1948 startade bröderna Maurice och Richard McDonald en restaurang som de kom att kalla ”McDonald’s Hamburgers”. Man ville servera snabblagad mat och man vände sig främst till bilburna gäster.
Brödernas lilla “hak” blev global restaurangjätte
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Älskad och utskälld, många har en åsikt om McDonalds – den amerikanska restaurangen som revolutionerat snabbmatsindustrin över hela världen. I år är det 50 år sedan kedjan etablerades i Sverige.

I början av 1940-talet öppnade bröderna Richard och Maurice McDonald i San Bernardino, Kalifornien, USA, sin första restaurang med namnet Bar-B-Que. Här serverades gästerna typisk diner-mat, som till exempel smörgåsar, chiligrytor, hamburgare och milkshakes. 

1948 öppnade bröderna sin andra restaurang, den här gången med ett nytt koncept och gick under namnet ”McDonald’s Hamburgers”. Deras kundkrets hade blivit alltmer bilburen och hade ont om tid, så menyn bantades ned till att endast innehålla åtta rätter – med hamburgaren i fokus. 

Hamburgaren, en nötfärsbiff omgiven av två bröd, som sedan 1920-talet hade tagit Amerika med storm, var det perfekta målet för människor som behövde något snabbt att äta. Något som både var gott, mättande och förhållandevis nyttigt. På den nystartade McDonald’s-restaurangen serverades snabbmat i form av hamburgare, läsk, kaffe och paj. Från början serverades potatischips till maten men 1949 ersatte man chipsen med friterade pommes strips. 

En hamburgare kostade ynka 15 cent och målgruppen var bilburna gäster. För att effektivisera ännu mer drog man ned menyn till att endast bestå av hamburgare, pommes strips och milkshakes. Restaurangen blev en succé. Bröderna McDonald hade med sin effektiva meny och servering banat vägen för en helt ny restaurangtyp som skulle komma att revolutionera snabbmatsbranschen. 

Blev franchisekedja

Även fast bröderna lyckades sälja in sitt varumärke rätt bra på egen hand, så var det en annan man som är anledningen till att McDonald’s blivit en av världens mest kända restauranger  –  nämligen Ray Kroc. Ray Kroc (1902–1984) i Illinois hade ensamrätt på att sälja en ny sorts maskin, en så kallad multimixer som kunde blanda fem milkshakes samtidigt. 

Eftersom McDonald-bröderna var en stor och återkommande kund bestämde sig Kroc för att åka och besöka dem. Kroc blev mäkta imponerad av brödernas verksamhet. Han fascinerades av kvaliteten, enkelheten, snabbheten och de låga priserna och såg genast en möjlighet i att starta fler restauranger. 

Bröderna välkomnade Krocs förslag och de blev affärspartner. Dagens McDonalds var fött! 1955 grundade Ray Kroc McDonald’s Corporation, och startade själv upp den allra första franchiserestaurangen
i Des Plaines, Chicago. Detta kan ses som den första riktiga McDonalds-restaurangen
i världen. Fem år senare, 1960, köpte han även de exklusiva rättigheterna till namnet McDonalds och tvingade därmed bröderna att ta bort namnet från sina tidigare restauranger. 

En framgångssaga

Ray Kroc kom att bli en nyckelperson i McDonalds utveckling och framgångssaga. Han trodde starkt på entreprenörskap och belönade sina franchisetagare för deras individuella initiativ. Många av McDonalds signaturrätter är faktiskt skapade av franchisetagare, som Big Mac, Egg McMuffin och Filet-O-Fish. Storsäljaren Big Tasty är faktiskt en svensk uppfinning från 2003 som tagits med på McDonalds internationella meny och blivit riktigt populär, särskilt i Brasilien. 

Kroc ställde höga krav, både på sig själv och sina medarbetare och utarbetade tidigt de ”hörnstenar” som än i dag gäller för hur en McDonalds-restaurang ska drivas: kvalitet, service, renlighet och värde.

På McDonald’s förstod man tidigt vikten av att skapa ett varumärke som stod ut från mängden. Tillsammans med arkitekten Stanley Meson tog man fram en design till restaurangerna som skulle få kunderna att snabbt känna igen snabbmatskedjan. Byggnaderna skulle gå i rött och vitt och skulle krönas av gula bågar över taket. De gula bågarna, som till en början satt på varsin kortsida, föreställer ena halvan av ett ”m”, och än idag använder man sig av den typiska bågformade bokstaven
i  logotypen. 

En riktig genomkörare

I slutet av 1960-talet lanserade McDonalds sin nya restaurangdesign. Byggnaderna blev nu mer neutrala i utseendet och de gyllene bågarna togs bort från kortsidorna. 

På 1975 introducerade man det nya konceptet ”Drive-Thru”, det vill säga en körfil där kunderna först kunde beställa sin mat via en högtalare medan dom fortfarande satt kvar i bilen för att sedan köra fram och betala och hämta ut maten i en lucka. 

McDonalds blev snabbt den största restaurangkedjan i USA. Det sägs att en av åtta amerikaner som är i arbetsför ålder någon gång arbetat på ett McDonalds. 

Tolv år efter att den första riktiga McDonalds-restaurangen öppnat i USA började företaget expandera utomlands och 1967 öppnade man restauranger
i Kanada och Puerto Rico. 

I dag finns det över 36 000 McDonal’s i över 100 länder. 

Största restaurangkedjan

Den första svenska restaurangen öppnade 1973 på Kungsgatan 4 i Stockholm. Den 27 oktober hade man stor invigning och besökarna hälsades välkomna av clownen Ronald McDonald. En Big Mac-hamburgare kostade 4,75 kronor. Potatisen till pommes stripsen skalades och skars till i källaren på restaurangen. 

