Det är nu precis 100 år sedan som Walt Disney tillsammans med sin yngre bror Roy O Disney grundade Walt Disney company. Med på "tåget" fanns även den skickliga tecknaren Ub Iwerks.
Walt Disney flydde till en fantasivärld
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

The Walt Disney company, grundades av bröderna Walt och Roy O Disney tillsammans med animatören Ub Iwerks 1923. Walt tecknade Musse Pigg, men stumfilmerna med Musse blev ingen större succé.

Konkursen var nära, och i ett sista försök att rädda företaget  beslöt Walt Disney i november 1928 att släppa den tredje Musse-filmen, Musse Pigg som Ångbåtskalle för andra gången – denna gång med ljud. Ljudfilmer hade existerat tidigare men den här var den första där ljud och bild interagerade. Filmen blev en stor succé, och Walt räddades från konkurs.

Disney Studios skapade i denna veva andra tecknade figurer, som även de blev ”superstjärnor”, som till exempel Mimmi Pigg, Långben, Kalle Anka och Pluto. Walt skapade inte dessa figurer; det var hans anställda tecknare medan han själv koncentrerade sig på manuset. 

Animerad långfilm

Disney slutade själv att animera i slutet av 1920-talet. Det stora genombrottet kom 1937 då han förverkligade sin dröm att göra världens första animerade långfilm i färg – Snövit och de sju dvärgarna. Efter det kom flera klassiska långfilmer, som Dumbo, Askungen, Lady och Lufsen, Robin Hood och Skönheten och odjuret. 

Disney började 1955 bygga nöjesparken Disneyland i Anaheim, Kalifornien, som i dag är en av världens mest populära nöjesparker i världen. 

Walt Disney hade en hård barndom med en far som ständigt slog honom. Pojken tyckte om djur och ritade ofta av grisar och andra djur med en kolbit när fadern inte såg på. Fadern ansåg att teckning var opassande och när han kom på honom fick det ofta svåra konsekvenser för pojken. Samtidigt blev Walts fantasivärld med djuren ett sätt att fly undan vardagens vedermödor. 

Ritade skämtteckningar

Som 14-åring började Walt studera vid Kansas City Art Institute och fick 1919 arbete hos en konststudio i Kansas City där han gjorde skämtteckningar. Karriären fortsatte på Kansas City Film Ad Company där han producerade tecknade reklamfilmer. Där träffade han Ub Werks och dessa två kom att samarbeta fram till Disneys död. Walt började att teckna satiriska filmer som han kallade Laugh-O-Gram och sålde till en biograf. Inspirerad av framgången bildade han 1922 sitt första bolag, Laugh-O-Gram Studio. Bolaget gick dock i konkurs redan påföljande år. 

Walt Disney flyttade därefter till Los Angeles, där han bodde hos sin farbror, hos vilken han byggde en animationsateljé i garaget. Där skapade han Alice i Underlandet, där en skådespelande flicka som interagerar med animerade figurer. Han slöt ett avtal med en distributör i New York för att producera serien. 

Skapade Musse Pigg

Tillsammans med Iwerks och sin äldre bror Roy O bildades Walt Disney Studios och 1927 kom han på idén att göra en tecknad serie om kaninen Oswald the Lucky Rabbit. Men då det blev bråk om vem som hade rättigheter till figuren lade Walt Disney ner serien efter ett år. I stället skapade han Musse Pigg och resten är filmhistoria.

Disney och tecknade serier

Under åren 1929 –1946 koncentrerade sig Walt på Musse Pigg och han var Musses röst
i filmerna. Men hans röst blev förstörd av kedjerökning och tvingade honom att sluta som röstskådespelare. 

Han blev allt mera upptagen som företagsledare och koncentrerade sig på filmmanus. Företaget utvecklades och hade hundratals anställda. Walts framgångar med tecknade filmer kan tillskrivas hans utveckling av multiplanskameran som gjorde det möjligt att få bättre perspektiv och djup i de tecknade filmerna. 

Under andra världskriget gjorde Disney propagandafilmer för den amerikanska staten. Efter kriget började företaget vid sidan av animerad film också att producera spelfilm, den första av dessa blev Skattkammarön som kom 1950. Ungefär samtidigt kom en rad naturdokumentärer (True-Life Adventures). Flera av dessa Oscarsbelönades, och sammanlagt erhöll Walt Disney genom åren 32 Oscarsstatyetter för sina filmer, vilket är rekord för Oscarspriser. 

Förutom de tecknade filmerna är Walt Disney förknippad med serietidningar, främst Kalle Anka. Det började med Musse Pigg, som dök upp i en dagstidning i USA den 13 januari 1930. Snart följde dagstidningsstrippar med Kalle Anka. 1939 började amerikanska förlaget Western Printing publicera ”Four Color Comics”, som innehöll Disney-material. Det blev en stor framgång, och ett år senare fick Disney­serier sin egen titel  –  ”Walt Disney’s Comics and Stories”. Från början hade Walt Disney inget större intresse för dessa serier, som ofta skapades av anonyma Disneyanimatörer, men han insåg snart att filmerna och serierna kompletterade varandra. 

Djungelboken sista film

Det var också viktigt att Disneyrelaterade produkter som leksaker höll hög kvalitet. Bland långfilmer som Walt Disney producerade i slutet av sin levnad märks den delvis animerade spelfilmen Mary Poppins som hans döttrar bad honom göra grundad på deras favoritbok. Djungelboken var den sista animerade långfilmen som Walt Disney personligen var delaktig i som producent och kreativ ledare. Filmen, som bygger fritt på rollfigurer i Rudyard Kiplings Djungelboken, blev en enorm världssuccé och hör till Walt Disney bästa produktioner. Men han avled, den 15 december 1966 i cancer, innan filmen gick upp på biograferna år 1967. 

Under jubileumsåret kommer flera av Disneys filmer att åter ges ut i uppdaterade versioner. Sedan debuten 1937 med Snövit har bolaget producerat 62 tecknade långfilmer. Många av filmerna är tidlösa klassiker som kommer att underhålla nya generationer även i framtiden.

Sven-Åke Henriksson

Walt och brodern Roy Disney poserar bakom en Oscars-statyett. Det blev fler av dem under årens lopp.
Walt Disney och tecknaren Ub Iwerks (bilden) träffades på Kansas City Film Ad Company där de båda arbetade, bland annat med att teckna skämtteckningar. Iwerks var med från start i Disneys företag.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.