Att från stadskärnan blicka upp mot Edinburgh Castle är nästan lika hisnande som när man står vid slottsmuren och blickar ner mot staden.
Skottland – från medeltida slott till grönskande berg
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 44 – 2023.
Det finns mycket som är genuint skotskt. Whisky, kiltar, ­klaner, djupa sjöar, gäliska språket och ett fotbollslag som av någon anledning aldrig lyckas i VM. Så nära England, samma nation, men ändå så olikt.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

En rundresa i Skottland bjuder på en prakt grannen ­söderut sällan matchar, svårbegripliga dialekter och så då det där berömda odjuret. Följ med Kvällsstunden till några av höjdpunkterna.

Romarna erövrade aldrig Skottland, eller Kaledonien som de kallade det. Det sägs ibland vara en orsak till att dess särart bevarats än i dag. Det glest befolkade landet var helt enkelt inte värt mödan, och romarna nöjde sig med att bygga Hadrians Wall som skydd mot de ”barbariska” kelterna uppe i norr.  Delar av muren finns kvar än i  dag, även om gränsen mellan England och Skottland numera går en bit norr om den.

Södra Skottland liknar England geografiskt. Det är samma böljande jordbrukslandskap avbrutet av mindre skogsområden. Först norr om storstäderna Glasgow och Edinburgh börjar det hända saker. 

Men låt oss dröja kvar lite i ”Södern”. Här finns ju Edinburgh, Skottlands huvudstad och vackrare än sin större kusin Glasgow en bit västerut.

Borgen i backen

Edinburgh kan tacka Castle Rock för sin existens. Den slocknade vulkanen var en ­oemotståndlig plats för en försvarsanläggning där den vaktar handelsleden mellan England och Skottland längs floden Forths långa och breda mynning. Namnet kommer av det gäliska ”Eiden”, som betyder backens sluttning, samt det germanska ordet ”burh” för borg, eller slott. 

Edinburgh Castle ligger bokstavligen och tronar på stadens topp, och har spelat en stor roll i dess historia. Från dess kanonprydda murar är utsikten perfekt, både för gamla tiders försvarsstyrkor och dagens turister.

Mysiga Edinburgh har gott om medeltida (old town) och gregoriansk (new town) arkitektur. Kullerstensgatorna i gamla staden bidrar till känslan av tider som flytt. Pampig är också gatan som leder upp till slottet – kallad ”Royal Mile” i folkmun. Det är en paradgata få städer förunnade, och fick sitt smeknamn på 1500-talet när den skotske kungen färdades mellan slottet och palatset ­Holyroodhouse, precis en engelsk mil österut.

Vackra Isle of Skye

Nordvästra delen av Skottland är den finaste. Det här är klassiska Skottland med öppna gräsmarker, berg, sjöar (lochs), dramatiska kustlinjer och slott som för tanken till gamla tiders klanstrider. 

Isle of Skye, en stor ö med broförbindelse till fastlandet, lockar numera så många turister att de lokala myndigheterna funderat på att begränsa antalet bilar som får korsa bron. Det är inte svårt att förstå varför. Isle of Skye är något alldeles extra. Faktum är att godbitarna är så många att man ibland måste välja. Här några toppaspiranter:

Cuillin Mountains. Kommer av det fornnordiska ”kjöllen”, ”kölformade berg”, och har en högsta punkt på 992 meter. Utmärkta vandringsleder, många utgår från Sligachan. 

Portree. Kanske tveksamt att nämna en stad när naturen är så spektakulär, men någonstans ska man äta lunch och vila. Portree är Skyes största stad med en fin hamn och utsikt över de omgivande bergen.

Kilt Rock. 55 meter höga basaltklippor på halvön Trotternish som skimrar i olika färger; flankeras av vattenfallet Mealt som tömmer sig direkt ner i havet. Namnet Kilt Rock kommer av att klippornas olika färger ansetts likna just en kilt.

Old Man of Storr. Bisarr bergsformation som översätts till ”Gamla gubben” och är ett populärt vandringsmål.

The Quiraing. Ligger längst ut på halvön Trotternish. En förkastningsbrant med spektakulära bergsformationer kallade ”Nålen”, ”Fängelset” och ”Bordet”. Lokalbefolkningen gömde sig ofta här under vikingarnas härjningar, och jordskred är så vanliga att vägen måste repareras varje år.

