I september–oktober dignar rönnbärsträden av frukt.
Surt, sa räven men fåglarna festar loss
Dela på Facebook

I år har rönnarna varit givmilda; träden dignar av frukt. Bondepraktikan säger att rikligt med rönnbär bådar en kall och snörik vinter. Rönnarna kan nog inte spå framtiden utan säger i stället något om den tid som har gått. 

 

Blomanlagen anläggs året innan varför ett rikt rönnbärsår visar att föregående års sommar var torr och vacker. Rönnen följer ofta en cykel som innebär mycket bär vartannat år.

Rönnen med det latinska namnet Sorbus aucuparia är vanlig i hela landet. Den invandrade till Skandinavien i samband med att inlandsisen drog sig undan norrut. Det svenska namnet ”rönn”, som är känt sedan medeltiden, kan hänga samman med färgen röd och då kanske syfta på bären eller möjligen den vackra höstfärgen. 

 

Rönnbäret inget bär

Linné har givit rönnen dess latinska namn. Artnamnet aucuparia ska ha med fågelfångst att göra, avis (fågel) och capere (taga). Linné skrev 1749 att ”bären sättas i doner, hwarmed foglar fångas”. Dona är i detta fall en fågelsnara och fåglarna i fråga var sådana som gick under namnet kramsfåglar. 

Sötrönn (var. edulis ) är en odlad form som inte är lika sur som vanlig rönn.

Rönnen, som tillhör familjen rosväxter, blir vanligtvis inget stort träd och inte heller särskilt gammalt. Det växer snabbt de första åren, men slutar sin levnad efter 50–60 år. De små gulvita blommorna sitter i klasar och har en doft som påminner om kattkiss. 

Blomman liknar en liten ­äppelblomma. Blommorna pollineras framför allt av flugor även om rönn nämns som en attraktiv växt för bin. 

Det vi kallar bär är egentligen små äppelfrukter. De kan hänga kvar till långt in på vintern till glädje för vissa fåglar. Ofta är det sidensvansen som blir avbildad med ett rönnbär i näbben även om trastarna brukar vara de första att ta för sig. En flock björktrastar kan snabbt länsa ett träd.

 

Som käppar i hjulet

Det ljusbruna virket anses vara ganska hårt och segt men ha dålig beständighet i fuktig miljö. Det ska historiskt ha använts till verktygsskaft, räfspinnar och hjulekrar. Spontant känns det något tveksamt att rönn skulle vara bästa valet i dessa fall. 

Nu för tiden ska virket även vara eftertraktat bland slöjdare. Förmodligen är den vanligaste användningen som ved. Rönn brinner lugnt och jämt. En viss försiktighet kan vara på sin plats då det sägs att rönnen är tomtarnas träd. Om man eldade med rönnved, så kunde tomten bli förargad och lämna huset.

 

Rönn i maten …

I hushållet är det ändå själva rönnbären som kommer till störst användning. Rönnbärsgelé är det som under senare år har varit mest på modet och rönnbärssirap tycks vara på uppgång. 

Det går också utmärkt att koka mos/sylt av rönnbär och då använda den mängd socker som man tycker behövs för smakens skull. Bären innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra. Det gäller också lingon som inte heller behöver de stora sockermängder, som anges i de vanligaste recepten. 

Tillsammans med rönnbär kan man koka äpple eller rivna morötter för att mildra rönnbärens något kärva smak. Mörk choklad och/eller lakrits passar också bra tillsammans med rönnbär och rörs lämpligen ner i grytan strax innan man ska fylla sina glasburkar. Ett tips kan vara att mixa rönnbären innan de hälls i burken. Gourmeten kan naturligtvis passera bärmassan genom en sil för att slippa skal och kärnor. 

Rönnbär blir mindre kärva om de får frysa först, men alla har ju inte en jättestor, tom frys, och att vänta ut frosten har sina risker både genom att kvaliteten försämras och att vilda rönnbärsätare hinner före.

