Skribenten Sven-Åke Henriksson minns, och reflekterar, över sin tonårstid och hur tonåringar blev just tonåringar.
Så föddes den svenska tonåringen
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 2 – 2024.
En gång i tiden fanns inte tonåringen. Flickan och pojken var barn tills man gått ut folkskolan och konfirmerats vid 13–14 års ålder, sedan räknades barnet som vuxen. Ytterst få fortsatte sin skolutbildning i realskolan/flickskolan, de flesta började jobba. Man tog på sig vuxenkläder och anammade den vuxna världen med dess kultur inom musik, film och mode. Kvällsstundens Sven-Åke Henriksson skriver personligt om hur tonåringen blev till.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Jag fyllde 13 år 1961 och visst märke jag av att jag hade blivit tonåring som de vuxna pratade om. Trots att jag bodde på en mindre ort i Norrland hade den amerikanska tonårskulturen kommit med film, musik och mode samt inte minst ”livsdrycken” Coca-Cola i de kurviga glasflaskorna. Jag påverkades starkt och James Dean blev min store idol, men hans barnförbjudna filmer såg jag inte på flera år. Äldre ungdomar berättade om hur tuff och häftig han var och att han hade kört ihjäl sig i sin Porsche den 30 september 1955, bara 24 år gammal. 

Naturligtvis gick jag och såg alla Elvis Presleys barntillåtna filmer men längtade efter att få se de barnförbjudna rebellfilmerna Jailhouse rock och King Creole från 1950-talet. I oktober 1961 började Sveriges Radio sända Tio i topp i den tredje nya radiokanalen och jag fick äntligen höra amerikanska rockskivor spelas i den svenska radion, något som inte hade varit vanligt tidigare. Då hade jag varit tvungen att lyssna på utländska mellanvågssändaren Radio Luxemburg för att få tillgång till den musiken. Vilken lycka det var då jag fick en liten plastskivspelare med högtalare i locket i julklapp. Alla mina veckopengar gick sedan till inköp av singelskivor med rock’n’roll-musik. Fast jag var mindre glad över att få ett par Algots ”cowboybyxor”, av mina föräldrar, när jag tjatat länge på att få ett par amerikanska original Levis som mina idoler bar. 

När jag fick mitt första sommarjobb så var det första jag köpte ett par mockaskor, ”myggjagare”, och en röd nylonjacka som såg ut som den James Dean bar i filmen Ung rebell. Oj, vad tuff och vuxen jag kände mig!

Bättre ekonomi bidrog till tonåringen

Det var i USA som allt började sedan landet fått ett ekonomiskt uppsving efter andra världskriget. Mellanklassen fick det mycket bättre ekonomiskt och deras barn fick ta del av föräldrarnas nyrikedom. Men ungdomarna fick också större möjlighet att själva tjäna egna pengar under lov och på friden då det fanns nya jobb som skapades för dem som försäljare på Mc Donalds och andra mjölkbarer. Vi fick en ny köpstark grupp för musik, film, mat, mode och skönhet och man började skapa särskilda produkter för den nya gruppen. 

Tonåringar, kunde nu spendera mycket pengar på märkesjeans, skivor och smink, sådant som var ”lyx” tidigare. Samtidigt blev det motsättningar mellan ungdomar och äldre. Många föräldrar förfasade sig över allt det nya. 

Speciellt den nya musikformen rock’n’roll som kom från de färgades rhythm and blues irriterade många. Präster och lärare fördömde denna så kallade ”djungelmusik” som ansågs vara syndig. En del puritaner ordnade offentliga bål och eldade upp skivorna. Det skedde upplopp vid konserter, mest på grund av oförstående vakter och poliser. Att både vita och svarta ungdomar blandade sig i publiken var ovanligt i det segregerade USA. 

I mitten av 1950-talet hade tonåringen blivit en viktig grupp i det amerikanska samhället men det dröjde till slutet av 1950-talet innan vi märkte någon tydlig skillnad i vårt land även om olika subkulturer hade förekommit tidigare. 

Raggare 

I Sverige blev det raggare i äldre amerikanska bilar som tog till sig den nya amerikanska kulturen med jeans, t-shirt och rock’n’roll i slutet av 1950-talet. De kom från arbetarklassen och fanns företrädesvis mest i Stockholm där de bildade bilburna gäng. Gymnasister och studenter hade andra stilar, klädde sig bland annat sig i duffel, och höll sig fortfarande till jazzmusik och läste poesi.

Vita ungdomar i de amerikanska storstäderna hade tröttnat på jazzen och schlagermusiken som deras föräldrar lyssnade på. Trots segregationen i det amerikanska samhället började många vita ungdomar att ta intryck av de svartas kultur. I slutet av 1940- och början av l950-talet började fler och fler vita tonåringar i städerna i norr att lyssna på ”svarta” radiostationer för att ta del av en ny spännande musik. Det var en rytmisk, dansant och ”sexig” musik som den vite diskjockeyn Alan Freed i Cleveland, Ohio, hade börjat kalla för rock’n’roll (R&R) redan 1952. Termen som betyder ”gunga och rulla” hade då funnits många år hos den svarta befolkningen. Den kan härledas från dejting i bilar och de rörelser som skapas i karossen vid dessa sexuella akter. 

Bärbara plastgrammofoner

Det fanns många orsaker till genombrottet för musikformen i mitten av 1950-talet, de två viktigaste faktorerna var de billiga 45-varvsskivorna av vinyl som lanserades 1948. Dessa skivor kunde tonåringarna spela på sina små batteridrivna bärbara plastgrammofoner och behövde inte längre lyssna på skivorna i hemmets stora radiogrammofoner som fanns i vardagsrummen. Och så lanserades transistorradion 1948 i USA. 

