Vitt och mäktigt på en avsats intill Vänerns blänkande vatten tornar sig Läckö slott. Det har blivit en symbol inte bara för den stenrike Magnus Gabriel De la Gardies vällevnad utan för hela landskapet Västergötland, som veckans nummer av Kvällsstunden ägnar fem sidor åt. Mer om slottet står att läsa inne i tidningen. Men där kan ni också läsa om bland annat Ödenäs, inspelningsplatsen för tv-serien ”Hem till byn” som under 35 år skildrade vardagen på landsbygden. Verklighetens Ödenäs är känt också för något helt annat, nämligen den mycket ovanliga konsten att tillverka kassar, korgar och andra nyttosaker av granbast. Byn har till och med ett helt museum med ”bastabinne”.
Mer ur veckans nummer
Världens första skrivmaskin uppfanns av en dansk präst i början av 1870-talet. Den kallades skrivkula och var inte alls lik senare tiders skrivmaskiner med tangentbord. Men den fungerade och gjorde det för första gången möjligt att skriva snabbare på maskin än för hand. Som uppfinning belönades skrivkulan med guldmedaljer på världsutställningarna i Wien och Paris, 1873 respektive 1878. De exemplar som finns kvar i dag säljs för miljonbelopp.
En svensk stavhoppare som satte sju världsrekord under sin karriär – är det verkligen möjligt? Jo, det är det. Kjell Isaksson hette han och var aktiv på elitnivå huvudsakligen under 1970-talet. Men han erövrade aldrig några OS- eller VM-medaljer utan ”bara” två EM- och tio SM-guld, vilket möjligen förklarar att han är så sällan omnämnd i dag.
När den kom beskrevs den av den äldre generationen som “hotet mot civilisationen” men av de yngre kom den som en frälsning. Vi talar förstås om punken. Denna omdiskuterade form av rockmusik har i år funnits i jämnt fyra decennier. Det innebär samtidigt att många punkmusiker – och deras fans – börjar närma sig 60-årsåldern. Sex Pistols och The Clash var två av de mest kända punkbanden internationellt. Här i Sverige stod bland andra Ebba Grön i frontlinjen.