Fyrfartyget No 2 b ”Almagrundet” byggdes i Gävle 1896. Efter att ha tjänstgjort på olika stationer och sedan legat som museiskepp i olika hamnar, bland annat i Västerås, återbördades hon 2015 till Gävle där hon ligger vid åns norra sida på Alderholmen. Foto: Annette Grandin
Fyrskeppet var fyrens förlängda ljus
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 44 – 2023.
Fyren är sjöfararnas vägledning i förrädiska vatten. Men på vissa platser har det varit svårt att bygga fyrar. I början av 1700-talet började man därför lägga ut fyrskepp, som skulle bidra till ökad säkerhet.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Fyrskepp, fartyg med anordning för att avge fyrljus, placerades på platser där det var svårt att bygga fyrar eller där landbaserade fyrar inte gav tillräcklig ledning för sjöfarare. Skeppen låg förankrade på sina stationer med hjälp av kraftiga ankare och fick namn efter de platser där de ankrades. Under dagen kännetecknades de av ett eller två stora röda klot i masterna och i mörkret lyste fyrljuset.

Världens första fyrskepp lades ut 1731 i Themsenmynningen vid banken Nore Sand. Det dröjde hela 100 år till innan Sverige fick sitt första. 1831 lades fyrskepp Nr 00 Hermina ut vid Falsterborev, försedd med fyrutrustning, två mindre kanoner för mistsignalering samt ankare och kätting. 

1872 fanns nio fyrskepp utlagda i svenska vatten, bland annat vid Grepen, Grundkallen, Jerskullen i Karlskrona och Svenska Björn. Som mest fanns 24 fyrskepp utlagda vid de svenska kusterna. 

Männen på fyrskeppen

Livet ombord på ett fyrskepp var inrutat och ofta enformigt och det var inte alla som kände sig manade. I en artikel i Vår flotta (1920), konstaterar en kåsör att ”Det är icke någon vanlig sjömanstyp som väljer yrket i fråga”. Han skriver vidare:

”Männen på fyrskeppet ha kanske fått yrket i arv och de ha blivit ett släkte för dig, ett slags sjömän, skurna efter särskilt och finare snitt. Deras göromål äro enformiga och städse påfrestande. Framför allt gäller det att hålla fartyget på sin plats och lampan brinnande. Fartyget angiver läget av undervattensklippor eller grund, där det icke låter sig göras att bygga någon fyr. Helt plötsligt kan fartyget vilka släpare ankaren och kärringar med sig och ändra plats. Sådant får icke hända; fyrmästaren måste ständigt känna sig förvissad om, att hans skepp ligger just där det skall ligga och ingen annan stans.”

Samtidigt, betonar kåsören, fanns det fördelar med att vara anställd på ett fyrskepp:

”De äro befriade från många omsorger, som vi andra måste dragas med; de behöva icke tänka så mycket på sina kläder eller sin sociala ställning eller dagliga utgifter och annat sådant. De ha få men bestämda göromål och livets kurs klart utlagd. Och framför allt – de ha att göra med realiteter, något som vi vardagsmänniskor ofta måste försaka. De ha också sitt brödraskap, sin historia och sitt yrkes nedärvda romantik.”

Livet ombord

Fyrskeppsveteranen Johan Mattsson (1887–1985) tjänstgjorde under många år och har berättat om livet ombord, bland annat i Aktuellt från Sjöfartsverket 1982, återpublicerad i Svenska Fyrsällskapets tidning Blänket nr 2010:2. 

Mattsson tjänstgjorde under flera år på fyrskeppet Västra Banken. Fartyget hette från början Fyrskepp nr 23 Kopparstenarne, efter den station där den först låg mellan 1902 och 1910, och mellan 1911 och 1922, vid den tid då Mattsson tjänstgjorde, låg den vid Grundkallen. Från 1923 tills den togs ur drift 1970 låg den vid Västra banken och det blev också dess namn. 

Besättningen bestod av åtta man, vid denna tid Mattsson själv, fyrmästare Johan Christian Möller, fyrvaktare John Leonard Ahlinder, maskinist Jan Andersson, fyrbiträdena Mathias Lundberg och Axel Konrad Höjer samt kocken Helmer Jansson.  

