Den nordliga enflikiga kasuaren har ett vackert ansikte.
Vänd inte ryggen åt en arg kasuar
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 3 – 2024.
Kasuaren har utnämnts till världens farligaste fågel i olika artiklar. Det tycks mer bero på att den har potential att vara farlig för människan än att den faktiskt bevisligen är det.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Släktet Casuarius omfattar tre arter som främst lever i Nya Guinea. Den största, hjälmkasuaren, finns även i nordöstra Australien och på några indonesiska öar dit den förmodligen har förts av människor. Kasuarerna är nära släkt med den australiska emun. Nya Zeelands kiwi har också nämnts bland släktingarna. Tidigare tillhörde de ordningen strutsfåglar, men har nu fått en egen ordning, kasuarfåglar. Av detta förstår man att kasuarer är stora fåglar som inte kan flyga. De är dock goda löpare och hastigheter på 50 kilometer per timme har uppmätts.

Hjälmkasuaren, Casuarius casiurius, kan nå en höjd av 190 centimeter och väga 85 kilo som mest. Hanen är något mindre. Båda könen har svart fjäderdräkt som på avstånd ser ut som hår. Den täta fjäderdräkten skyddar fågeln mot väta i regnskogen och den är också ett skydd mot de vassa taggar som finns på många växter i dess naturliga miljö. 

Det mest slående är de bjärta färgerna på huvud och hals. Kasuarens huvud kröns av en hornliknande brun hjälm, vars funktion har varit omtvistad. Den är täckt av ett tjockt lager keratin. Om kasuaren tillåter det, kan man känna att innehållet känns svampliknande, när man klämmer på den. 

Klor på tre tår

En forskningsrapport publicerad 2019 föreslår att den kamformade utväxten har en temperaturreglerande funktion. Fågeln har också två röda hudflikar på halsen som har givit den det engelska namnet ”double-wattled cassowary”. Den har kraftiga ben med skarpa klor på sina tre tår. Mittån är längre än de övriga men det är klon på fotens insida som ibland beskrivs som dolkliknande. Det är alltså i huvudsak klorna som kan ställa till skada om de används vid försvar. Klorna används dock vanligtvis när fågeln söker föda. Kasuaren ska ha kommit från Nya Guinea till Europa första gången 1597 med holländska handelsmän.

Den enflikiga kasuaren har alltså bara en hudflik på halsen. Den är något mindre än hjälmkasuaren och har en nordligare utbredning än sin större släkting. Den enflikiga kasuaren håller till i låglänta regnskogar och sumpskogar i bland annat norra Nya Guinea. Det är den kasuar som anses mest hotad av jakt. Hur många det finns, vet man av naturliga skäl inte. Uppskattningen hamnar på upp till 10 000. 

Lever ensamma

Dvärgkasuaren är den minsta av kasuarerna och uppges kunna sträcka sig upp till 150 centimeter och nå en vikt av 25 kilo. Den anses vara den mest färgstarka av kasuarerna. Dess ”hjälm” är svart, triangelformad och tillplattad baktill. Dvärgkasuaren lever huvudsakligen i Nya Guineas bergsskogar upp till drygt 3 000 meters höjd. 

Vuxna kasuarer lever ensamma större delen av året. Häckningssäsongen brukar sammanfalla med den tid på året då det är mest gott om frukt. Under parningstiden kommunicerar kasuarerna med lågfrekventa ljud som hörs över långa avstånd. 

Paret stannar tillsammans några veckor tills honan har lagt sina ägg direkt på marken. Hanen ruvar sedan de tre till fem gröna äggen i 50–60 dagar och tar hand om ungarna. Honan går vidare och kan para sig med en ny hane. Ungarna stannar hos hanen i 9–10 månader innan han jagar i väg dem för att leva sitt eget liv igen. Det är oklart hur gamla kasuarer kan bli i det fria, men i fångenskap med god tillgång på föda och få fiender har någon individ uppnått 60 år.

Kostade pojken livet

Hur är det då med den omtalade farligheten? Är kasuaren verkligen världens farligaste fågel eller är det som så mycket annat som påstås i media överdrivet? Farligheten tycks gå tillbaka på ett fall som inträffade 1926. En pojke, Philip McClean 16 år, och hans bror träffade på en kasuar på familjens ägor i Queensland i Australien och försökte döda den. Fågeln försvarade sig med sparkar och råkade träffa Philip på halsen där det blev ett skärsår som blödde kraftigt och kostade pojken livet. Det finns också ett fall från 2019 där en kasuar i fångenskap ska ha dödat sin ägare vid en olyckshändelse i Florida. Händelseförloppet är något oklart då mannen tycks ha varit ensam med fågeln vid tillfället. Man antar att han har ramlat och att fågeln sedan har attackerat honom eller helt enkelt trampat på honom.

Akta hund och katt

I en artikel i Scientific American 2016 får man rådet att inte vända ryggen åt en anfallande kasuar. Då kasuarer är naturligt försiktiga fåglar, attackerar de naturligtvis inte urskillningslöst. Registrerade attacker i Australien har kommit från fåglar vana vid människor i sin närhet. Attackerna verkar bero på att fåglarna associerar människor med mat. Kasuaren skyddar naturligtvis också ägg och ungar om någon kommer för nära. Det största antalet attacker berodde dock på att kasuaren ville ha mat. 

I områden där människor har börjat mata kasuarer agerar vissa fåglar aggressivt när de förväntar sig att få mat. De springer fram till eller jagar människor och ibland kan de sparkas om ingen mat erbjuds. Hund ska man inte ha med sig i områden där det finns kasuarer. De ogillar hundar och attackerar dem utan provokation. Det finns rapporter om hundar som har dödats. Dock har fler kasuarer dödats av hundar. Kasuarer uppges också tycka illa om katter men det är något oklart varför.

Det är sant att kasuarer är farliga och kan skada människor ibland. Oprovocerade är de till sin natur skygga. Det är mycket mer troligt att människan skadar kasuaren än tvärt om. I trakten av Cairns i Australien kan man se varningsskyltar som uppmanar bilister att lätta på gaspedalen ”Speeding has killed cassowaries”.

Karl-Olof Hallman

Dvärgkasuaren är den mest färgrika.
Kasuarens imponerande fot som kan vara ett vapen.
Hjälmkasuaren vaktar sina gröna ägg
Frimärke i Papua Nya Guinea.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.