– Jag tröttnar aldrig på Isle of Skye, säger Jim MacLeod, som guidat turister på ön i drygt tio år. 

Han tillhör den stora klanen MacLeod, som dominerat de skotska högländerna i sekler. Klanernas inflytande fanns kvar mycket längre här än i andra delar av Skottland och Europa; MacLeod betyder ”son till Leod”, MacDonald ”son till Donald” och så vidare.

– Vad som gör Inre Hebriderna, som Skye tillhör, så speciellt är att man inte vet vad som väntar bakom nästa krök. Även om man åkt där många gånger. Man upptäcker alltid något nytt. Samma sak när man vandrar, jag brukar följa något av de små vattendragen från kusten in i inlandet och upp i bergen. Jag har gjort många turer längs de otaliga vandrigslederna, men jag tröttnar aldrig. 

En myrstig mot toppen

Glen är ett skotskt namn med keltiskt ursprung. Det betyder ”man från dalen”, en glen är alltså en dalgång i Skottland. Därför dyker namnet upp nästan överallt i de skotska högländerna. Bland de mest berömda finns Glen Coe, Glen Affric och Glen Nevis. Vilken man som turist väljer är en smaksak. Glen Coe anses av många vara den finaste men Glen Nevis har äran att flankeras av Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Så särskilt högt är det nu inte, 1 345 meter, men många britter vill bestiga toppen så en sommardag kan vandringsleden likna en myrstig.

Den vackra naturen i Glen Nevis har också gjort den populär hos filmbolagen; många scener från både tv-serier och filmer, som Highlander, Braveheart och flera av filmerna om  Harry Potter har spelats in här. 

Bland slott och sjöodjur

Om det finns många glens i Skottland är slotten minst lika många. Under medeltiden lär det ha funnits över 2 000. De flesta är numera bara ruiner men en del är bevarande i all sin prakt. Finast är nog Eilean Donan – ett av världens mest fotograferade. 

Urquhart slott är inte lika bildskönt då det mesta ligger i ruiner, men det ligger strategiskt vid en av världens mest berömda sjöar: Loch Ness. Förmodligen är detta den plats i världen flest turister kommer till för att uppleva något som inte finns, eller i alla fall aldrig kunnat bevisas. 

”Nessie”, som är det berömda sjöodjurets smeknamn, sägs dra in en halv miljard kronor till den lokala ekonomin varje år. Inte undra på att legenden måste leva vidare!

Björn Schüberg

Isle of Skye, som ligger i anslutning till Skottlands nordvästra kust, är känd för sin smakfulla blandning av karga landskap, medeltida slott, pittoreska fiskebyar och rika historia.
Den majestätiska gågatan ”Royal Mile” i Edinburgh omringas av historiska byggnader och kullerstensbelagda gator. Att gå här i denna charmiga stadskärna är som att göra en tidsresa genom århundradena där det förflutna möter det moderna.
Jim MacLeod, som guidat turister på Isle of Skye i tio år, säger sig aldrig tröttna på Inre Hebriderna.
The Quiraing, längst ut på halvön Trotternish, är ett naturens mästerverk med sitt dramatiska landskap, där mjuka gröna kullar blandas upp med hårda och spetsiga klippformationer.
Portree, den största staden på Skye, ligger fint med sin hamn och den storslagna utsikten över bergen.
Eilaen Dunan, ett av världens mest fotograferade slott.

Fakta om Skottland

Yta: 78 000 kvkm.

Folkmängd: 5,4 miljoner.

Språk: Engelska, lågskotska, gäliska (en keltisk dialekt).

Valuta: Pund.

Bästa tiden: Sommaren, men var beredd på en hel del mygg i högländerna.
I september försvinner de.

Klimat: Tempererat oceaniskt. Risk för regn året om. Västra delen något varmare än den östra, höglandet kallare än låglandet.

Kuriosa: Skottarna stöder helhjärtat sitt fotbollslandslag, som spelar i mörkt blåa tröjor. När det gäller VM-slutspel har laget en egenhet; trots att Skottland varit med åtta gånger har man aldrig gått vidare från gruppspelet. 

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.