Till vänster William Chester Minor, adress Broadmoor. På bilden bredvid redaktören James Murray i sitt ”scriptorium”.
Professorn fick hjälp från mentalpatient
Dela på Facebook

James Murray ledde den 

enorma insamlingen av fakta till ordboken Oxford English Dictionary. Arbetet byggde på frivilliga bidrag av hög kvalitet – och den som skickade in flest var Dr W.C. Minor. 

Men bidragen visade sig komma från en oväntad adress: Mentalsjukhuset Broadmoor.

 

”Det finns ordböcker och så finns det Oxford English Dictionary” brukar det sägas inom den engelskspråkiga världen. För där andra ordböcker anger ett ords betydelse(r) och kanske hur det använts i äldre tid så går Oxford English Dictionary (OED) verkligen på djupet. Den anger när och var ett ord användes första gången i skrift, exempel på olika sätt att använda ordet och hur innebörden ändrats genom historien, allt med citat och källangivelser. 

Idén till detta väldiga projekt föddes 1857. Ordböcker var då en relativt ny företeelse. Till exempel hade William Shakespeare inga engelska ordböcker att tillgå. Pionjären på området var Samuel Johnson vars ordbok gavs ut 1755 i två väldiga band. Men 100 år senare ansågs den föråldrad och de akademiker som 1857 samlades i Oxford ansåg att det behövdes en ordbok som grundligt tog upp ordens etymologi. 

 

Effektiv organisation

Detta var ett fullkomligt mastodontprojekt som krävde läsning av hundratusentals böcker. Men att anställa folk att läsa var det inte tal om, det skulle ha blivit vansinnigt dyrt. Planen blev i stället att anställa en redaktör och sedan annonsera efter folk med hög utbildning och intresse som på frivillig väg skulle utföra arbetet. 

Arbetet gick trögt i början. Den förste redaktören Herbert Coleridge avled 1861, ett år efter att han tillträtt sin post. Redaktör nummer två, Frederick Furnivall, hade svårt att entusiasmera de drygt 800 frivilliga och hålla kontroll på kvaliteten. Ordning på det hela blev det först 1879 när OED fick en ny redaktör, James Murray. 

Det var en skotte som kom från blygsamma omständigheter men som genom flit och brinnande intresse hade blivit lärare, sedan rektor och på egen hand utbildat sig i en rad språk. 

Murray organiserade arbetet på ett effektivt sätt, inredde ett ”scriptorium” med fack för varje ord. Han märkte snart att en av de frivilliga som skickade in bidrag var särskilt produktiv och kunskapsrik: Dr W.C. Minor med adress Broadmoor, Crowthorne, Berkshire. 

 

Inte anställd – intagen

Det var nu redaktören började fatta misstankar. Broadmoor var inget privatresidens. Det var en anstalt för mentalsjuka förbrytare. Och Dr. W.C. Minor var inte anställd på Broadmoor. Han var intagen för att 17 februari 1872 ha mördat George Merrett, en helt främmande man, på öppen gata i London. 

William Chester Minor föddes 1834 på Sri Lanka och var son till missionärer från den amerikanska delstaten New England. Han tycks i ungdomsåren ha haft svårt att hantera sin begynnande sexualitet, skämdes för den och hade tvångstankar. Vid 14 års ålder skickades han tillbaka till USA där han så småningom studerade till läkare på den högt ansedda Yale Medical School. 

Han hade många intressen; litteratur, historia, spelade flöjt och målade akvareller. Studiekamraterna uppfattade honom som känslig men också psykiskt instabil. 

 

Märkligt beteende

Han utexaminerades 1863 och tog året efter tjänst som militärläkare i nordstatsarmén. Alltså då det amerikanska inbördeskriget (1861–1865) var på väg in i sin blodiga slutfas. 

Minor hade svårt att hantera de fasor han såg. Han hävdade också senare att han beordrats brännmärka en ung soldat i ansiktet som straff för att denne hade deserterat. 

Efter krigets slut stationerades Minor i New York där han tillbringade det mesta av sin ledighet hos prostituerade. Hans uppförande blev till slut så märkligt att armén satte honom på ett mentalsjukhus i Washington DC. 

