Sara Bäckmo, journalist, författare och influencer, odlar och skriver om Skillnadens Trädgård i Sveriges största trädgårdsblogg ”sarabackmo.se”. Hon driver också Skillnadens handelsträdgård i småländska Kalvsvik, ett par mil utanför Växjö. ”Plastbyttor är utmärkta att så blommor i, sedan är det bara att sätta ut dem på en någorlunda skyddad plats”, säger Sara. Några av hennes egna favoritblommor för vintersådd är ringblommor, blåklint och vallmo. Foto: Ida Sjöö
Det är inne att odla ute på vintern
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 43 – 2023.
Vinterodla utomhus – kan man göra det? Jo då, det går alldeles utmärkt. Vintersådd, eller kallsådd som det också kallas, kan ske på friland, i pallkrage, växthus eller i olika slags plastlådor. Följer man odlingsexperternas råd kan man skörda både under vintern och tidigt kommande vår.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Vinterodling bygger på den enkla principen att försöka göra så som växterna gör naturligt. Många växter släpper sina fröer direkt på jorden efter blomning och frösättning. Våren därpå börjar de gro. Och det finns många fördelar med att vinterodla. Man sparar tid och arbete under den kommande våren och behöver heller inte förså inomhus. Dessutom kan man skörda betydligt tidigare och slipper därmed vissa larver och insekter. Den kanske främsta fördelen är att man dels sparar pengar, dels kan bli nästan helt självförsörjande på grönsaker. 

Vinterodlingen kan man sätta igång när det blivit lite kallare ute, men gärna innan snön kommer. Om man gör vintersådden direkt på friland eller i en pallkrage är det bra att förbereda innan man påbörjar sådden och det enklaste är att göra det på hösten innan tjälen sätter in. Då kan man också gärna gödsla jorden eller tillsätta kompost eller annat organiskt material. 

Bra med snö på frö

Det är dags att börja så när det är minusgrader och marken är frusen, gärna en vacker dag då det inte blåser. Sår man alltför tidigt kan fröna luras att tro att de ska börja växa direkt. Så fröna i jorden som vid en vanlig sådd och täck fröerna med ny jord. Om snön har kommit kan det vara en god idé att skotta lite snö över planteringen, så att fröna inte blåser bort från den frusna jorden. 

Att odla i pallkrage är ett enklare sätt än att odla på friland och gör det lättare att skydda sådden mot frost, oväder och rådjur.

Groning och tillväxt sker först när temperaturen stiger tillräckligt till plussidan och fröna får tillräckligt med fukt när solen smälter snön. Man behöver alltså inte vattna vinterodlingen. 

Vill man skynda på groningen kan man skydda såplatsen med exempelvis ett plastskydd, en fiberduk eller ett gammalt fönster. Det får temperaturen att stiga snabbare och fungerar som ett slags växthus.

Vad ska man då odla när man kallsår? Det finns en rad rotfrukter och grönsaker som passar utmärkt för vintersådd, bland dem finns svartrot, rättika, morot och palsternacka. Även sallad, spenat och persilja fungerar bra att odla på vintern. Det går också bra att odla alla slags höstlökar, som blommar tidigt på våren och är fantastiska pollinerare. 

Sprid ut över tid

Sara Bäckmo, som driver Skillnadens trädgård i Småland och har gett ut boken Vinterodling (2018), menar att det är bra att sprida ut fröerna:

– För att sprida ut riskerna under vintern är det bra att så dina favoritgrönsaker på flera platser. Förutsättningarna skiljer sig ofta mellan bäddarna, till och med i ett växthus kan vissa platser ha bättre förutsättningar och grönsakerna klara sig lite bättre. 

Av samma orsak är det också bra att sprida ut tidpunkterna för sådderna och göra dem vid några olika tillfällen. Med alla ägg i en korg – eller alla fröer i jorden vid exakt samma tidpunkt – blir risken att misslyckas större, säger Sara.

