
I dag är det nog självklart för de allra flesta att män och kvinnor har samma rättigheter och att minoriteter har samma rätt som majoritetssamhället. Men så har det inte alltid varit och kampen för jämställdhet har varit lång och slitsam. Bitte Melin har samlat några viktiga årtal i historien om jämställdheten, hämtade från Jämställdhetsmyndigheten och Göteborgs universitet.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
1842 Obligatorisk folkskola för alla.
1845 Detta var året då lika arvsrätt för män och kvinnor infördes.
1846 Ogifta kvinnor fick möjlighet att arbeta inom vissa yrken, något som varit otänkbart tidigare. Det gällde dock bara inom handel och hantverk.
1853 Kvinnor får rätt att undervisa i mindre folkskolor.
1858 En ogift kvinna som fyllt 25 får nu rätt att, efter anmälan hos domstol, bli myndig.
1859 Vissa lägre lärartjänster och statstjänster får innehas av kvinnor.
1863 Ogifta kvinnor behöver inte längre ansöka om att bli myndiga.
1864 Mannen får inte längre aga sin hustru. Samma år inrättas Statens normalskola för flickor
1872 Kvinnor får själva bestämma vem de vill gifta sig med
1873 Nu får kvinnor tillträde till universiteten, samt rätt att ta akademisk examen dock ej teologisk eller högre juridisk.
1884 Ogifta kvinnor blir myndiga vid 21 års ålder.
1886 Året då landets första kvinnliga yrkesförening bildas, nämligen Sveriges barnmorskeförbund av Johanna Bowall Hedén.
1889 Nu blir kvinnor valbara till skolvård, fattigvård och liknande. Beslutet gäller dock enbart ogifta kvinnor med egendom.
1901 En lag införs om obetald ledighet i samband med barnafödande.
1902 Kvinnornas fackförbund bildas, huvudsakligen bestående av sömmerskor.
1904 Det kvinnliga fackförbundet blir en del av LO.
1909 Kommunala mellanskolan inrättas. Den är öppen för båda könen och leder till realexamen.
1910 Nu får kvinnor rätt att inneha kommunala poster.
1912 Rösträttsfrågan kommer på tapeten på allvar och tidskriften Rösträtt för kvinnor startas av LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.
1913 Allmän pensionsförsäkring införs för både kvinnor och män
1919 Kvinnor får allmän rösträtt och blir också valbara till riksdagen. Tidskriften Rösträtt för kvinnor läggs därmed ner.
1921 Det första valet i vilket kvinnor får rösta. Första kvinnan i riksdagens 1:a kammare blir Kerstin Hesselgren. Samma år blir även gifta kvinnor myndiga vid 21 års ålder.
1923 Behörighetslagen antas. Den likställer man och kvinna när det gäller rätt att inneha statliga tjänster. Undantag görs för tjänster som kan kräva utövande av våld, såsom militär och polisiära. Lagen träder i kraft 1925.
1927 Statliga läroverk öppnas för flickor på samma villkor som för pojkar.
1931 Moderskapsförsäkring införs. Den förmedlas via sjukkassorna och ger för sjukpenning 30 till 42 dagar, samt ersättning för barnmorska.
1938 Preventivmedel blir tillåtna, mycket på grund av av Elise Ottesen-Jensens och RFSU:s opinionsbildning. De fick dock enbart säljas i affärer för sjukvårdsartiklar.
1944 Frivilliga homosexuella relationer avkriminaliseras. Ända fram till 1978 var dock skyddsåldern högre än vid heterosexuella relationer, en särlag som inte avskaffades förrän 1979. Då ströks också homosexualitet som ett uttryck för ”mentala rubbningar” ur Socialstyrelsens sjukdomsregister.
1948 Barnbidraget införs.
1949 Uttrycket ”infödde svenske män”, som infördes i Regeringsformen från 1809, ändras till ”svenska medborgare”.
1951 Kvinnor får bli förmyndare för sina egna barn i händelse av makens frånfället. En kvinna får också rätt att behålla sitt svenska medborgarskap vid giftermål med en utländsk medborgare.
1955 Nu införs betald föräldraledighet i tre månader för yrkesarbetande kvinnor.
1958 Prästämbetet öppnas upp för kvinnor. Genom en så kallad samvetsklausul kan dock en biskop vägra prästviga en kvinna.
1964 P-piller blir godkända som preventivmedel.
1969 Jämställdhet inskrivs i den nya läroplanen för grundskolan.
1970 Nu skrivs jämställdhet även in i läroplanen för gymnasieskolan.
1974 Föräldraförsäkringen införs. Föräldrar får nu rätt att dela på ledigheten vid barns födelse.
1975 Rätt till fri abort. Abortlagen från 1938 hade enbart tillåtit abort av medicinska, humanitära eller arvsbiologiska skäl. Nu fick kvinnan bestämma själv fram till graviditetens artonde vecka.
1979 Året då lagen om jämställdhet i arbetslivet antas i riksdagen.
1980 Lag mot könsdiskriminering i arbetslivet införs.
1999 Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, inrättas av regeringen
2009 Nu får homosexuella ingå äktenskap.
2010 Genom en ändring i lagen om totalförsvarsplikt blir värnplikten könsneutral.
2018 Året då Sverige fick en jämställdhetsmyndighet. Samma år infördes också samtyckeslagen, en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet och som gör att det enbart krävs att samtycke saknas för att det ska vara straffbart att ha sexuellt umgänge med någon.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!