Nu kunde de vita tonåringarna ligga och lyssna på ”svart” musik, företrädesvis på natten, i sina rum. Till att börja med var det svårt för vita ungdomar att få tag på rythm’n’blues-skivor i de segregerade städerna men allt eftersom efterfrågan ökade började skivorna även säljas i skivaffärer i de vita stadsdelarna. Ett bra sätt för skivbolagen att marknadsföra dessa nya artister var att förse jukeboxföretagen med skivor. Jukeboxar fanns på barer och hamburgerställen över hela USA och dessa populära musikmaskiner betydde mycket för lanseringen av den nya musikstilen och dess artister. 

Det dröjde till mitten av 1950-talet innan den nya rock’n’roll-musiken kom i billiga b-filmer för ungdomen typ Rock around the clock (1956), lågbudgetfilmer gjorda för att lansera rock’n’roll-artisters nya skivor.

Filmbolagen insåg tidigt att tonåringarna hade behov av nya idoler som helst skulle revoltera mot vuxenvärlden. De förstod att de måste leta reda på nya yngre skådespelare som kunde passa in i den nya rollen som ”rebell”. 

Film för ungdomar

Den förste kom att bli Marlon Brando, han passade perfekt i rollen som motorcykelrebellen i Vild ungdom (Wild one) som spelades in 1953. Året därpå 1954 spelades filmen Ung rebell (Rebel without a cause) in med James Dean i rollen som Jim Stark som spelar en gymnasieyngling som har problem med skola, föräldrar och kamrater. Filmerna vände sig till den unga vita biopubliken men musiken till filmerna var fortfarande gammeldags vuxenmusik i form av jazz. 

Det kom delvis att ändras med filmen Vänd dem inte ryggen (Blackboard jungle) som kom 1955. I den filmen spelar Glenn Ford en gymnasielärare som har problem med bråkiga elever och vi får följa hur han handskas med dem. 

Det speciella med den filmen är att för första gången i en spelfilm används den nya rockmusiken i filmens inledning i form av Bill Haleys Rock around the clock. Året därpå kom en av de nya ungdomsidolerna, rockartisten Elvis Presley att både agera som filmskådespelare och sångare i sina filmer vilket var något nytt. Redan 1953 använde Bill Haley ungdomsbegreppet ”Crazy, man crazy” i en av de tidigaste rock’n’roll-låtarna.

Sven-Åke Henriksson

Raggarna tog till sig den nya amerikanska livsstilen. Foto: Örebro läns museum
Studenter klädde sig bland annat i duffel och lyssnade på jazz. Foto: Örebro läns museum
Lill Lindfors var den allra första programledaren i ”Tio i Topp” 1961. Nu kom äntligen ett radioprogram som passade tonåringarnas smak. Foto: SVT

Kultfilmen som visade vägen

Vild ungdom handlar om den hänsynslöse Johnny, spelad av Marlon Brando, som leder mc-gänget ”Black rebel motorcycle club”.
Han är mer eller mindre ständigt arg på omgivningen och hatar poliser. 

Ilskan har inga gränser och tuffheten behövs för att vinna de andra killarnas beundran i kampen mot den betydligt hårdare Chino som leder mc-gänget ”The Beetles”. Kampen mellan de två ledarna är en viktig del i filmen som också handlar om fördomar från befolkningen i staden. Motorcykeln har en stor roll i filmen och Marlon Brando kör en engelsk Triumph Thunderbird 650. Chinos gäng kör dock amerikanska Harley Davidson som vi i  dag förknippar mc-gäng med. 

Det sägs att den bygger på en verklig händelse vilket är delvis sant. Efter andra världskriget var det vanligt att arbetslösa och rotlösa soldater bildade motorcykelgäng och åkte omkring i USA. År 1946 bildade några krigsveteraner ett av de första mc-gängen, Boozefighters. Det påstås att de skapade oordning i småstaden Hollister i Kalifornien på nationaldagen den 4 juli 1947. Invånarna blev rädda när gänget oannonserade dök upp. En del av befolkningen trodde det skulle bli bråk och en skärrad polischef skickade efter hjälp från nationalgardet. När de väl kom var det lugnt, bara någon mindre incident hade hänt, men inget upplopp hade förekommit. 

Påhittad historia till grund för filmen

Journalister på magasinet Life fick höra rykten om oroligheter och åkte dit för att göra ett reportage. Fastän det inte hänt något anmärkningsvärt kände de sig ändå tvungna att presentera något i tidningen och därför hittade de mer eller mindre på en historia. 

De placerade urdruckna ölflaskor runt en motorcyklist iklädd en Schott NYC Perfecto 618-läderjacka, som var vanlig bland motorcyklister sedan 1930-talet, och tog bilder. Bilderna fick sedan illustrera en artikel om den farliga mc-rebellen. 

Historien blev sedan till artikeln ”The cyclist’s ride” i Harper’s Magazine och den ligger till grund för manuset till filmen. Till filminspelningen köpte producenten Stanley Kramer en likadan läderjacka till Marlon Brando och efter det förknippas märket med mc-rebellen. Än i  dag är den jackan populär bland mc-åkare. Övriga attribut som Levis-jeans, vita t-shirts och solglasögon av pilottyp användes också och blev typiska attribut för tuffare ungdomar då som nu. 

Vild ungdom räknas som den första riktiga ungdomsfilmen men i  dag tycker vi inte att handlingen är våldsam eller att ungdomarna
i filmen är speciellt vilda av sig, men när den kom hade man en annan syn, och då förbjöds filmen i flera länder.       

Sven-Åke Henriksson

Marlon Brando i filmen ”Vild ungdom” blev en stilikon för ungdomarna på 1950-talet.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.