100 år sedan pojkkungens grav öppnades
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 43 – 2023.
I november 1922 gjordes det mest sensationella arkeologiska fyndet genom tiderna. I Konungarnas dal, vid Nilens västra strand mitt emot staden Thebe, numera Luxor, hade man bokstavligen snubblat över ingången till en egyptisk kungagrav. Och inte vilken som helst – man hade funnit Tutankhamons grav.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Denna hade till skillnad från många andra egyptiska kungagravar legat ostörd i mer än 3 000 år. Tre månader senare, den 16 februari 1923, kunde den engelske egyptologen Howard Carter försiktigt knyta upp repet i sigillet till den enorma trälåda som så småningom visade sig innehålla kung Tutankhamons kvarlevor.

Men det skulle dröja ytterligare ett par år innan Carter och hans team, med stort tålamod och arekeologisk noggrannhet, tagit sig igenom sarkofagens alla nio ”lager” och blottlagt konungens mumifierade kropp, på vilken också den så välkända gyllene dödsmasken satt.

Redan när man fann ingången till gravkammaren 1922 hade världspressen gått igång på alla cylindrar. Fyndet av sarkofagen minskade knappast intresset. Den trollband en hel värld och inspirerade på flera sätt sin samtid. Under de kommande åren påverkades allt från arkitektur till heminredning och mode – Tutankhamons gyllene mask fick pryda förpackningar till både smink och cigaretter. Men det uppstod också en myt om att det vilade en förbannelse över Tutankhamons grav då flera märkliga dödsfall plötsligt inträffade …

Men ”pojkkungen” var inte den enda egyptiern från forntiden som blev en sensation vid den här tiden. Året efter, 1924, visades den berömda bysten av drottning Nefertiti för första gången på Neue Museum i Berlin och utsågs snabbt till ”Den vackraste kvinnan i världen”. 

Det hade tagit anmärkningsvärt lång tid att få bysten utställd och det hade sina orsaker. Nefertiti hade hittats 1912 under utgrävningar i Amarna, ledda av den tyske arkeologen Ludwig Borchardt. En sådan skatt skulle inte ha kunnat föras ur Egypten på laglig väg men Borchardt lyckades lura inspektörerna från det egyptiska riksarkivet och snart var bysten i Berlin. 

Det blev ett ramaskri i Egypten när sanningen kom fram och landets regering krävde att bysten omedelbart skulle returneras. Det gjorde man inte, men bysten kom emellertid, ett par decennier senare, att spela en viss roll politiskt. Men mer om detta längre fram i denna artikel. 

Kriget kom emellan

Att Tutankhamons grav väckte sådan uppståndelse var inte märkligt. Alla andra faraogravar hade plundrats på sina rikedomar genom århundrandena. Men Howard Carter hade på känn att det kanske fanns åtminstone en ostörd grav i dalen. 

Han hade varit besatt av det forntida Egypten sedan han var barn. Det ledde till studier i egyptologi och 1891 deltog han i sin första utgrävning, av gravarna vid Beni Hasan, kända för sina vackra väggmålningar. 

Carters passion för egyptologi delades av en engelsk adelsman, den stormrike lord Carnarvon (vars slott, Highclere Castle, långt senare kom att användas som inspelningsplats till tv-serien Downton Abbey). 

Lord Carnarvon trodde på Carters teori om orörda gravar. Han förklarade sig villig att bekosta utgrävningar i Konungarnas dal där faraonerna begravdes och 1907 inledde Carter arbetet. Det tvärstannade dock 1914 då första världskriget bröt ut. Carter tjänstgjorde under de följande åren som diplomatkurir och översättare. 

Men 1917 var han åter på plats i Konungarnas Dal. Hans team grävde och grävde men några fynd gjordes inte. Lord Carnarvon tröttnade till slut. Våren 1922 meddelade han Carter att denna säsong skulle bli den sista han betalade för om inga fynd gjordes. 