 

Dömd till vård

Hans mentala hälsa visade inga tecken till förbättring. Efter 18 månader skrevs han ut. Minors familj hade det gott ställt och han hade sin pension från armén. 

1871 beslöt han och familjen att han skulle bege sig till Europa, förhoppningen var att boendet där skulle bli ett ombyte som gjorde honom frisk. 

Han kunde ha bosatt sig i ett finare område. I stället bosatte sig Minor i Lambeth, ett av Londons värsta slumområden, säkerligen för att ha tillgång till prostituerade. 

Och det var där, kring tvåtiden på natten, den intet ont anande bryggeriarbetaren George Merrett kom vandrande och sköts till döds av Minor. Merrett efterlämnade sin fru Eliza och sex barn. 

Minor frikändes från mord på grund av sinnessjukdom och placerades på Broadmoor. Där fick han en cell bestående av två rum och tilläts inreda ett eget bibliotek. Han fick böcker tillskickade från bokhandlare och antikvariat – och det var på så sätt han fick syn på annonsen från OED. 

Han blev nu en av dess främsta frivilligarbetare. Broadmoor låg blott en timmes tågresa från Oxford, men trots det tänkte redaktör Murray inte så mycket på att Minor aldrig tittade förbi och var själv ständigt upptagen med allt arbete. 

 

Ömsesidig respekt

Enligt myten så upptäckte Murray först vem Minor egentligen var då han efter 20 år beslöt sig för att besöka Broadmoor och fick veta att Minor inte var anställd utan intagen. 

I Simon Winchesters bok Professorn och galningen, utgiven 1998, framkommer dock att det sannolikt skedde 13 år tidigare. Då en bibliotekarie som besökte Murray refererade till honom som ”stackars Minor” rullades historien upp. 

Murray besökte Minor första gången 1891. De kom bra överens och hade genuin respekt för varandra. Murray kom alltid att höja hans arbete till skyarna och betona hur viktigt det varit för ordboken. 

Var Minors arbete då inte ett tecken på att han blivit frisk? Nej, för parallellt med arbetet för OED skrev han täta och argsinta brev till chefen för anstalten där han beskrev de vidriga saker han utsattes för. Vakterna stal och förstörde hans böcker. Hans mat förgiftades. Byborna från trakten släpptes in hos honom om nätterna för att leva rövare. Han misshandlades och våldtogs. Han bortfördes till Konstantinopel där han tvingades våldföra sig mot barn. 

Hans villfarelser tilltog i den grad att han 1902 skar av sin penis med en pennkniv han fått lov att ha till att skära upp boksidor med. Hans tillstånd förvärrades ytterligare efter att en ny anstaltschef anställts och tagit ifrån honom hans böcker. 

 

Filmen plockades bort 

När Minor blev allt sämre stötte hans familj och redaktör Murray på den brittiska regeringen om att Minor skulle få återvända till USA och tillbringa sin ålderdom där, vilket den dåvarande inrikesministern, Winston Churchill, beviljade 1910. 

Minor avled den 26 mars 1920 på ett ålderdomshem för mentalsjuka. 

Historien om Minor och Murray nådde en större publik tack vare Winchesters bok. 

Den nådde även skådespelaren Mel Gibson som jobbade i nästan 20 år för att göra film av den. Filmen spelades in, med honom själv som Murray och Sean Penn som Minor. 

Men bråk om budgetar och filmrättigheter ledde till att filmen inte fick någon marknadsföring när den gick upp på amerikanska biografer i början av 2019 och försvann kort därefter. 

Och Oxford English Dictionary? Den började ges ut 1884 under namnet A new English dictionary on historical principles; Founded mainly on the materials collected by the Philological society. Först 1933 fick den officiellt namnet Oxford English Dictionary. 1989 trycktes den andra upplagan och år 2000 digitaliserades den och hamnade på webben.

Arbetet med den tredje upplagan fortgår men den kommer att vara så omfattande att den sannolikt inte kommer att ges ut i bokform. 

 

Michael Dee

Filmen som försvann

Mel Gibson som James Murray, Sean Penn som William Chester Minor i spelfilmen som gjordes av Mel Gibson. Men bråk om budgetar och filmrättigheter ledde till att filmen inte fick någon marknadsföring när den gick upp på amerikanska biografer i början av 2019 och försvann kort därefter.

Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.