Till vänster William Chester Minor, adress Broadmoor. På bilden bredvid redaktören James Murray i sitt ”scriptorium”.
Professorn fick hjälp från mentalpatient
Dela på facebook
Dela på Facebook

James Murray ledde den 

enorma insamlingen av fakta till ordboken Oxford English Dictionary. Arbetet byggde på frivilliga bidrag av hög kvalitet – och den som skickade in flest var Dr W.C. Minor. 

Men bidragen visade sig komma från en oväntad adress: Mentalsjukhuset Broadmoor.

 

”Det finns ordböcker och så finns det Oxford English Dictionary” brukar det sägas inom den engelskspråkiga världen. För där andra ordböcker anger ett ords betydelse(r) och kanske hur det använts i äldre tid så går Oxford English Dictionary (OED) verkligen på djupet. Den anger när och var ett ord användes första gången i skrift, exempel på olika sätt att använda ordet och hur innebörden ändrats genom historien, allt med citat och källangivelser. 

Idén till detta väldiga projekt föddes 1857. Ordböcker var då en relativt ny företeelse. Till exempel hade William Shakespeare inga engelska ordböcker att tillgå. Pionjären på området var Samuel Johnson vars ordbok gavs ut 1755 i två väldiga band. Men 100 år senare ansågs den föråldrad och de akademiker som 1857 samlades i Oxford ansåg att det behövdes en ordbok som grundligt tog upp ordens etymologi. 

 

Effektiv organisation

Detta var ett fullkomligt mastodontprojekt som krävde läsning av hundratusentals böcker. Men att anställa folk att läsa var det inte tal om, det skulle ha blivit vansinnigt dyrt. Planen blev i stället att anställa en redaktör och sedan annonsera efter folk med hög utbildning och intresse som på frivillig väg skulle utföra arbetet. 

Arbetet gick trögt i början. Den förste redaktören Herbert Coleridge avled 1861, ett år efter att han tillträtt sin post. Redaktör nummer två, Frederick Furnivall, hade svårt att entusiasmera de drygt 800 frivilliga och hålla kontroll på kvaliteten. Ordning på det hela blev det först 1879 när OED fick en ny redaktör, James Murray. 

Det var en skotte som kom från blygsamma omständigheter men som genom flit och brinnande intresse hade blivit lärare, sedan rektor och på egen hand utbildat sig i en rad språk. 

Murray organiserade arbetet på ett effektivt sätt, inredde ett ”scriptorium” med fack för varje ord. Han märkte snart att en av de frivilliga som skickade in bidrag var särskilt produktiv och kunskapsrik: Dr W.C. Minor med adress Broadmoor, Crowthorne, Berkshire. 

 

Inte anställd – intagen

Det var nu redaktören började fatta misstankar. Broadmoor var inget privatresidens. Det var en anstalt för mentalsjuka förbrytare. Och Dr. W.C. Minor var inte anställd på Broadmoor. Han var intagen för att 17 februari 1872 ha mördat George Merrett, en helt främmande man, på öppen gata i London. 

William Chester Minor föddes 1834 på Sri Lanka och var son till missionärer från den amerikanska delstaten New England. Han tycks i ungdomsåren ha haft svårt att hantera sin begynnande sexualitet, skämdes för den och hade tvångstankar. Vid 14 års ålder skickades han tillbaka till USA där han så småningom studerade till läkare på den högt ansedda Yale Medical School. 

Han hade många intressen; litteratur, historia, spelade flöjt och målade akvareller. Studiekamraterna uppfattade honom som känslig men också psykiskt instabil. 

 

Märkligt beteende

Han utexaminerades 1863 och tog året efter tjänst som militärläkare i nordstatsarmén. Alltså då det amerikanska inbördeskriget (1861–1865) var på väg in i sin blodiga slutfas. 

Minor hade svårt att hantera de fasor han såg. Han hävdade också senare att han beordrats brännmärka en ung soldat i ansiktet som straff för att denne hade deserterat. 

Efter krigets slut stationerades Minor i New York där han tillbringade det mesta av sin ledighet hos prostituerade. Hans uppförande blev till slut så märkligt att armén satte honom på ett mentalsjukhus i Washington DC. 