Det var Paul ”Palle” Lederhausen som under ett besök i USA fick upp ögonen för McDonalds. Lederhausen var leverantör av maskinell utrustning till gatukök och storkök och inspirerades av sättet som Ray Kroc skötte verksamheten. De fick god kontakt och Lederhausen fick så småningom erbjudandet om att bli franchisetagare för Sverige och därmed grunda McDonalds i Sverige. 

I dag är McDonalds Sveriges största restaurangkedja med över 200 restauranger och över 12 000 medarbetare. 

McDonalds Sverige har en omsättning på över fem miljarder kronor och serverar dagligen över 400 000 gäster landet runt.

Barnens McDonald’s

Barnen har alltid varit viktiga kunder för McDonalds. På 1970-talet lade man till lekplatser för barn på så gott som alla restauranger. Det kunde vara bollhav, rutschkanor och klätterställningar där barnen kunde springa av sig före eller efter sin måltid. 

En särskild meny som riktade sig till barn introducerades 1979. Det var McDonalds-medarbetaren Yolanda Fernández de Cofino i Guatemala som skapade en liten meny innehållande en hamburgare, liten pommes strips och liten glass riktade till barn. Marknadsansvarige Bob Bernstein tog sedan med idén tillbaka till USA där man bytte ut den lilla glassen mot en leksak i stället och succén var given. 

”Happy meal”

Man döpte den lilla menyn till ”Happy Meal” och marknadsfördes som den perfekta lilla måltiden för hungriga barn. Man började också tillverka en speciell låda för maten, en liten pappbox med McDonalds karaktäristiska ”M” som handtag uppe på lådans tak. De första lådorna var färggrant dekorerade med cirkusmotiv och innehöll hamburgare, pommes strips, en kaka, en liten läsk samt en rolig liten leksak i plast. 

Man började tidigt att samarbeta med filmbolagen när en ny film, riktad mer eller mindre till barn, skulle släppas. Det första samarbetet var med den nya Star Trek-filmen och förutom att Happy Meal-lådan designades om med Star Trek-bilder innehöll den också en leksak med Star Trek-tema. 

1987 kom första samarbetet med Disney och Happy Meal, och många fler har det blivit under åren. 

Under 1980-talet började man på McDonalds att intressera sig för att servera mer fettsnåla alternativ och 1983 introducerade man kyckling på menyn i form av så kallade chicken nuggets, små friterade kycklingbitar som med fördel doppas i till exempel ketchup. Man ville både dra ner på fettet och det röda köttet. 

För att fortsätta i ”hälsans” tecken lade man till mjölk som alternativ till läsk i slutet av 80-talet. Och så där har det fortsatt genom åren. 

Happy Meal är under ständig utveckling för att erbjuda barn en nyttigare måltid. I dag säger man att hela kostcirkeln ska ingå i ett Happy Meal. Innehållet är en portion protein (animalisk eller vegetarisk), ett tillbehör som till exempel pommes strips, en grönsaks- eller frukt-påse, dryck och självklart – en leksak. I Sverige har Happy Meal funnits sedan 1986.

Clownen Ronald

McDonalds förknippas av många med deras maskot, clownen Ronald McDonald. Han dök upp första gången 1963 och har sedan dess varit flitigt återkommande i marknadsföring och kampanjer. Sedan 2016 ligger dock företaget lågt med att använda clownen på grund av de ”clown-attacker” som plågade USA (och andra delar av världen) hösten 2016. Men Ronald McDonald är inte borttagen från alla McDonalds kanaler. Clownen med det röda håret och den röda näsan har ett av McDonalds viktigaste initiativ uppkallat efter sig. Ronald McDonald Barnfond finansierar Ronald McDonald Hus som finns på flera platser världen över. Husens huvudsyfte är att sjuka barn och deras familjer ska kunna bo tillsammans nära sjukhuset under behandlingsperioden. 

Dagens McDonalds

Marknaden för snabbmat är större än någonsin, och konkurrensen blir allt hårdare. I många länder tvingas allt fler McDonalds-restauranger lägga ned eller tänka om. Många restauranger har moderniserats och erbjuder i  dag inte bara Drive-Thru, utan också hemleverans och beställning via telefon-­appar. På många platser håller man öppet nästan dygnet runt och menyn är större än någonsin. 

Det första vegetariska alternativet dök upp 1997, en hamburgare som hette McGarden. I dag finns ett stort utbud av vegetariska och veganska rätter på menyn och man arbetar ständigt för att göra utbudet mer hälsosamt. 

Renée Nilsson

Bröderna McDonald’s första restaurang var mer av ett klassiskt gatukök. Här serverades bara åtta rätter. Men det var inte Maurice och Richard som gjorde McDonald’s till den megasuccén den senare blev. Det var i stället affärsmannen Ray Krocs (till höger) förtjänst.

I Des Plaines, en förstad till Chicago, Illinois, öppnade Ray Kroc den allra första restaurangen under McDonald’s Corporation 1955 (övre bilden). Den nedre bilden visar en replika av den senare rivna originalrestaurangen och byggdes upp som ett museum. Men även museet revs för några år sedan på grund av det låga antalet besökare.

1975 introducerades den första genomfarts-restaurangen, även kallad Drive-Thru. Nu behövde kunderna inte ens kliva ur sin bil för att beställa, betala och ta emot sin mat – ett konceptet som lever kvar än idag.
Länge var det clownen Ronald McDonald som stod i förgrunden i restaurangkedjans marknadsföring, men på senare år har man tonat ner honom, främst på grund av de ”clown-attacker” som utfördes på många håll i världen runt 2010-talet. Ronald förekommer dock fortfarande i sammanhang där McDonalds driver välgörenhetsprojekt, främst riktade till sjuka barn.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.