Hon menar också att man ska tänka på hur man placerar sorterna i trädgårdslandet, beroende på hur det ska användas senare:

– Vid vintersådd är det ibland klurigt med grönsaker som ska stå länge i landet, till exempel morötter, palsternackor och svartrötter. Jag brukar försöka dela upp, så att jag odlar snabbväxande på en plats och långsamt växande grönsaker för sig. Det underlättar senare under säsongen. 

Sara Bäckmo tipsar också om att odla sommarblommor:

– Genom att så sommarblommor på vintern utomhus kan du odla mer blommor och fler sorter. Så i askar, tråg och plastbyttor som får stå i växthus, pallkragar, plastbackar eller bara utomhus under ett litet skydd. 

Bland hennes favoritblommor för vintersådd finns ringblommor, blåklint och vallmo.

Inomhusodling vintertid 

Det är också fullt möjligt att odla inomhus mitt i kalla vintern. Kryddor, såväl basilika, koriander, bladgrönsaker som plocksallad och ruccola passar perfekt för vinterodling på fönsterbrädet och förgyller matlagningen under hela vintern. 

Jorden ska vara näringsrik och väldränerad för att fröna ska gro snabbare. Vill man göra det så lätt som möjligt för sig kan man köpa ett förberett minidrivhus, till vilket man bara behöver tillsätta vatten.

Den största utmaningen med att odla inomhus mitt i vintern är bristen på solljus. Därför är det bra att tillsätta extra växtbelysning, som anpassas efter ytan man vill odla på. Ibland kan det räcka med belysningen från en vanlig fönsterlampa, i kombination med dagsljus, men är man osäker på vad som lämpar sig bäst kan man alltid kontakta något odlingsnätverk eller liknande. 

Skörda hela vintern

Vissa grönsaker som vuxit i trädgårdslandet under hela säsongen tål frost och kan stå kvar i landet och skördas under vintern. 

Grönkålen är den mest härdiga kålen och tål många minusgrader. Även brysselkål är mycket köldtålig och kan med fördel stå kvar i landet långt in på vintern, även när frosten kommit. Vitkål, svartkål och purpurkål tål också några minusgrader men är generellt lite känsligare. 

När man skördar grönkål, svartkål och purpurkål ska man skörda bladen eller bladrosetterna nerifrån och upp på stammen. Även när de flesta bladen är skördade kan plantorna stå kvar. Om den överlever vintern kan den skjuta nya bladskott under kommande vår. 

Även brysselkål skördas nerifrån och upp och går bra att plocka till långt in på vintern. Tänkvärt är att kål som skördas under vintern tappar lite av sin spänst och passar därför bäst i tillagad form. 

Bitte Melin Assarmo

Ringblommor går bra att så på vintern...
... likaså palsternacka.

Odla grönsaker och blommor på vintern – det går väl inte? Jodå, det går alldeles utmärkt. För många är odling och sådd en vårsyssla, men det är fullt möjligt att göra det även sen höst eller tidig vinter – även efter att första snön fallit. Se bara till att välja köldtåliga fröer. Morot, palsternacka och svartrot, samt sallat, spenat och persilja är några exempel på sådant som går bra att vinterodla. Även de flesta kålsorter klarar att övervintra. ”Sommarblommor kan också sås sent på året, såsom lejongap, ringblomma, blåklint och vallmo”, menar Sara Bäckmo (bilden), trädgårdsexpert och författare till boken Vinterodling. Foto: Ida Sjöö

Vinterodling
steg för steg

• Gödsla jorden innan du sätter fröna.

• Gör fåror i jorden och sätt fröerna relativt tätt – exakt hur tätt står på fröpåsen.

• Du behöver inte vattna, det sköter naturen med hjälp av regn och snö.

• Lägg på ett kompostgaller som skyddar vintersådden mot väder och vind – och rådjur.

• När det blivit kallare, lägg på en fiberduk som skydd mot kylan.

År 2020 gav Sara Bäckmo ut boken ”Vinterodling” (Roos Tegner förlag)
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
2023-05-16T18:32:53+0000
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.