Snubblade över graven

Men så hände det till slut. Den fjärde november 1922 kom en pojke bärande på vattenkannor och snubblade över en sten. Men det var ingen vanlig sten. Det visade sig vara första steget på en trappa som ledde ner i marken. 

Carter inkallades snabbt. Han beordrade att trappan skulle grävas ut och längst ner fick han se en dörr som var dekorerad med hieroglyfer och sigill. Till synes orörda sigill. 

Carter insåg snabbt vad detta kunde betyda. Här bakom fanns kanske det som han och Carnarvon hoppats på i så många år. Carter beordrade att trappan skulle täckas igen, varpå han omedelbart skickade ett telegram till lord Carnarvon. 

Denne blev givetvis full av iver och tog sig så snart han kunde till Egypten och fyndplatsen. På söndagskvällen den 26 november 1922 stod så Carter och Carnarvon framför den förseglade dörren. Med stor försiktighet gjorde Carter ett litet hål i den med en mejsel och lyste in med en lampa. 

”Kan du se något?” frågade Carnarvon otåligt. 

”Ja, underbara saker!” svarade Carter andlöst. 

Och det var underbara saker, bland mycket annat en vacker tronstol, skulpturer, en triumfvagn och en säng i guld. Men föremålen i kammaren var utplacerade på ett ologiskt sätt, staplade på varandra lite huller om buller. 

Man konstaterade snart att gravkammaren faktiskt hade råkat ut för plundrare – åtminstone två gånger sedan Tutankhamon begravts. Men inget verkade vara förstört och alla föremål var intakta. Teorier finns om att plundrarna kan ha blivit upptäckta och bortjagade av väktare som sedan lagt tillbaka objekten lite hur som helst och sedan stängt och satt sigillen på plats igen. 

Tutankhamons förbannelse

”Pojkkungen” kom att trollbinda hela världen. Det utbröt fullkomlig ”egyptomani”. Det kom exempelvis att påverka dammodet, med klänningar och blusar i tyger och snitt inspirerade av forntida Egypten. Inom heminredning blev det trendigt att ha tyger i ”egyptiskt grönt”, ”luxorblått” och ”papyrusbrunt”. 

Byggnader i art deco-stil försågs med egyptiska detaljer och Tutankhamon fick pryda förpackningar på allt från smink till cigarretter. 

Men det utbröt också en myt om en förbannelse. Snart inträffade det ena märkliga dödsfallet efter det andra. Den 23 april 1923 avled lord Carnarvon i Kairo av blodförgiftning efter att ha stuckits av en mygga. Finansiären George Jay Gould I dog den 16 maj samma år efter att ha besökt gravkammaren. Sir Archibald Douglas Reid, som hade röntgat flera föremål inne i Thutankahmons grav, sägs ha avlidit under ”oklara omständigheter” 1924. 

Plötsligt gav sig sir Arthur Conan Doyle, författare till Sherlock Holmes, in i debatten. Han trodde på övernaturliga fenomen och hävdade att dödsfallen berodde på egyptiska präster, som för att skydda Tutankhamun, manat fram en ”ond ande” att vaka över honom. En form av förbannelse över de som störde hans grav, antingen de var gravplundrare eller arkeologer. 

Det finns fortfarande de som tror på förbannelsen och det skulle komma fler dödsfall som gav vatten på deras kvarn. Det som talar emot den är att Howard Carter inte omedelbart föll död ner. Han avled först 1939, 64 år gammal. 

Napoleon var egyptoman

Nu var ”egyptomani” inte ett nytt fenomen. Redan under antiken hade greker och romare fascinerats av den egyptiska kulturen och kejsar Augustus lät år 10 f Kr frakta två obelisker från Egypten till Rom. Under renässansen blev det populärt bland kungligheter och adel att ha egyptiska objekt i sina ”kuriosakabinett”, föregångare till dagens museer. 

Det som riktigt satte fart på ”egyptomanin” var dock Napoleons invasion av Egypten (som styrts av mameluckerna sedan 1400-talet) 1798. Med sig hade han bortåt 160 vetenskapsmän och konstnärer för att kartlägga såväl det antika som moderna Egypten. Resultatet, Description de l’Égypte (Beskrivning av Egypten), blev klart först 1829 och var då det största bokverket som någonsin givits ut. 