Manskapshytterna låg under huvuddäcket och på huvuddäcket låg mässen, köket och nedgången till maskinrummet och mistluren. För om mässen fanns ett rymligt fördäck med ett kraftigt ankarspel samt flera skåp. Fyrmästarens kajuta och sovhytt låg akteröver.

Arbetsdagen var oregelbunden, beroende på sjögången och i texten berättar han:

”Arbetena var rengöring, putsning, rosthackning, målning samt destillering av sjövatten till färskvatten c:a en gånger per månad. Vakterna gicks efter uppgjord lista, både dag och natt, och det var alltid en man på däck.”

Gjorde en tavla

Varje morgon klockan åtta tog man vattenvikt och temperatur för SMHI. Dessa uppgifter insändes sedan månadsvis, eller vid passande landförbindelse. 

Fritidssysselsättningen var a och o, berättar han också:

”Mest arbete var att tillverka fisknät. Både svarv och hyvelbänk fanns, där ofta någon övade sina färdigheter. Särskilt minns jag Höjer, som varje år tillverkade ett halvt skepp i trä – både segel och skrov – vilket blev en mycket prydlig tavla när det kom inom ram. Själv riggade jag under året upp en modell av ett barkskepp. Läsning, kortspel, schack och grammofon var andra tidsfördriv.” 

Så levde familjen

Besättningsmännen ombord på fyrskepp var inte sällan gifta och hade familj. 

Så hur var det då att leva med en man som tjänstgjorde på ett fyrskepp? I likhet med många sjömanshustrur var kvinnorna tvungna att klara sig själva och ta ett mycket stort ansvar för familjen under långa perioder. 

Det berättar Karin Westerberg, änka efter Uddo Westerberg som tjänstgjorde på Västra banken i 20 år, i tidningen Blänket, nr 2015:2. 

Som längst blev det 104 dagar eftersom man inte kunde hitta någon avlösare till hennes man. 

Familjen lyssnade på de korta radiomeddelanden som sändes mellan fyrskeppen för att få en uppfattning om hur de hade det ute på fyrskeppet, men det var endast formella meddelanden. Ibland skickade Karin tidningar och en nybakad kaka till maken med motorbåten och barnen plockade blommor. På ledig tid på Västra banken tillverkade Uddo i sin tur leksaker som överraskning till barnen när han kom hem. 

På 1950-talet började fyrskeppen ersättas med bottenfasta utsjöfyrar såsom kassunfyrar, fasta fyrar placerade på havsbotten utanför land. 

Såldes till privatpersoner

Den främsta anledningen var de ändrade arbetsavtalen i slutet av 1950-talet, som kom att öka kostnaden för personal och fartyg. Den tekniska utvecklingen bidrog också till förutsättningarna för att ta bort fyrskeppen. 1965 återstod endast sju av de 24 svenska fyrskeppen och 1972 drogs den sista, Falsterborev, in.

När fyrskeppen inte längre behövdes för sitt ursprungliga syfte fick de nya användningsområden som arbetsfartyg eller pråmar. Vissa såldes till privatpersoner och en del av dem skrotades. 

I Sverige finns tre fyrskepp bevarade för allmänheten, enligt Svenska Fyrsällskapet. På Göteborgs Maritima Museum kan man beskåda fyrskepp Nr 29 Ölandsrev och i Gävle ligger fyrskepp nr 2B Almagrundet, som ägs och sköts av Almagrundets Vänner. I huvudstaden vid Vasamuseet på Djurgården, ligger fyrskepp Nr 25 Finngrunden och visas för allmänheten.

Bitte Melin Assarmo

Falsterborev var det sista fyrskeppet som var i tjänst. 1972 var fyrskeppens tid över i Sverige.
Utanför Vasamuseet i Stockholm ligger fyrskeppet Finngrunden där det visas för allmänheten.
Nr 5 Utgrunden alias Svenska Björn ligger i Västerås och är i dag en bostad. Foto: Annette Grandin
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.