Ränderna tycks aldrig gå ur, de återkommer ständigt i formgivning i allt från kläder till bruksföremål.
Ränderna i trenderna som aldrig går ur
Publicerad den 24 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 21 – 2024.
Trender kommer och går men något man alltid hittar i handeln är ränder i alla färger och variationer. De senaste åren har de synts på allt från kuddar och soffor till stearinljus. Det är ett av våra i grunden enklaste mönster och har en lång och spännande historia.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Om man börjar leta efter dem märker man snart att de finns överallt. På våra möbler, flaggor, i den nyplöjda åkern, vägmarkeringar och övergångsstället. De syns på kläder för både unga och gamla, män och kvinnor, och kan varieras i det oändliga. 

Randigt är en av våra enklaste mönsterbilder men det kan krävas mycket arbete att få till ett bra randigt mönster. Ett där rändernas färger och tjocklek bildar en harmonisk helhet. Det menar formgivare som Tom Hedqvist. Han har genom hela sin långa karriär återkommit till ränderna och använt dem i textilmönster, på mjölkpaketen för Arla på 1990-talet och i flera utställningar. 

Mönstren må se enkla ut vid en första anblick men är resultatet av många timmars arbete. Kanske kunde keramikern Lisa Larson också intyga att det inte är helt lätt att få till rätt randning. 2023 lanserades hennes samarbete med Gustavsberg, den stilfulla dekoren Sixten med svarta horisontella ränder. Det till synes enkla mönstret tog många timmar att komponera och ett femtiotal randningar hann testas innan hon fann den rätta. Om man kämpar med sina ränder är det kanske inte så dumt att göra som den franske konstnären Daniel Buren och hålla sig till ett fast format. Buren har blivit världskänd för att i många år ha använt sig av 8,7 centimeter breda vertikala ränder med vita mellanrum i sina konstverk och installationer. Enkelt men effektfullt.

Brottslingar i randigt

Som mönster på kläder har ränderna hängt med i många hundra år men har inte alltid uppfattats som positivt. En gång i tiden förknippades de mest med individer på samhällets botten. På medeltiden tvingades prostituerade, narrar och psykiskt sjuka i många sydeuropeiska länder bära randigt för att skilja dem från ”vanliga” människor. Även slavar och fångar runtom i världen har fått bära randigt. Tanken var bland annat att ränderna skulle göra fångarna lättare att upptäcka vid en rymning. Breda horisontella ränder lever kvar som en arketyp i filmer och serier där de hjälper till att peka ut brottslingarna – tänk Björnligan i Kalle Anka – även om randiga fångdräkter nuförtiden inte förekommer på så många platser i världen. Ränder började användas på flera nya sätt under 1700-talet och vissa fick en politisk laddning. I den amerikanska flaggan fick de röda och vita ränderna representera de tretton ursprungliga kolonierna, och i slutet av århundradet blev den randiga trikoloren, som användas under den franska revolutionen, en symbol för frihet. 

Nu började det också bli mer accepterat att bära randiga kläder, åtminstone smalrandigt, och ränderna fick sitt stora genombrott som mönster på möbeltyger och tapeter. Att vertikala ränder kan ge en känsla av högre takhöjd var känt redan då så randiga tapeter användes gärna i finrummet eller där man ville imponera på sina gäster. Eftersom tapeter fortfarande trycktes för hand var det nästintill omöjligt att få till en perfekt mönsterpassning och raka linjer. Några blomslingor eller andra dekorativa motiv kunde maskera glappen. Problemet löstes 1843 då den franska tapettillverkaren Zuber tog patent på en randmaskin som matade ut färgen på pappret och gav perfekta linjer.

Vanligaste mönstret

I ett svenskt hem i slutet av 1800-talet fanns ränderna överallt. Smala linjer hade börjat dyka upp på porslin och annat hushållsgods, och på golven låg färggranna ripsmattor eller trasmattor. De senare tillverkades av de gamla textilier som hushållet kunde skrapa ihop och det föll sig naturligt att mattorna oftast blev randiga. Det krävdes en hel del planering för att få till rätt mönster och många väverskor utvecklade sin egen stil och randningar. 

De senaste 100 åren har randigt blivit ett av de vanligaste förekommande mönstren inom modevärlden och det kan vi delvis tacka den franska flottan och Coco Chanel för. På 1800-talet bestämdes det att franska sjömän skulle bära tvärrandiga stickade tröjor. La marinière, som plagget kallades, följde ett bestämt mönster. Där skulle finnas 21 vita ränder, var och en dubbelt så tjock som de indigoblå ränderna däremellan. Enligt en teori skulle ränderna symbolisera Napoleons segrar, men de fungerade också som en säkerhetsåtgärd då det var lättare att få syn på en sjöman som fallit överbord om denne bar randigt. I början av 1900-talet iakttog en ung Coco Chanel några män i randiga tröjor och bestämde sig för att anpassa la marinière för kvinnliga former. För henne, liksom många andra, representerade plagget en friare livsstil. Därför blev det så småningom ett populärt mönster bland Europas bohemer och konstnärer. Pablo Picasso fotades ofta i tvärrandig tröja, liksom modevärldens enfant terrible Jean Paul Gaultier. Han, och namn som Paul Smith, Sonia Rykiel och tidigare nämnda Coco Chanel, bidrog till rändernas spridning på catwalken och i förlängningen till våra garderober under 1900-talet.

