Alexandra tog ratten i egna händer

Alexandra Gjestvang kör nedför Besvärsbacken 1907 med sin far Even Christian som passagerare.
Foto: Tekniska museet
Alexandra tog ratten i egna händer
Publicerad den 25 oktober, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 43 – 2024.
Idag har ungefär 75 procent av Sveriges kvinnor körkort och det är väl ingen som betvivlar att de är kapabla att köra bil. Annat var det kring förra sekelskiftet när de första bilarna kom. Många frågade sig om bilkörning verkligen var något för kvinnor. På den frågan hade Alexandra Gjestvang ett bra svar.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Att kunna ta sig fram på egen hand har länge varit en frihet kvinnor eftersträvat och när cykeln kom var den revolutionerande, plötsligt gick det att ta sig långa sträckor för egen maskin. Med bil blev friheten än större men inköpet var dyrare och det var ytterst få oavsett kön som hade tillgång till en bil. 

Alexandra Gjestvang blev en portalfigur för kvinnliga bilister i Sverige. I hennes värld var det inte ett dugg märkligt att köra bil och hon tyckte att fler borde prova. Hon skulle viga hela sitt vuxna liv åt bilar som försäljare och rallyförare.

Alexandra föddes i september 1882 i norska Stavanger men när hon var åtta år flyttade hon tillsammans med föräldrarna Anna och Even Christian till Stockholm. Några syskon fanns inte och hon kom att stå sin far oerhört nära. Det var också faderns arbete som förde familjen till Sverige. Even Christian Gjestvang var en verklig mångsysslare men det första han gjorde i Stockholm var att öppna en butik som sålde tryckerimaskiner. 

Därefter engagerade han sig bland annat i pappersindustrin och satt också i en lång rad styrelser för olika typer av företag. Han hade startat yrkeslivet som springpojke i en lanthandel i Hamar och hela tiden klättrat uppåt och blev med åren förmögen med hög status, på ålderns höst var han persisk generalkonsul.

En av de första

Far och dotter Gjestvang besökte 1903 Internationella automobilutställningen tillsammans som arrangerades i Idrottsparken. På platsen finns idag Stockholms stadion som byggdes till de olympiska spelen 1912. Vid utställningsbesöket tändes ett stort motorintresse hos både Alexandra och hennes pappa. Redan samma år började Even Christian att investera i bilimport, han blev Sveriges första bilhandlare och firman hette Gestvang & Co. Under många år var han också styrelsemedlem i Kungliga Automobil Klubben (KAK) och engagerade sig även i andra bilrelaterade verksamheter.

När Alexandra sett bilar på utställningen ville hon genast lära sig köra själv. Hon blev inte bara en av Stockholms första kvinnliga bilförare utan en av de allra första bilisterna i staden överhuvudtaget. När hon började köra 1903 fanns bara ett drygt hundratal bilar i huvudstaden vilket går att jämföra med de genomsnittliga 2 miljoner bilresor som numera görs i Stockholm dagligen. 

I bilens barndom var den främst en storstadsangelägenhet på grund av att landsortens vägar inte var ideala för biltrafik ännu, dessutom fanns ett utbrett hån mot den motordrivna nyheten på landsbygden. När Alexandra Gjestvang susade förbi fotgängare med sin Oldsmobile på Stockholms gator såg en och annan snett mot henne, att se en bil var ovanligt i sig – en kvinnlig förare spektakulärt. Hon kom att kallas för ”chauffeuse”, en feminin form av chaufför.

Märkligt slut

Sveriges första rally genomfördes 1904 och sträckningen var Stockholm-Uppsala, tur och retur. Redan vid detta första rally fanns en kvinna på startlinjen, källorna är dock lite oense om huruvida hon körde själv eller åkte som medpassagerare/reservchaufför. Tävlingen fick dock ett märkligt slut för hennes vidkommande eftersom ekipaget framför drabbades av en olycka i Upplands-Väsby och Gjestvang behövde hjälpa den skadade föraren innan loppet kunde återupptas. Redo för att köra vidare gick dock bilen sönder och hennes ekipage tog sig inte i mål utan diskvalificerades.

