatta böckerna.

Ingers möten med Astrid Lindgren är något som äldre människor gärna hör henne berätta om. Hon har besökt många äldreboenden runt om i Stockholm och Uppsala och delat med sig av de minnen hon har av folkkära Astrid Lindgren.

Astrid skrev och Inger förkroppsligade. Tillsammans gjorde man Pippi Långstrump till den tidlösa varelse hon är i böckernas och filmernas värld. 

Nu väntar nya roller för den mogna aktrisen Inger Nilsson.

 

Leif Syrén

 

Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 32 reviews
drivs av Facebook
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7