I år får Göteborg äntligen fira sitt 400-årsjubileum – två år för sent på grund av att det kom en pandemi emellan. I juni inleds jubileumsfirandet och under sommaren och hösten händer mycket i staden. Vi ger dig (minst) tio anledningar att besöka Göteborg just i år.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
1621 grundade Gustaf II Adolf Göteborg, handelsstaden på västkusten som under fyra århundraden gett oss allt från Ostindiska Kompaniet till Lisebergskaninerna och Bingolotto. 2021 skulle staden ha firat sitt stora jubileum, men så kom pandemin och lamslog hela världen och festligheterna fick skjutas upp.
Det är faktiskt inte första gången som Göteborg fått ändra på planerna för sitt födelsedagsfirande. Stadens 300-årsjubileum inföll bara några år efter första världskrigets slut och i planerna för firandet fanns bland annat en stor jubileumsutställning. Flera nya byggnader uppfördes särskilt för tillfället, bland annat de som nu huserar Konstmuseet och Naturhistoriska museet, och nöjesparken Liseberg öppnade för allmänheten. Men planerandet kantades av ekonomiska svårigheter och till slut beslöt man att skjuta upp firandet. Då som nu blev det av två år senare. 2023 får vi äntligen fira 400-åringen, och under året händer mycket i staden. Här är tio goda anledningar att besöka Göteborg i år.
1. Få trädgårdinspiration
Flera byggnader och verksamheter i Göteborg invigdes under jubileumsutställningen 1923 så för dem är det nu dags att fira 100 år. Göteborgs Botaniska Trädgård, som ligger i stadsdelen Änggården, är en av dessa jubilarer. Redan 1915 fick botanikern och konstnären Carl Skottsberg i uppdrag att leda anläggningen av den nya trädgården. Den invigdes under jubileet 1923 men ansågs inte helt färdig förrän 25 år senare. Hela området omfattar i dag 175 hektar varav omkring 40 av dem upptas av den egentliga trädgården. Du kan behöva spendera en hel dag i trädgården för att hinna se allt. Där odlas 16 000 olika arter, omkring en fjärdedel av dem finns i trädgårdens växthus. Sveriges största orkidésamling hittar du här, liksom den zen-inspirerade Japandalen med det märkliga näsduksträdet som blommar runt månadsskiftet maj/juni och lockar tusentals besökare.
Öppettider och inträde: Trädgården är öppen varje dag, hela dygnet och året runt, tänk på att hundar inte är tillåtna mellan 1 mars–30 september. Gratis inträde, men de har en frivillig entréavgift på 30 kr.
Hemsida: botaniska.se
2. Fira Konstmuseet
I slutet av 1800-talet fanns en stor konstavdelning vid Göteborgs Museum, grunden till samlingen var en donation från Göteborgs konstförening 1865. Några decennier senare hade samlingen vuxit så mycket att man behövde se sig om efter nya lokaler.
1916 hade man börjat förbereda för Göteborgs 300-årsjubileum några år senare, och i planerna fanns bland annat ett nytt centrum för kultur kring Götaplatsen. Där skulle både Konserthuset, Stadsteatern och ett konstmuseum samlas. Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson fick i uppdrag att rita Konstmuseets byggnad som stod färdig 1923. De inspirerades av romerska antiken och längs fasaden löper flera höga valvbågar.
Göteborgs Konstmuseum är i dag det tredje största
i Sverige, åtminstone sett till antal verk som finns
i samlingen. I den finns främst västerländsk konst från 1400-talet och framåt och i utställningsprogrammet varieras det mellan äldre och samtida konst. Här finns verk av bland andra Göteborgskoloristerna, samt Carl Larsson, Anders Zorn, Marc Chagall och Pablo Picasso. Förutom Konstmuseets samlingar hittar man i dag också Hasselblad Center i byggnaden, där man kan ta del av både svenska och internationella fotoutställningar.
Öppettider och inträde: Göteborgs konstmuseums öppettider varierar och en dagsbiljett kostar 65 kr.
Hemsida: goteborgskonstmuseum.se
3. Kolla på sport
För sportintresserade finns flera anledningar att besöka Göteborg under året. 2023 avgörs tre mästerskap i staden, det första gick av stapeln redan i januari då gruppspelet i handbolls-VM för herrar spelades
i Scandinavium. I november är det damernas tur att kämpa om VM-medaljerna och flera av matcherna spelas i Göteborg. Till sist är det dags för junior-VM
i hockey för herrar som avgörs på arenorna Frölundaborg och Scandinavium.
I mitten av maj kan man kolla in tiotusentals tappra löpare då Göteborgsvarvet traditionsenligt går av stapeln. I år har den fått sällskap av Göteborgs Marathon som hålls den 3 september.