Tog maken på bröllopsresa

Till en början krävdes inget körkort för att köra bil men 1907 infördes krav på kompetensbevis för bilkörning och åldersgränsen sattes till 18 år. Det var inte fråga om någon grundlig utbildning med teoriprov, lektioner eller halkbanor. En kort uppkörning var det enda som krävdes. När Alexandra körde upp 1907 fick hon uppgiften att köra över den aningen svårmanövrerade Besvärsbacken, som idag är en del av Brännkyrkagatan på Södermalm. Hon klarade det galant och blev en av landets allra första körkortsinnehavare. 

Det var också i samma veva som kompetensbevisen infördes som hastigheten började regleras. Hur snabbt man fick köra varierade mellan stad och landsbygd och om det var ljust eller mörkt. Dagtid gällde 12 km/h i tätort kontra 25 km/h utanför tätort. Trots att Alexandra Gjestvang var en skicklig bilförare fick hon böter vid ett tillfälle efter att ha kört in i ett annat ekipage i centrala Stockholm. 

Alexandra gifte sig med den värmländske löjtnanten Georg Lindh sommaren 1908 i Jakobs Kyrka i centrala Stockholm. Efter giftermålet tog hon makens efternamn men i historieskrivningen är det ändå hennes ursprungliga efternamn Gjestvang som brukar användas. 

Bröllopsresan gick till Dalarna och Alexandra skjutsade sin make dit i bil. Året efter bröllopet föddes sonen Bo som kom att gå i sin mors fotspår. Efter familjebildningen fortsatte hon med sitt bilengagemang. Under 1920–30-talen deltog hon i en uppsjö tävlingar både i Sverige och internationellt. När sonen Bo blev vuxen kom han att dela hennes motorpassion och följde med henne på tävlingar som medpassagerare. 1932 deltog mor och son Lindh i det prestigefyllda Monte Carlo-rallyt, som fortfarande är ett stort motorsportsevent. Det hela slutade med en fin åttonde plats som hon kunde vara stolt över. På senare tid har det arrangerats ett damrally av Automobilhistoriska klubben till Gjestvangs minne.

Drev bilfirman

För Alexandra var bilen inte bara en sport, det var också hennes levebröd. Hon arbetade i pappa Even Christians bilhandel och 1930 fick hon för företagets räkning resa till USA och Frankrike på studieresor. På resorna besökte hon bilindustrier och träffade andra bilhandlare. Efter sin fars bortgång blev hon ansvarig för familjefirman, 1934 blev hon försäljningschef och ett par år senare även VD. Det kryllade inte precis av kvinnor på posten som verkställande direktör för bilfirmor i det svenska 30-talet.

Inspirerat kvinnor

Tragiskt nog gick Alexandra bort tidigt, redan 1939, och fick inte uppleva den kraftigt ökade bilismen efter andra världskriget. Hennes liv var fartfyllt och hon var normbrytande genom att hon utan att tveka kastade sig in i en bilsportsvärld som var manligt kodad. Det var självklart för henne att få testa bilkörning och hon hejades på av sin far. 

Med sina rallymedaljer, sitt kompetensbevis/körkort och sin roll som bilhandlare var hon en av de stora pionjärerna i sitt fält. Efter henne har generationer svenska kvinnor följt i hennes hjulspår.

Lisa Viktorsson

Entrén till bilutställningen i Idrottsparken i Stockholm 1903. Det var här som motorintresset föddes för Alexandra.
Alexandra tillsammans med sonen Bo och den Hudson hon körde i Monte Carlo-rallyt 1932.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Kockan höll arbetarna i skogen vid liv

Kockan serverar lunch till någr hungriga skogsarbetare.
Kockan höll arbetarna i skogen vid liv
Publicerad den 17 oktober, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 42 – 2024.
Under första hälften av 1900-talet var det liv och rörelse i den svenska skogen och åtskilligt har skrivits där det ges en närmast glorifierande bild av den manliga skogsarbetarens arbete. Men det var ytterst sällan som någon kvinna fick visa upp sig. Men de fanns, oftast som kockor i männens skogsbaracker. Det var de som såg till att männen var lika uppassade som hemma.

Den nya bokserien Timmerfolk, i tre delar, skildrar kvinnan i skogen, och då inte hon som plockade bär åt familjen eller jobbade som fäbodpiga på en fäbod. Nej nu handlar det om kockan/kvinnan som hade sovplats bakom något skynke eller i en garderob bakom hennes arbetsplats, köket. Där fick hon ligga och höra på männens snarkningar, deras sexuella kommentarer och ibland blev det erotik med någon i hennes sovvrå. 

