Redan de gamla grekerna åt pizza…

Även de gamla grekerna gjorde ett slags pizza med fyllning av oliver och kryddor.
Osten är dock ett senare inslag.
[good_old_share]

Idag kan vi räkna pizzan till modern ”svensk husmanskost” efter att den italienska maträtten fått en enorm efterfrågan under 1970-talet. Och intresset håller i sig. 

Allt kan sägas ha börjat i Neapel där pizzor i sin enklaste form tillverkades i slutet av 1800-talet. Italienska invandrare i USA tog med sig maträtten och 1895 fick New York sin första pizzeria. 
Den italienska arbetskraft som kom till Sverige under 1960-talet gjorde rätten populär här. En pizzaservering hade öppnat redan 1947 i Västerås, men den stora pizzaepoken kan sägas ha startat med pizzarestaurangen Östergök 1968 i Stockholm. Efter det skedde den svenska pizzaexplosionen i landet. Idén med att servera pizzasallad med pizzan började 1969 på Pizzeria Piazza på Gustav Adolfs torg i Stockholm. 

Napolitansk rätt
I hemlandet Italien var pizzan länge en lokal rätt som nästan enbart serverades i och omkring Neapel. Ungefär samtidigt som i Sverige blev pizzan en naturlig del av restaurangernas utbud i hela landet. 
Idag finns mängder av olika fyllningar och varianter på pizzorna i Sverige, bland annat panpizza, en amerikansk tjockbottnad sort och knäckepizza där man använder knäckebröd som pizzabotten. Kebabpizzan med kebabkött med en eller flera såser har blivit populär under de senaste åren. 
Problemet med pizzan är att den är för stor och fet och innehåller mycket mer kalorier, fett och salt än vad som är bra för kroppen. Däremot kan några bitar av en pizza tillsammans med olika grönsaker vara en helt okej måltid någon gång emellanåt även för den som vill leva sunt.  
Bröd utan fyllning som påminner om pizzabröd har existerat i urminnes tider, bland annat hos assyrierna redan under andra årtusendet f. Kr. Etruskerna, som levde i mellersta och norra delen av dagens Italien, bakade redan på 800-talet f. Kr. en deg bestående av mjöl, vatten, olivolja, salt och jäst. 
Antikens greker hade 500 år f. Kr. en slags pizza, runda och platta bröd som de gräddade för att sedan lägga oliver, kryddor och annat på. Men någon tomatsås hade de inte eftersom växten tomat kom till Europa från Peru först på 1500-talet. 
Ordet pizza började användas i Neapel, Italien, under medeltiden om ett utplattat bröd som påminde om dagens pizzabröd. Det är möjligt att ordet pizza kommer från latinets verb pinsere, som betyder att trycka, eller mest troligen från ordet picta, jäst bakverk, som blev till pitta med ett uttal liknande pizza. 
Förmodligen är brödet focaccia, ett italienskt bröd ursprungligen från Ligurien, ursprunget till den moderna pizzan eftersom degen har stora likheter. Den franske författaren Alexandre Dumas d. ä.  beskrev 1843 brödet med olika sorters fyllningar.
Pizzan förekom mest i det napolitanska köket i Italien och räknades länge som en rätt för fattiga. 

Från fattigmans mat i Neapel har pizzan blivit vardagsmat över hela världen.

Marinara var först
Från början existerade bara en enkel pizza med tomat, vitlök, oregano och olja som fattiga i Neapel åt. Den ska ha funnits redan på 1730-talet och kallades allmänt för ”havspizza”, då det mest var fattiga fiskare som åt den. Namnet på den pizzan blev så småningom Marinara, men den har i original aldrig haft någon fyllning av skaldjur som kan förekomma i Sverige. En pizza med skaldjur och fisk kallas i Italien för frutti di mare, ”havets frukter”. 
Genombrottet för pizzan i modern tid kom i juni 1889 då kocken Raffaele Esposito ville hedra Italiens drottning Margherite av Savojen med en egen pizzavariant inför ett besök av kung Umberto och hans gemål. Kocken ville göra den i den italienska flaggans färger, rött, vitt och grönt och garnerade pizzan med tomater, mozzarellaost och basilika. Raffaele Esposito introducerade därmed osten på pizzan, något som i stort sett blivit standard sedan dess. 
Pizza Margeritha, den näst äldsta pizzan efter Marinara, blev en succé och hör fortfarande till favoriterna. I vårt land förekommer många varianter, som exempelvis den inbakade, hopvikta pizzan Calzone, med olika innehåll. Men den räknas i Italien som en egen maträtt. 
I Sverige har pizzan fått en enorm framgång. Pizzarestaurangerna, pizzeriorna, finns överallt och mataffärerna har ett stort utbud av frysta pizzor och färdiga pizza-kit för den som inte kan eller vill baka en egen god hemmapizza. Få nya maträtter har haft en sådan genomslagskraft i vårt land som pizzan – som har kommit för att stanna.

Sven-Åke Henriksson

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.