Här för leden hade Bo E Rosén en artikel i Kvällsstunden om kaffets historia. Kaffe har sedan dess introduktion kommit att serveras i en uppsjö av olika blandningar och varianter, som till exempel espresso, latte och cappuccino. Men frågan är om inte Irish coffee är mest känd?
Så har också denna originella kaffeblandning en lång historia som går tillbaka till 1930-talets passagerarflyg.
Då bedrevs flygtrafiken över Atlanten huvudsakligen med flygbåtar, så kallade Flying Clippers. En känd flygplanstyp var Boeing 314, luxuöst inredd för den tidens passagerare, som utgjordes av filmskådespelare, rika affärsmän och liknande.
Tvingades vända
En flygresa över Atlanten kostade lika mycket som en småbil idag. Landflygplanen kom först efter kriget, efter utbyggnaden av permanentade landningsbanor.
Landningsflygplatsen för clipperflygbåtarna på den europeiska sidan var den numera lilla byn Foynes, väster om Limerick på Irland.
Vid ett tillfälle hände det att flygbåten till New York tvingades vända åter till Foynes på grund av dåligt väder. För att muntra upp och värma de frusna passagerarna blandade servitören i terminalbyggnaden ihop det han hade i sin bar, vilket bland annat råkade vara kaffe, whiskey och vispad grädde.
Baren finns kvar
Succén var omedelbar! En av passagerarna dristade sig att utbrista:
– Quite a good coffee! Is it Brazilian?
Svaret från servitören, tillika blandaren, var:
– No Sir, it is Irish!
Resten av historien är en framgångssaga! Terminalbyggnaden i Foynes finns fortfarande kvar, men är nu ombyggd till museum över clipperepoken. Bland annat har man låtit bygga en fullskalig replik av en Boeing 314.
Men mest intressant i det här sammanhanget är att det som idag är museets reception tidigare var just den bar där Irish coffee kom till!
Än idag kan man där serveras en sådan. Mera äkta än så kan den knappast bli!
Lennart Berns