Stringhyllan gjorde lyckad comeback
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 2 – 2024.
Få bokhyllor har uppnått samma klassikerstatus som Stringhyllan. Efter några år i glömska lanserades den igen på 2000-talet, och lagom till 75-årsjubileet är den mer populär än någonsin.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

I mitten av 1940-talet startade Bonniers folkbibliotek sin utgivning av billigare böcker.
Serierna såldes ofta via ombud i stället för de traditionella bokhandlarna och gjorde att man nådde ut till en bredare läsekrets. De låga priserna innebar visserligen att läsarna kunde unna sig flera böcker, men nackdelen var att böckerna sedan skulle förvaras någonstans. 

Tage Jakobsson, chef på Bonniers folkbibliotek, kom då på den lysande idén att ta fram en bokhylla som skulle kunna växa med boksamlingen. För att hitta rätt hylla utlyste Bonniers folkbibliotek, i samarbete med Svenska slöjdföreningen, 1949 en designtävling. 

Formgivarna fick flera regler att förhålla sig till. Hyllan skulle kunna rymma åtminstone två meter böcker, levereras i platta paket, vara prisvärd och enkel att montera upp och ned. Nästan 200 tävlingsbidrag lämnades in men ett av dem stod ut från mängden: en enkel konstruktion med plastöverdragna ståltrådsgavlar på vilka de fanerade hyllplanen vilade. Formgivarna hette Nisse och Kajsa Strinning, ett nyutexaminerat gift par. 

Deras vägghängda hylla fick ta emot förstapriset och sattes snart i produktion under namnet BFB-hyllan, en förkortning av Bonniers folkbibliotek. Några år senare var den mer känd som Stringhyllan. Den kom att bli en av 1950-talets mer ikoniska möbler och fick förvara mycket mer än de billighetsböcker den ritats för.

Skissade hellre på möbler

String blev Kajsa och Nils stora genombrott som formgivare. Nils ”Nisse” Strinning föddes 1917 i Kramfors, Ångermanland. Tjugotre år gammal tog han sitt pick och pack och flyttade till Stockholm för att studera arkitektur på Kungliga Tekniska Högskolan. Väl där hade han svårt för matematiken och skissade hellre på möbler än hus. På KTH studerade också Karin, av alla kallad Kajsa, Svanholm till arkitekt. Kajsa och Nisse fann snabbt varandra och blev både samarbetspartner och äkta makar. 

Oemotståndligt diskställ

Under studietiden började Nisse skissa på ett diskställ som så småningom skulle bli bästsäljaren Elfa. I tidiga prototyper tillverkades den av trä men så småningom kom han fram till en konstruktion av plastöverdragen ståltråd  –  samma idé återanvände han senare till Stringhyllan. 

I mitten av 1940-talet gjordes tester på diskstället och Nisse fick då förslaget att omarbeta det så att det kunde hängas upp på väggen. Efter mycket arbete och ändringar var Elfa färdig för produktion. Det lanserades 1948 av firman med samma namn som grundades av Arne Lydman, gift med Nisses kusin Britta. Arne Lydmar var ingenjör och hade väl inte tänkt sig att hans nya firma skulle ägna sig åt diskställ, men Nisses ­finurliga uppfinning gick inte att motstå. Den hade potential att bli en riktig bästsäljare, och en bra affär var ju en bra affär.

Återanvände sin idé

Nisse använde som sagt var den plastöverdragna ståltråden i sitt och Kajsas tävlingsbidrag till Bonniers folkbibliotek. De förstod nog själva att deras hylla, med sin stilrena design och smarta konstruktion, skulle bli en succé och locka många köpare. Redan innan de skickade in sitt bidrag krävde de nämligen att få royalty på varje sålt exemplar, om hyllan vann tävlingen och togs upp i produktion. Och det gjorde den ju. 1950 visades Stringhyllan upp i tidningen Form och det dröjde inte länge förrän försäljningsframgången var ett faktum. Den blev så populär att man snart fick starta en helt egen firma för att hantera försäljningen, String Design AB, med Tage Jakobsson som vd. 

Hyllan syntes i varje trendmedvetet 1950-talshem och fick en helt egen slogan: ”Fantisera, variera, kombinera String”. Kajsa Strinning ritade många reklambilder under 1950-talet och visade hur hyllan kunde användas i ett modernt hem.

Paret Strinning hade finslipat designen in i det minsta och fortsatte nu utveckla String till ett helt hyllsystem. Från att ha rymt två meter böcker kunde String snart byggas ut med flera smarta delar och täcka hela vardagsrumsväggen. Den kunde rymma både böcker, den nya teveapparaten, och ett extra litet uppfällbart skrivbord. Snart lanserades också en golvstående variant av hyllan.

Fick ett sent patent

Nisse och Karin Strinnings hyllsystem fick ett varmt mottagande i både Sverige och utomlands och drog blickarna till sig på olika utställningar. På Milanotriennalen 1954 gjorde den succé och tilldelades en guldmedalj. Men all uppmärksamhet och dess stora popularitet ledde också till att hyllan började bli plagierad. I början av 1960-talet fick Nils Strinning äntligen patent på systemet ­efter en utdragen process, men då hade redan ett stort antal kopior letat sig ut på marknaden. String, originalet, fortsatte ändå sälja bra. Förutom att vara en vanlig syn i svenska hem dök den upp i flera offentliga miljöer  –  bland annat FN-skrapan i New York.

Återtillverkning

När Nils Strinning senare ­talade om String kallade han den ”hylljäveln”. Han tyckte att det var svårt att komma på något nytt, något som kunde mäta sig med Strings succé. Allt han skapade skulle bli jämfört med det populära hyllsystemet. Trots att han arbetade på ett flertal projekt under åren, som nya hyllsystem och stolen High Tech för Grythyttan stålmöbler, var det få som fick i närheten lika mycket uppmärksamhet som just String. På 1970-talet lades String Design AB ner och inga hyllor tillverkades i Sverige på drygt 25 år – bortsett från en kort period på 1980-talet. Men efter att ha varit nerplockad och bortglömd några år växte intresset för hyllan på nytt i slutet av 1990-talet och några år senare började hyllsystemet nytillverkas av String furniture. 

Nisse Strinning var fortfarande i livet, och trots att han kanske hade lite dubbla känslor för sin största succé fortsatte han in i det sista att utveckla systemet och rita nya delar – bland annat pockethyllan som är anpassad för just pocketböcker och andra mindre föremål. För många blir det den första byggklossen i ett större stringsystem.

De senaste åren har många varumärken blivit nostalgiska och finkammat sina arkiv efter gamla klassiker att nylansera. 

Swedese har tagit tillbaka ­fåtöljen Caryngo, formgiven av Carl Malmsten och Yngve Ekström på 1950-talet. För att fira 80 år lanserade Ikea serien Nytillverkad, som består av klassiska produkter från förr med uppdaterat utseende, bland annat bordet Lövet från 1950-talet som nu fått namnet Lövbacken och finns i tre nya färger. 

Helena Nilsson

Hyllsystem med skrivskiva och plats för radio.
Foto: Sune Sundahl/ArkDes
Annons för Elfas diskhyllor. Foto: Elfa International AB
String kom även som golvbyggt hyllsystem. Foto: Sune Sundahl/ArkDes
75 år har gått sedan Nils Strinnings Classic diskställ (övre bilden) lanserades. Det ­firade Elfa genom att ge den en uppdaterad ”kostym” med ny färgpalett (undre bilden). Foto: Elfa International AB
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.