Smakerna från förr väcker goda minnen
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 36 – 2023.
Godis saknas inte i butikshyllorna. Men visst saknar man ändå vissa av de gamla favoriterna. Här är några av godissorterna från förr. Några tycks vara borta för alltid, andra tillverkas i liten skala och vissa har återkommit efter påtryckningar från entusiaster.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Riff 

Riff var ett lakritstuggummi som började tillverkas 1953 och som producerades i en liten fabrik utanför Alstad i Skåne. Här producerades även andra godissorter, men Riff – vackert inslaget i guld och grönt – är det som de flesta minns bäst. 

Fabriken såldes så småningom till Kalmarchoklad och bytte ägare ytterligare ett par gånger. Tillverkningen lades ner helt 1985.

Makalös

Cloetta stod bakom denna chokladkaka, en mjölkchoklad med fyra olika slags fyllningar. Den började tillverkas redan 1938 men togs bort ur sortimentet 1998. Fram till slutet av 1960-talet bestod fyllningarna av pistage, apelsin, nougat och tryffel. Därefter förnyades de till nougat, ananas, tryffel och marsipan med pistagemandel men efterfrågan minskade över tid och den försvann helt. 

Punschflaskor

Ännu en produkt från Cloetta, små flaskor av mörk choklad innehållande en fyllning av punsch. Bet man av toppen på flaskan kunde man sedan dricka upp innehållet, innan man gav sig på resten av flaskan. 

Det går fortfarande att hitta punschflaskor lite här och var, även om tillverkningen är relativt liten. 

Ako-kola

En klassiker med smak av bland annat choklad och mint, men även frukt, som försvann ur godissortimentet 2006. Efter att Ako-fantaster startat en ­Facebookgrupp som fick mycket uppmärksamhet började kolan tillverkas igen och i dag kan man åter njuta av den klassiska Ako-kolan.

Lakritspipa och godiscigaretter

En gång i tiden var det fullkomligt naturligt att tillverka godis som efterliknade rökdon av olika slag. Populärt bland barnen var det också, och många var de ungar som gick runt med lakrits- eller chokladcigaretter i mungipan. Cigaretterna kom i förpackningar som liknade vanliga cigarettförpackningar. Lakritspipan, med strössel som skulle likna glöden
i piphuvudet, kan fortfarande köpas i vissa butiker men choklad- och lakritscigaretter har försvunnit helt, däremot finns de kvar med tuggummi. 

Trillingnöt

Trillingnöten var en av de mest populära pralinerna i den klassiska Aladdin­asken och när den togs bort 2014 blev det stor uppståndelse. Sedan dess har många försökt förmå tillverkaren att återinföra den omtyckta nötchokladen men den lyser med sin frånvaro. 

Marmeladstång

Marmeladstången är en maffig historia som fortfarande finns att tillgå, i alla fall i utvalda butiker, men storhetstiden är förbi. 

I dag är det sannolikt inte lika gångbart med det knastriga sockerlagret som omger godiset. 

Tablettaskar 

Sveriges första tablettask
i papper kom redan 1926, men den första tablettasken avsedd för barn var troligen Pimpim, med hallonbåtar, som började tillverkas 1932. Först på 1950-talet lär tablettaskarna ha slagit igenom på bred front och storhetstiden kom under 1970-talet. 

Några av de tablettaskar vi minns från förr är Tutti Frutti, Kalle Anka, Emser, Salt-i-sol, Fruxo, Zoo, Svarta katten, Zig-Zag och violpastiller. Vissa finns fortfarande kvar, andra har försvunnit helt. 

Nickel

Nickel är en klassiker bland hårda karameller. Den introducerades på 1950-talet och såldes förpackade på längden, inslagna i aluminiumfolie och papper. Den fanns i två smaker, fruktblandning och gammaldags. 

Än i dag finns Nickel att tillgå i vissa utvalda butiker, men i ny förpackning i form av tablettask. 

Roulette

Chokladrulle från Cloetta, som fanns med både mörk och ljus choklad. Roulette hade sin storhetstid på 1950- och 60-talen men i mitten av 70-talet hade efterfrågan börjat minska. En chokladrulle som dock har överlevt ända in i vår tid är Center. 

Mjölk-choko

När Marabou lanserade Mjölk-choko på 1930-talet blev det en omedelbar favorit. Den lilla förpackningen innehöll tre kolabitar överdragna med choklad. I slutet av 1990-talet, efter att denna lilla sak försvunnit ur sortimentet, lanserades Mjölk-choko och nya Mint-choko som 100-gramskakor. 

Sidenkuddar och kolabönor

Mormors sidenkuddar, minns du dem? Hårda blanka karameller, i form av små kuddar som påminde om dem man kunde hitta hemma hos mormor. Fyllda med choklad bjöd de både på knaster och mjukhet. I  dag tillverkas sidenkuddar av utvalda producenter, som specialiserat sig på så kallat ”retrogodis”. Detsamma gäller kolabönorna, de klassiska mjuksega karamellerna med smak av kola, formade till små bönor. 

Bitte Melin Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.