Under Napoleons ockupation av Egypten hittades också den berömda Rosettastenen, vars inskriptioner ledde den franske språkforskaren Jean-François Champollion till att lösa hieroglyfernas gåta. 

Vild jakt på skatterna

Själva Rosettastenen beslagtog brittiska styrkor, som hjälpt mameluckerna att fösa ut Napoleon ur Egypten. Men Napoleon hade tänt intresset för det forntida Egypten. 

Snart uppstod en vild jakt på egyptiska konstskatter. Och de som gav sig ut var just skattjägare, inte arkeologer i modern mening. Bland dem fanns Giovanni Battista Belzoni, en bjässe till karl som försåg brittiska museet med skatter, bland annat den enorma bysten av Ramses II. Belzonis rival hette Bernardino Drovetti och det gick ofta hett till mellan dem ute i fält. Vid ett par tillfällen drogs till och med vapen. 

Varken Belzoni eller Drovetti förde anteckningar vid sina utgrävningar. Arkeologisk metodik fastställdes först på 1880-talet av den engelske arkeologen och egyptologen sir Flinders Petris, som för övrigt lärde upp Howard Carter. 

Hitler älskade Nefertiti

100-årsjubileet av Carters öppnande av Tutankhamuns gravkammare markeras i en tid av en hätsk debatt. Allt fler länder runt om i världen, däribland Kambodja, Indien, Nigeria och Egypten, kräver att få tillbaks plundrade konst- och kulturskatter. Och bysten av drottning Nefertiti kunde faktiskt ha skickats tillbaka till Egypten redan för 90 år sedan. Om Hermann Göring hade fått sin vilja igenom vill säga. 

Göring ansåg nämligen att det vore politiskt gynnsamt att skapa bättre politiska relationer mellan Tyskland och  Egypten och föreslog 1933 att Nefertiti skulle överräckas till kung Farouk vid en påkostad ceremoni. 

Detta motsatte sig Hitler bestämt, med orden:

”Jag kommer aldrig att släppa Nefertiti!” 

Han meddelade i stället kung Farouk att han skulle bygga ett nytt museum för egyptisk konst i Berlin, med Nefertiti utställd i den centrala salen. Men så utbröt andra världskriget 1939 och Hitler fick annat att tänka på. Efter krigsutbrottet tömdes museerna i Berlin på sina skatter och flyttades till säkra förvar. Nefertiti hamnade först i valvet på Preussiska Banken, men flyttades 1941 till ett luftvärnstorn. 

I mars 1945 flyttades bysten till saltgruvan i Merkers-Kieselbach. Och det var där som amerikanska trupper hittade den några veckor senare. De såg till att den hamnade i säkert förvar på en bank i Frankfurt, varefter den 1946 ställdes ut på museet i Wiesbaden. 

Redan 1946 krävde det nyblivna Östtyskland att få tillbaka Nefertiti eftersom hon varit utställd på Neue Museum, i den nu östtyska zonen. Till ingen nytta. Först 2009, långt efter Tysklands återförening 1990, ställdes Nefertiti åter igen ut på Neue Museum. 

Och Egypten vill fortfarande ha henne tillbaka. 

Michael Dee 

Den 16 februari 1923 knöt Howard Carter (knästående på den undre bilden) och hans team försiktigt upp det rep som i mer än 3 200 år förseglat dörrarna till den stora och vackert utsmyckade låda i cederträ som utgjorde yttre ”lagret” av Tutankhamons grav.
När den första trälådan öppnats, fanns ytterligare en förgylld kista som i sin tur innehöll ännu en, och därefter ännu en … Under den fanns en stensarkofag i granit som visade sig innehålla ytterligare tre kistor (lilla bilden).
Arbetet i gravkammaren gick långsamt. Det skulle dröja ända till 1925 innan Howard Carter till slut tagit sig hela vägen in till Tutankhamons mumie.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.