Timmerfolk är skriven av Ulrika Lagerlöf och första boken Hjortronmyren finns nu i bokhandel och på bibliotek. Det är en historisk roman som utspelar sig djupt i den svenska storskogen. Boken behandlar även konflikter som omger den ”stora skogen” och till skillnad mot tidigare berättelser på samma tema vågar Ulrika Lagerlöf även skildra kvinnlig erotisk lust som förekom i kojorna. 

Ulrika Lagerlöf, som arbetar med kommunikation inom skogsbranschen, väver samman dåtid och nutid i en gripande roman som skildrar en skogskockas öden i Västerbotten under 1930-talet. Boken är inspirerad av författarens egen familjehistoria, hennes mamma är uppvuxen i Bastuträsk i Västerbotten, och i början av 1940-talet arbetade hennes mormor Greta som kocka i en skogshuggarkoja. 

I boken är det 1930-tal och stor fattigdom i Västerbottens inland. Den 18-åriga flickan Siv inser att hon inte kommer att få studera till lärarinna utan i stället har föräldrarna ordnat så att hon ska bli kocka i en skogshuggarkoja i storskogen. Långt ute i skogen i sträng kyla ska hon hålla rent och sätta mat på bordet till tio män. Det blir en omvälvande upplevelse där både frigörelse och hennes livs kärlek väntar. Samtidigt kommer vi i boken fram till nutid då Uppsalabon Eva skickas till Västerbotten av sin arbetsgivare för att dämpa vilda protester mot en av skogsbolagets avverkningar. När motsättningarna skärps måste hon möta media, miljöaktivister och samebyn, men i spåren av konflikten hittar hon också ledtrådar till sin släkthistoria. Då vävs allt samman till ett lysande norrländskt epos som berör djupt. Det är en historisk roman om storslagen skog och svindlande kärlek.

Kocklag inrättades

Skogsarbetarna bodde i skogskojor långt hemifrån de månader som arbetet med skogsavverkning, timmerflottning och kolning pågick, främst under vintersäsongen. När skogsarbetarna själva lagade sin mat i kojorna blev det ensidig kost, mest kolbullar, det vill säga en deg av vetemjöl och vatten som stektes i flottet från fläsk i en gjutjärnsstekpanna. Skogsarbetarnas kost utreddes av staten i början av 1930-talet, utredningen visade att maten var näringsfattig och då växte idén om att anställa skogskockor fram.

Den statliga skogsutredningen 1933 kom fram till att ett gemensamt hushåll, ett så kallat kocklag, med en kocka eller kock skulle förbättra kosten för skogsarbetaren och att främst kvinnor var lämpade för yrket då de hade erfarenhet av arbetsuppgifterna sedan tidigare. Dessutom ansågs kvinnor generellt vara bättre på ekonomi, vilket behövdes för att beräkna kostnaderna för maten. 

Skogsarbetarna, ibland med stöd av skogsbolag, bildade kooperativa kocklag och anställde en eller flera kockor. Rekommendationerna från den statliga utredningen var en kocka för ett hushåll på 10–12 arbetare. Lönen mellan kvinnor och män var på denna tid ojämlik och därför blev kockornas lön mycket lägre. 

Det var ett tufft jobb att vara kocka men lockade många då det hade mer status och gav bättre lön än att vara piga. Dessutom gav jobbet större frihet utan någon direkt chef. Kockan var ofta populär bland männen som för det mesta respekterade henne. 

Kockakurser

Kockorna tillagade husmanskost från grunden vilket krävde en hel del kunskap. Ofta köpte kocklaget en halv eller en hel gris eller ko. Det var ett tungt jobb att stycka djuren med yxa och handsåg. Inälvorna användes till pölsa och blodet till blodbröd eller blodpudding och benen kokades till buljong. Vanliga maträtter i skogskojorna var ärtsoppa, köttgrytor, blodpudding, pölsa och fläsk med bruna bönor. Till efterrätt serverades ofta kräm eller soppor gjorda av torkad frukt. Blåbär och lingon användes till kräm och sylt. Råglimpor och andra mjukbröd bakades med jämna mellanrum av kockan. 

Kockakurser, som skulle garantera kvalitén på kockornas arbete, infördes under 1930-talet. Först från enskilt håll av exempelvis lanthushållsskolor, sedan beviljade riksdagen bidrag till kvinnor att söka för att gå kortare utbildningar. Under 1940-talet anställdes även statliga kockakonsulenter som reste till skogskojorna och gav råd till kockorna. Kockan i baracken syntes sällan, ja någon enstaka gång på ett gruppfoto med  skogsarbetarna. 