4. Ta en picknick på jubilerande Liseberg
Det var bara tänkt att Liseberg skulle hålla öppet under jubileumsutställningen 1923, men parken blev så populär att den fick vara kvar. 100 år senare är den fortfarande en av stadens mest välbesökta platser. Lagom till jubileet har man slagit på stort och byggt det nya området Luna park och nya familjeattraktioner. Dessutom öppnas ett nytt hotell på området, och 2024 tillkommer en ny vattenvärld.
Men ett besök på Liseberg behöver inte bara handla om spänning och fart. På området finns Lisebergs Trädgårdar och flera mysiga picknickplatser och grönområden. Vid platån uppe på berget har man utsikt över hela parken.
Öppettider och inträde: varierar, se hemsida för aktuella öppettider och priser
Hemsida: liseberg.se
5. Vandra genom historien
Vill du veta mer om Göteborgs historia? Då ska du besöka Göteborgs stadsmuseum som nu har fyra basutställningar om stadens bitvis dramatiska historia. De är uppbyggda så att man i ett varv kan gå från stadens födelse till nutiden. Varvet inleds på 1600-talet, där man bland annat kan lyssna på dåtidens populärmusik och titta på arkeologiska fynd från tiden, och avslutas i utställningen Grejen med Göteborg där några av stadens ikoniska föremål visas upp – bland annat världens äldsta bevarade Volvo och en Bingolott från 1994.
Öppettider och inträde: öppet varje dag utom måndag. Dagsbiljett vuxen kostar 65 kronor.
Hemsida: goteborgsstadsmuseum.se
6. Skärgårdstur eller sightseeing på kanalen
För dig som vill se dig om i Göteborgs skärgård finns flera alternativ. Under sommarmånaderna går det lunch- och middagskryssningar varje dag, guidade turer till fyrön Vinga och Marstrand, och vägfärja till flera öar – för att nämna något.
För en kortare resa är det någon av öarna i södra delen av skärgården man ska besöka. De är dock bilfria, så ska bilen med blir det bilfärja till någon av de norra öarna.
Resor kan bokas med bland annat Skärgårdslinjen och Strömma. De sistnämna driver också Paddan, sightseeingbåtarna där man kan lära sig mer om Göteborgs historia – självklart men hel del Göteborgshumor. Årets Paddan-premiär sker i april.
Hemsida: stromma.com
7. Gå på Göteborgs födelsedagskalas
Göteborgs födelsedag infaller den 4 juni men jubileet uppmärksammas under hela året. Det stora födelsedagskalaset sker i Frihamnen mellan den 2 och 5 juni. Jubileumsfestivalen beskrivs som en fyra dagar lång folkfest där hela 70 tusen kvadratmeter fylls med musik, underhållning och matupplevelser.
Festivalen pågår från fredagen till måndag, och varje dag har ett eget tema. Om du vill avnjuta musik av Göteborgs Symfoniker är det på fredagen du ska leta dig till området.
Är du i stället sugen på dans är det lördagen som gäller. Då kan du dansa till olika sorters musik, eller kolla på den stora danstävlingen.
Hela festprogrammet finns på goteborg2023.com
8. Jubileumsfinal med kulturkalas och parad
Den 31 augusti inleds finalen av Göteborgs jubileumsfirande och under några dagar kommer det hända mycket i staden. På stadsfestivalen Kulturkalaset blir det uppträdanden, prova-på-aktiviteter och matupplevelser.
Kalaset är öppet för alla och är helt gratis. Samtidigt anordnas Gamlestadsgalej i Gamlestaden, som beskriva som en folkfest för alla – med loppisar, mat, hantverk och musik.
Den 2 september kommer den stora Jubileumsparaden tåga genom staden, med start vid Gustaf Adolfs Torg och avslutning på Götaplatsen.
En festlig final på Göteborgs försenade födelsedagskalas.
9. Utomhusbad och jubileumspark
En av årets stora satsningar i Göteborg är utomhusbadet i anslutning till jubileumsparken i Frihamnen. Jubileumsparken kom till för några år sedan och är ett stort område fyllt av gröna ytor, platser för umgänge och sport, åretruntöppet bastu – eller ”Svettekôrka” som den kallas – och bad.
I juni invigs det allmänna hamnbadet i anslutning till parken. Det är helt gratis att bada i någon av de tre ”bottenlösa” bassängerna som placerats i Göta Älv och där kommer det vara möjligt att bada i både söt- och saltvatten året om.
10. Hälsa på kungaparet
Det är inte bara Göteborg som har anledning att fira i år. Den 6 juni är det på dagen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och Sverige gick in i en ny epok, och vår nuvarande kung firar hela 50 år på tronen. Under året kommer kungaparet besöka alla Sveriges län och på Göteborgs födelsedag den 4 juni besöker de staden för ett dubbelt firande. Då finns det stor chans att få en glimt av kungligheterna.
Helena Nilsson
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!