 

… och i bägaren

Rönnbärssaft är läskande. Naturligtvis kan man också göra vin av rönnbär på samma sätt som av all annan frukt, men på grund av att rönnbären som sagt innehåller bensoesyra kan det vara svårt att få igång jäsningen. Det brukar gå bättre om man har gjort en bra förkultur. Detsamma gäller lingon.

På vårens unga blad kan man göra te. Det har dock på sina håll något överdrivet varnats för att de unga skotten innehåller amygdalin som kan spjälkas till cyanväte. Bittermandel är känd för att innehålla amygdalin. Förtäring av sådana mandlar i större mängd kan ge magbesvär. 

Att te bryggt på rönnblad skulle ha någon negativ effekt verkar ytterst osannolikt. Om så skulle vara fallet, beror det snarare på att man har druckit för stor mängd vatten och inte på amygdalinet. 

De unga bladen kan torkas och uppges kunna behålla sin arom under flera år vid lämplig lagring. På torkade rönnbär kan man också brygga te.

 

Ett superbär

Det talas om rönnbär som vårt ”superbär”. Enligt uppgift innehåller rönnbär 98 mg C-vitamin per 100 gram och enligt Livsmedelsverket behöver vuxna 75 mg C-vitamin per dag. Om man vill ha tillgång till bären någon annan tid än på hösten, kan man frysa in dem för att bevara C-vitaminhalten. Annars kan bären torkas och förvaras mörkt i en burk med tättslutande lock.

Även om rönnbären innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner och alltså borde kunna saluföras som en ”klimatsmart” produkt, finns det också annat som kan locka.
Vitaminerna A, E och K finns i bären samt en hel radda olika B-vitaminer. 

Bland mineralerna är det störst mängd av kalium, järn, magnesium, fosfor och kalcium i förhållande till dagsbehovet, allt enligt Institutet för hälsa och välfärd i Helsingfors, som kallar rönnbär ”ett skapligt näringstätt livsmedel”. 

100 g rönnbär ger 44 kcal och av dessa är 12 g kolhydrater (varav hälften är socker och den andra hälften fibrer). 

Rönnbär är sammantaget ett livsmedel som kan ge hälsovinster. Där finns också naturliga antioxidanter i form av polyfenoler. Bären innehåller dessutom pektin, betakaroten, tanniner och eteriska oljor. 

Äppelsyra och sorbinsyra gör att rönnbär smakar surt. Sorbinsyra (E200) ser till att mögel hålls borta. Enligt finska Yle innehåller bären mer energi per 100 g än havregrynsgröt. 

Om man inte vill byta frukost helt, kan man ju berika sin havregrynsgröt med litet rönnbär.

 

Kan sätta fart på magen

Rönnbär har haft, och har till viss del fortfarande, viss medicinsk användning. Färsk rönnbärssaft verkar urindrivande och befrämjar avföringen. Rönnbär har använts mot njursjukdomar, urinstämma, vattusot och tarmtröghet. I många skrifter påpekas det att rönnbär är vätskedrivande. 

Bären har sedan gammalt använts som ett gott medel mot reumatisk värk och gikt. De lindrar också vid förkylning. Mer nutida obekräftade påståenden om rönnbärens förträfflighet innefattar att de normaliserar blodtrycket, ämnesomsättningen och påverkar immunsystemet positivt. Kolesterolhalten i blodet minskar. 

Avkok från barken sägs kunna behandla inflammatoriska processer i kroppen.

 

Karl-Olof Hallman

Rönnbärsklasar mot en blå himmel blir till en vacker hösttavla...
idensvansen är som synes en av de stora aspiranterna på de röd-orangea läkerheterna men även trastarna håller sig framme för att mumsa i sig av de vitaminstinna superbären (som ju inte är några bär).
Rönnens äppelblomlika blommor är gulvita och blommar för fullt i juni.
Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.