Långa arbetsdagar

Hon arbetade från 5–6 tiden på morgonen, när hon hämtade in färskt vatten och gjorde eld i spisen för att göra en stabil frukost. När männen gick ut för att jobba diskade hon och planerade för nästa mål mat. Så pågick det hela dagen tills kvällsmålet var avklarat och allt diskat. Då slutade hon dagen med att göra annat som att baka, städa eller stoppa männens strumpor som de lämnat till henne. Vid midnatt kunde hon gå och vila för att orka med nästa tunga dag. När männen åkte hem på lördagseftermiddagen till sina familjer för helgledigheten stannande oftast kockan kvar för att storstäda kojan. 

Den stora svenska allmänheten hade ingen kunskap om det hårda kvinnoarbetet i skogen och kvinnorna fick ingen uppmärksamhet och hyllades inte, de var som osynliga. 

Under 1950-talet kom skogsmaskinerna vilket innebar allt färre skogsarbetare. Ett gemensamt hushåll behövdes inte i lika stor utsträckning som tidigare. Det blev bättre skogsbilvägar vilket gjorde att arbetarna pendlade med bil till jobbet, de bodde hemma och tog med sig sin dagliga matsäck. Dessutom skapades arbeten för kvinnor i det nya industrisamhället som växte fram. Yrket som skogskocka försvann i början av 1960-talet.

Kockan på älven

Många har hört talas om kockorna i vinterskogen och på timmerbogserbåtar, men få känner till att under flottningens guldålder under 1950-talet fanns det kvinnliga kockor. Det var flottarna på Ångermanälvens flodsystem som först fick ta del av denna nymodighet. Kvinnorna utförde samma uppgifter som kockorna i skogskojorna med den skillnaden att de följde flottningsarbetarna på eller efter älvarna. 

Liksom männen bodde de i specialbyggda stora bostadsvagnar under veckorna. Hur det kunde vara en dag i augusti 1951 berättar journalisten Hans Ellung i Västernorrlands Allehanda under rubriken ”Husvagn och kocka i det hårda flottarlivet”. Här i en redigerad och förkortad version:

 ”Vi befinner oss en solig sommardag vid Kilforsen, Fjällsjöälven ett av de ångermanländska fall som ännu fritt får spela sin mäktiga melodi, men vars stämma snart ska tystna för alltid vid kommande kraftverksutbyggnad. Det dånar från den ystra forsen och i solglittret ter sig vattenstänket som lätta regnbågsfärgade älvslöjor. Det är ett natursceneri som i fråga om skönhet söker sin like. Vårt ärende är att söka upp de timmerflottare som är på väg nerför Fjällsjöälven med rumpan (sista timret under slutflottningen), för att se hur de har det då vi hört talas om att de fått en hel del nymodigheter, bland annat egna rullande bostadsvagnar samt kocka. Vid ett rastställe efter älven finns tre stora tält uppsatta och i kocktältet finns en stor vedeldad spis där en kocka står placerad och assisterad av två flottare lagar mat åt 35 karlar. I de två andra tälten finns bord och stolar och Ångermanälvens Flottningsförenings eget porslin, glas och kaffekoppar. Idag serveras makaroner och fläsk, välling, mjölk, kaffe och ostmackor. Samtliga flottare som jag talar med betygar sin högaktning för sin matmamma, fru Irma Johansson. Vid sidan av mattälten står en jeep som dragit dit ett flertal bostadsvagnar för övernattning. Det här med rullande bostad som förflyttas efter älven är prima säger flottarbasen som visar oss en rejäl husvagn med plats för åtta karlar. Vagnen har också en liten behändig spis för den som vill koka kaffe på kvällen och så finns det tvättmöjligheter och garderob till varje man. Han säger att flottarna är synnerligen belåtna över att få bo drägligt och äta vid dukat ”restaurang-bord” ute i naturen bredvid deras arbetsplats.”

Sven-Åke Henriksson

Jenny Jonsson, Guliksberg, var en av Ångermanälvens flottningsförenings kockor. Foto: Oscar Henriksson
Kockan med hjälpande flottare ger sig iväg på älven till ny matplats.
Kocka med flottare under lunch.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.