 

Dömd till vård

Hans mentala hälsa visade inga tecken till förbättring. Efter 18 månader skrevs han ut. Minors familj hade det gott ställt och han hade sin pension från armén. 

1871 beslöt han och familjen att han skulle bege sig till Europa, förhoppningen var att boendet där skulle bli ett ombyte som gjorde honom frisk. 

Han kunde ha bosatt sig i ett finare område. I stället bosatte sig Minor i Lambeth, ett av Londons värsta slumområden, säkerligen för att ha tillgång till prostituerade. 

Och det var där, kring tvåtiden på natten, den intet ont anande bryggeriarbetaren George Merrett kom vandrande och sköts till döds av Minor. Merrett efterlämnade sin fru Eliza och sex barn. 

Minor frikändes från mord på grund av sinnessjukdom och placerades på Broadmoor. Där fick han en cell bestående av två rum och tilläts inreda ett eget bibliotek. Han fick böcker tillskickade från bokhandlare och antikvariat – och det var på så sätt han fick syn på annonsen från OED. 

Han blev nu en av dess främsta frivilligarbetare. Broadmoor låg blott en timmes tågresa från Oxford, men trots det tänkte redaktör Murray inte så mycket på att Minor aldrig tittade förbi och var själv ständigt upptagen med allt arbete. 

 

Ömsesidig respekt

Enligt myten så upptäckte Murray först vem Minor egentligen var då han efter 20 år beslöt sig för att besöka Broadmoor och fick veta att Minor inte var anställd utan intagen. 

I Simon Winchesters bok Professorn och galningen, utgiven 1998, framkommer dock att det sannolikt skedde 13 år tidigare. Då en bibliotekarie som besökte Murray refererade till honom som ”stackars Minor” rullades historien upp. 

Murray besökte Minor första gången 1891. De kom bra överens och hade genuin respekt för varandra. Murray kom alltid att höja hans arbete till skyarna och betona hur viktigt det varit för ordboken. 

Var Minors arbete då inte ett tecken på att han blivit frisk? Nej, för parallellt med arbetet för OED skrev han täta och argsinta brev till chefen för anstalten där han beskrev de vidriga saker han utsattes för. Vakterna stal och förstörde hans böcker. Hans mat förgiftades. Byborna från trakten släpptes in hos honom om nätterna för att leva rövare. Han misshandlades och våldtogs. Han bortfördes till Konstantinopel där han tvingades våldföra sig mot barn. 

Hans villfarelser tilltog i den grad att han 1902 skar av sin penis med en pennkniv han fått lov att ha till att skära upp boksidor med. Hans tillstånd förvärrades ytterligare efter att en ny anstaltschef anställts och tagit ifrån honom hans böcker. 

 

Filmen plockades bort 

När Minor blev allt sämre stötte hans familj och redaktör Murray på den brittiska regeringen om att Minor skulle få återvända till USA och tillbringa sin ålderdom där, vilket den dåvarande inrikesministern, Winston Churchill, beviljade 1910. 

Minor avled den 26 mars 1920 på ett ålderdomshem för mentalsjuka. 

Historien om Minor och Murray nådde en större publik tack vare Winchesters bok. 

Den nådde även skådespelaren Mel Gibson som jobbade i nästan 20 år för att göra film av den. Filmen spelades in, med honom själv som Murray och Sean Penn som Minor. 

Men bråk om budgetar och filmrättigheter ledde till att filmen inte fick någon marknadsföring när den gick upp på amerikanska biografer i början av 2019 och försvann kort därefter. 

Och Oxford English Dictionary? Den började ges ut 1884 under namnet A new English dictionary on historical principles; Founded mainly on the materials collected by the Philological society. Först 1933 fick den officiellt namnet Oxford English Dictionary. 1989 trycktes den andra upplagan och år 2000 digitaliserades den och hamnade på webben.

Arbetet med den tredje upplagan fortgår men den kommer att vara så omfattande att den sannolikt inte kommer att ges ut i bokform. 

 

Michael Dee

Filmen som försvann

Mel Gibson som James Murray, Sean Penn som William Chester Minor i spelfilmen som gjordes av Mel Gibson. Men bråk om budgetar och filmrättigheter ledde till att filmen inte fick någon marknadsföring när den gick upp på amerikanska biografer i början av 2019 och försvann kort därefter.

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7