Randigt för IKEA

Under det senaste århundradet har flera mode- och inredningsföretag skapat sina egna ränder. Vuokko Eskolin-Nurmesniemi bidrog till Marimekkos internationella framgångar med Piccolo och Jokapoika-skjortan som bars av många av 1960-talets kreativa och intellektuella. Vuokko, som talat om hur hon komponerar med ränder, skapade mönstret Piccolo 1953 under sitt första år hos det finska designhuset. I mönstret, som ursprungligen var tänkt att användas på hemtextilier, överlappar olika ränder varandra och bildar en tredje. Några enkla penseldrag blev en av Marimekkos största försäljningssuccéer och har sedan dess tryckts i hundratals färgställningar.

Succé blev det också för svenska Polarn & Pyret när de lanserade sina randiga barnplagg under 1970-talet. Deras ränder ritades av Gunila Axén som var en av medlemmarna i 10-gruppen, där även tidigare nämnda Tom Hedqvist ingick. 

Designkollektivet bildades 1970 med målet att textilkonstnärerna själva skulle få mer kontroll över hela designprocessen, från skiss till färdig produkt. Under de kommande åren väckte deras lekfulla och färgstarka mönster, som ofta utgick från enkla geometriska former, en hel del uppmärksamhet. Inez Svensson, en av gruppens initiativtagare, slutade aldrig fascineras av ränder och målade sådana på längden, tvären och diagonalen för bland annat IKEA, som satsade stort på hemtextilier under 70-talet. För dem ritade Inez storsäljande mönster som Strix och Strax, med olika breda orange ränder, och lite senare den lekfulla Randig Banan med gula bananer strödda över svarta linjer. Den sistnämnda nylanserades för några år sedan då 10-gruppen blev en del av IKEA.

Den franske författaren och professorn Michel Pastoureau har kartlagt rändernas betydelse här i västvärlden, från medeltidens fångdräkter till 1900-talets moderna konst. I boken Ränder från 2001 (på engelska The Devil’s Cloth) talar han bland annat om det han kallar den hygieniska randen, alltså hur ränder under 1800-talet fick symbolisera renhet och började användas på underkläder och sovplagg. De dök nu också upp på badkläder. Flottans ränder spreds nämligen så småningom till kusten och blev under 1800-talet ett vanligt inslag vid badorter i både Frankrike och England. Parasoller och markiser kläddes i randiga tyger, ofta i rött eller blått mot en vit bakgrund, och snart blev randiga baddräkten populära bland Europas välbärgade strandgäster. 

Här i Sverige kom den att förknippas med synden i Mölle. Kring sekelskiftet vallfärdade både svenskar, danskar och tyskar till det lilla kustsamhället i Skåne för att bada tillsammans i Sveriges första gemensamma havsbad. Män och kvinnor i olika åldrar samlades vid stenstranden Ransvik, en kort promenad från Mölle hamn, för ett härligt dopp i havet och många valde att klä sig i en moderiktig randig baddräkt eller byxor. 

Bada i randigt

Att män och kvinnor badade tillsammans var uppseendeväckande, att de dessutom gjorde det i så avslöjande badkläder var rent skandalöst. Badkläderna tillverkades dessutom ofta av tunn trikå som i vått tillstånd klistrade sig mot kroppen. Hovfotografen Peter P. Lundh hann fotografera många glada, och lättklädda, badgäster. Vissa bilder lät han trycka på vykort som bidrog till att sprida ryktet om det syndiga gemensamhetsbadet. 

Så småningom började även stockholmarna bada tillsammans vid Hässelby strandbad, och snart fanns gemensamma badplatser på flera håll runtom i Sverige. De randiga badkläderna hängde med. I början av 1900-talet kunde man hitta sådana i många butiker och lanthandlar, eller beställa en ärmlös baddräkt av blå- och vitrandig trikå från Åhlen & Holm.

Randiga kläder är knappast lika kontroversiella som under medeltiden men visst uppfattar vi fortfarande ränder olika beroende på deras riktning och tjocklek – smala och diskreta utstrålar elegans, tänk en kritstrecksrandig kostym, medan breda och horisontella uppfattas som mer rebelliska och högljudda. En enkel rand kan alltså säga mer än man tror. 

Helena Nilsson

Gunnar Cyréns Popglas med randiga fötter lanserades på 60-talet. Foto: Studio Gunnar Cyrén
I början av 1900-talet kom de randiga badkläderna.
Konstnären Pablo Picasso bar ofta en randig tröja.
Inez Svenssons mönster Randig Banan som för några år sedan återigen fanns i IKEAs sortiment. Foto: IKEA
Textilmönstret Hamaca Rojo från Svenskt Tenn, designat av Angelo Donghia. Foto: Svenskt Tenn
Randiga mönstret Anacapri ritades av Lars Nilsson för Svenskt Tenn.
Foto: Svenskt Tenn
En nästan tio meter lång, randig trasmatta såldes för 500 kronor på Växjö Auktionskammare. Foto: Växjö Auktionskammare
Omaggio Nuovo från danska Kähler, randiga vaser i olika färger. Foto: Rosendahl Design Group/Kähler
Spisa Ribb, Gustavsberg, med randig dekor ritad av Stig Lindberg. Foto: Stockholms Auktionsverk globen
Den randiga tapeten, Falsterbo stripe, är en nyritad tapet. Foto: Borås tapeter
De randiga barnkläderna från Polarn och Pyret ritades av Gunila Axén på 1970-talet. Foto: Polarn och Pyret

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.