1770 presenterade Wolfgang von Kempelen en uppfinning som väckte sensation. Schacktürke – Schackturken – eller kort och gott Turken var en mekanisk schackspelare och en ytterst skicklig sådan. Den vann över i stort sett alla sina motståndare, däribland Napoleon och Benjamin Franklin…
Människan tycks ha varit fascinerad av tanken att skapa mekaniska maskiner som framstår som levande väsen ända sedan antiken. Under den grekiska antiken fanns enligt Aeschylus en mästerhantverkare vid namn Daedalus som konstruerade dockor och statyer som rörde på armar och ben. På 1200-talet ska, enligt vissa källor, en munk vid namn Albertus Magnus ha konstruerat en konstgjord människa av mässing som dessutom hade talförmåga, men som slogs sönder och samman av en av munkens studenter som tröttnade på tjattret den gav ifrån sig.
Ett skarpt intellekt
Mekaniska dockor och figurer blev populära bland de europeiska hoven och bland adeln. Fransmannen Jacques de Vaucanson presenterade 1739 tre ”automata” som de kallades, en flöjtspelare, en trumslagare och en anka som kunde äta, smälta maten och producerade avföring.
Men ännu mer häpnadsväckande var den mekaniske schackspelare som uppfinnaren Wolfgang von Kempelen presenterade för den habsburgska kejsarinnan Maria Theresa 1770.
Kejsarinnan och hela hovet blev vilt imponerade, för den skilde sig markant från andra mekaniska människor och väsen, som endast kunde utföra specifika handlingar. Den mekaniske turken hade däremot ett skarpt intellekt och slog varenda motståndare vid hovet.
Hobbyuppfinnaren
Von Kempelen föddes 1734 i Pressburg i Ungern som då tillhörde det habsburgska riket. Han blev anställd som ämbetsman vid hovet men var uppfinnare på fritiden och konstruerade ångmaskiner, turbiner, en skrivmaskin för blinda och en manuellt styrd talmaskin. Och så den schackspelande turken.
Von Kempelen fick idén till den efter att ha närvarat vid en föreställning vid hovet där fransmannen François Pelletier utförde illusionstrick. Efter föreställningen utbröt en livlig diskussion om det fantastiska som Pelletier hade förevisat och då drog von Kempelen till med att han sannerligen skulle kunna uppvisa något som var ännu mer imponerande. Och kejsarinnan och hovet blev verkligen förbluffade när han så dök upp med Turken.
Den bestod av en modell av en turkisk mansfigur, huvud och överkropp, med svart skägg och grå ögon, klädd i vackra traditionella kläder och turban. Turken satt på ett kabinett med ett schackbräde framför sig. På framsidan av kabinettet fanns dörrar, lådor och en öppning. När de nyfikna öppnade dörrarna såg de ett komplext system av kugghul och pistonger och som mest påminde om ett stort urverk.
Turken kunde röra på huvudet och ögonen och handen flyttade pjäserna med precision. Om motståndaren flyttade en pjäs på otillåtet sätt flyttade han artigt tillbaka den. Turken slog alla motståndare vid hovet.
Turken på turné
En del av motståndarna och de närvarande anade dock ugglor i mossen. En del menade att von Kempelen antingen själv eller med hjälp av en kumpan på något sätt styrde turken med hjälp av magneter.
Andra att det fanns en dold dvärg inuti kabinettet som spelade för turkens räkning. Men när de tittade in i kabinettet såg de bara det komplicerade maskineriet.
Von Kempelen började arbeta med andra uppfinningar men ryktet om Turken hade spridit sig över Europa. Berömda schackspelare ville till varje pris spela mot honom men von Kempelen avvärjde förfrågningar med att turken genomgick en reparation.
Till slut beordrades han dock av kejsaren att göra klar Turken till ett statsbesök från Ryssland. Därefter begav sig Turken ut på turné, först till Paris där en del av motståndarna visade sig överlägsna, sedan till London och därefter runt om i resten av Europa.
Von Kempelen dog 1804 varefter hans son sålde Turken till Johann Nepomuk Mälzel som av sonen fick instruktioner i hur den fungerade. Och utmaningen till allmänheten var nu inte bara att slå Turken utan också att redovisa en förklaring till hur den fungerade.
Hemligheten avslöjad
Turken slog en rad berömda motståndare de närmaste åren, bland andra Napoleon 1809. Mälzel turnerade med Turken i USA, Kanada och Kuba, där han dog i gula febern 1838.
Hans tillhörigheter, däribland Turken, överlämnades till en av hans vänner, som sålde Turken till John Kearsley Mitchell, amerikansk schackfanatiker och läkare. Han och några vänner lät reparera Turken och fick också reda på hemligheten. Kabinettet var så sinnrikt utformat att där bakom maskineriet fanns ett utrymme med plats för en vuxen människa som kunde styra pjäsernas rörelser.
Det var läkarens son, Dr. Silas Mitchell, som i tidningen Chess Monthly skrev en serie avslöjande artiklar om hur bluffen fungerat. Och att det var olika spelare som använts genom åren.
Turken donerades så småningom till The Peale Museum i Baltimore, men förstördes i samband med en brand 1854. På 1980-talet spenderade amerikanen John Gaughan, en tillverkare av tillbehör för magiker, 120 000 dollar på att tillverka en kopia av Turken. Den skilde sig dock på den punkten att människan inuti ersatts av ett dataprogram.
Michael Dee
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!