Kvällsstunden vecka 34

Läckö slott – en symbol för Västergötland. Foto: IBL Bildbyrå

Vitt och mäktigt på en avsats intill Vänerns blänkande vatten tornar sig Läckö slott. Det har blivit en symbol inte bara för den stenrike Magnus Gabriel De la Gardies vällevnad utan för hela landskapet Västergötland, som veckans nummer av Kvällsstunden ägnar fem sidor åt. Mer om slottet står att läsa inne i tidningen. Men där kan ni också läsa om bland annat Ödenäs, inspelningsplatsen för tv-serien ”Hem till byn” som under 35 år skildrade vardagen på landsbygden. Verklighetens Ödenäs är känt också för något helt annat, nämligen den mycket ovanliga konsten att tillverka kassar, korgar och andra nyttosaker av granbast. Byn har till och med ett helt museum med ”bastabinne”.

 

Mer ur veckans nummer

Världens första skrivmaskin uppfanns av en dansk präst i början av 1870-talet. Den kallades skrivkula och var inte alls lik senare tiders skrivmaskiner med tangentbord. Men den fungerade och gjorde det för första gången möjligt att skriva snabbare på maskin än för hand. Som uppfinning belönades skrivkulan med guldmedaljer på världsutställningarna i Wien och Paris, 1873 respektive 1878. De exemplar som finns kvar i dag säljs för miljonbelopp.

Malling Hansens skrivkula. Foto: Tekniska museet.

En svensk stavhoppare som satte sju världsrekord under sin karriär – är det verkligen möjligt? Jo, det är det. Kjell Isaksson hette han och var aktiv på elitnivå huvudsakligen under 1970-talet. Men han erövrade aldrig några OS- eller VM-medaljer utan ”bara” två EM- och tio SM-guld, vilket möjligen förklarar att han är så sällan omnämnd i dag.

Stavhopparen Kjell Isaksson 1987. Foto: Sjöberg.

När den kom beskrevs den av den äldre generationen som “hotet mot civilisationen” men av de yngre kom den som en frälsning. Vi talar förstås om punken. Denna omdiskuterade form av rockmusik har i år funnits i jämnt fyra decennier. Det innebär samtidigt att många punkmusiker – och deras fans – börjar närma sig 60-årsåldern. Sex Pistols och The Clash var två av de mest kända punkbanden internationellt. Här i Sverige stod bland andra Ebba Grön i frontlinjen.

The Clash var tillsammans med Sex Pistols pionjärer inom punken.

Deckarprinsessan som lade batongen på hyllan…

Deckarförfattaren Cherstin Juhlin.

I 30 år arbetade hon som polis, något hon använder sig av i sina kriminalromaner. Det handlar om Cherstin Juhlin, författare till följetongen Bryggan, som ni just nu kan läsa i Kvällsstunden.

– Jag arbetade som brottsutredare vid kriminaljouren i Kristianstad, berättar Cherstin Juhlin. Jag vill gärna skriva så att folk inte blir lurade, jag använder mig av mina erfarenheter och utredningsarbetet är realistiskt, även om fallen inte är tagna ur verkligheten.
Cherstin Juhlin har nu varit pensionär i tre år, men skrivandet är något som hon haft med sig hela livet, ända sedan de långa uppsatsernas tid i skolan. Avstampet för den första boken i trilogin – där varje bok kan läsas helt fristående – fick en skjuts när hon vann en tävling på nätet.
– Det var en stafettävling där man skrev ett kapitel på en pågående historia. Jag vann ett kapitel, och fick då kontakt med Johan Theorin (journalist, författare och översättare, reds. anm.) 

Det hela ledde till att Cherstin började fungera som faktagranskare i Johan Theorins böcker när det handlade om polisiära saker. Det i sin tur ledde vidare till att de blev goda vänner.

– Han sade åt mig att plocka fram det där manuset ur byrålådan…
Och det fanns ju faktiskt ett påbörjat manus där, manuset som blev den första boken i ”ABC”-trilogin – Anagram. Den andra (den som just nu går att läsa som följetong här i Kvällsstunden), Bryggan och den tredje, Collage, den som vi nu lottar ut.
Stafettävlingen var 2008, och efter att ha arbetat med manuset kom debutboken 2011. Sedan har de andra två kommit med två års mellanrum.
– Men jag tror inte att det blir någon 2017, säger Cherstin. Jag har en idé, men mycket annat händer också…

Skrivit har hon som sagt alltid gjort. Under flera år fungerade hon också som krönikör i lokaltidningen Kristianstadbladet.
Hon vill inte kalla sig någon disciplinerad skrivare, men med det sagt menar hon inte att hon på något sätt är manisk.
– Jag har en liten skrivarstuga vid havet som jag har fått låna. Det är där jag skriver, under förmiddagar och mitt på dagen, när inspirationen infinner sig.

AnnCi Larson

Vinn Cherstins bok "Collage"!

Smakrik gryta från Asien

Den här veckan bjuder Kvällsstundens Gunilla Gademan på en härligt färgglad gryta med lite annorlunda smaker. Den här kinagrytan innehåller bland annat äppeljuice, vilket gör den svagt sötsur.

Kinagryta med spännande smaker... Foto: AnnCi Larson

Kinagryta

4 portioner

 

Ingredienser
400 g griskött av färsk bog 
eller skinka
1 msk flytande margarin
1 krm salt
1 msk finhackad gul lök
2 skalade och finhackade vitlöksklyftor
1,5 tsk curry
½ tsk malen ingefära
½ dl kinesisk soja
3 dl outspädd äppeljuice
2 palsternackor
2 morötter
1 grön paprika
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

Gör så här:
Skär köttet i strimlor och fräs det i flytande margarin i en gryta 3–4 minuter. Tillsätt salt, hackad lök, vitlök, curry och ingefära. Fräs blandningen i ytterligare 1–2 minuter under omrörning. Tillsätt soja och äppeljuice. Lägg på lock och koka grytan på medelvärme i 10 minuter. Ansa och strimla paprikan, palsternackorna och morötterna under tiden. Tillsätt grönsakerna i grytan och koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av och krydda med mera salt om det behövs. Rör ut potatismjölet i vattnet och red av grytan med det. Koka upp under omrörning och koka i 1 minut.
Servera grytan med gurkstavar och kokt ris.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.