Ordet spökstad associerar många med USA, och det finns bortåt 4 000 enligt beräkningar. Orsakerna till att alla dessa städer har övergivits varierar. I en del fall handlar det om nedlagda gruvor, i andra fall om att vägar och järnvägar drogs på annat håll. USA är dock inte ensamt om att ha spökstäder. De finns lite varstans runt om i världen och många har blivit turistmål.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
1. Bodie, Kalifornien
Bodie ligger i Bodie Hills, öster om Sierra Nevada. Staden var från början ett gruvarabetarläger som etablerats 1859 efter att guldsökare hittat en fyndighet. Bland dem fanns W.S. Bodey som också kom att ge namn åt staden. Han hann dock aldrig att njuta av rikedomarna. Han avled under en snöstorm 1860 då han var på väg att köpa förnödenheter i Mono City.
Bodie blomstrade riktigt upp 1876 efter att det hittats ännu mer guld i trakten och tre år senare hade Bodie bortåt 10 000 invånare. Det drogs järnväg till staden och det fanns bank, affärer, kyrkor, teater, hela 65 salooner och det gavs ut flera dagstidningar. Men guldet började sina och 1890 var det bara The Standard Consolidated Mining Company som med nya metoder kunde utvinna guld på ett lönsamt sätt.
1910 hade antalet invånare sjunkit till 698. 1917 lades järnvägen ner och den sista gruvdriften upphörde 1942. 1962 utsågs Bodie till historiskt minnesmärke och staden besöks av 200 000 turister årligen.
2. Pyramiden, Svalbard
Pyramiden ligger vid Billefjorden på Spetsbergen i Svalbard. Namnet är inspirerat av det pyramidformade berg som ligger norr om staden. Och den tillhörde ursprungligen Sverige. Området erövrades 1910 av en liten svensk expedition. Syftet med denna svenska utpost var att stärka Sveriges politiska närvaro i området, samt att etablera kolgruvor.
Denna drift kom också igång, dock inte i någon större skala och 1927 sålde Sverige Pyramiden till Sovjetunionen. Efter det kom driften i gång på allvar och som mest hade Pyramiden kring 1 000 invånare. Det har uppskattats att det bröts nio miljoner ton kol åren mellan 1955 och 1998, det år då driften lades ner.
Det som blev kvar var en spökstad, i typisk Sovjetstil, med en byst av Lenin på torget. Pyramiden har dock inte dammat igen som många andra spökstäder. Den underhålls bäst det går av Arctic Travel Company Grumant och 2013 öppnades hotellet igen, och det inhyser numera också ett mindre museum.
3. Burj Al Babas, Turkiet
De 732 husen i Burj Al Babas utanför Mudurnu är identiska. De ser närmast ut som tårtor formade som slott, i en blandning av gotisk stil och Walt Disney, med små cylindriska torn och bågade fönster. Bakom projektet stod två turkiska byggherrar, bröderna Yerdelen. Det var planerat att här också skulle byggas köpcenter, hälsocenter, en biograf och en moské.
Tanken var att locka miljonärer och miljardärer från mellanöstern och förhandsförsäljningen inleddes i Kuwait. Den gick bra till en början och 2014 inleddes byggandet. Som mest fanns 2 500 byggjobbare på platsen. Men 2018 hade försäljningen avstannat helt och inte ett enda av husen byggdes klart. Bröderna Yerdelen begärdes i konkurs 2019 och hittills har ingen velat köpa Burj Al Babas av konkursförvaltaren. Husen står nu övergivna. I mars användes spökstaden som inspelningsplats till en musikvideo med gruppen U2 och det är kanske som inspelningsplats som Burj Al Babas kommer att användas i framtiden.
4. Centralia, Pennsylvania
Ännu en kolstad. Staden hette från början Bull’s Creek, uppkallad efter Bull’s Head Tavern, en taverna som öppnats 1832 av Jonathan Faust. Det fanns gott om naturtillgångar i Pennsylvania och 1842 köptes marken av Locust Mountain Coal and Iron Company. Det var först efter att det dragits järnväg genom trakten 1854 som företaget öppnade kolgruvor och började anlägga staden. Den hette då Centreville men efter att postverket klagat att det fanns en annan stad i Pennsylvania med samma namn byttes det till Centralia. Locust Mountain Coal and Iron Company hade rykte om sig att vara bra arbetsgivare och som mest bodde 2 761 personer i Centralia. Där fanns sju kyrkor, två teatrar, bank, postkontor och 27 salooner. Men det kunde bli både oroligt och våldsamt i Centralia. I trakten härjade ett ökänt gäng kallat The Molly Maguires. 1868 mördade de Alexander Rae som varit med att grunda staden. De anföll också en katolsk präst, Fader McDermott och enligt en lokal legend la han en förbannelse på Centralia, att en dag skulle bara den katolska kyrkan i staden stå kvar.
I vilket fall kom det att gå illa för Centralia. Flera av kolgruvorna stängdes igen efter börskraschen 1929 men dödsstöten kom då 1962. I samband med att marken i Centralia skulle rensas på alla de sopor som grävts ner utbröt en brand som snabbt även omfattade kolet i marken. Den branden gick inte att släcka och den pågår fortfarande. Trots att staden utdömts av myndigheterna valde en liten klick att stanna kvar. De slöt 2013 ett avtal med myndigheterna så att de fick stanna kvar livet ut.
5. Tianducheng, Kina
Tianducheng ligger Zheijangprovinsen på Kinas östra kust. När man ser bilder av staden tror man dock att man har hamnat i Paris. För i stadsbilden har man byggt en kopia av Eiffeltornet i skala 1:3. Där fanns ståtliga hus, boulevarder och avenyer baserade på de som finns i Paris och även en park på Luxemburgträdgården med en kopia av den berömda fontänen.
Det var denna smak av Paris som skulle locka folk att bosätta sig där trodde man. I likhet med många andra nya städer i Kina så byggdes Tianducheng från grunden. Filosofin är att det är lättare att bygga nytt, än att bygga till, riva och bygga nytt i en existerande stad eftersom där bor en massa människor som är i vägen. 2007 började ”det lilla Paris” att byggas, med sikte att ge plats åt 10 000 invånare.
Men tillströmningen var låg. Det kom 2 000 personer och stämningen beskrivs ofta som att befinna sig i en spökstad. Tianducheng har dock blivit ett turistmål och är speciellt populär bland nygifta som vill fotograferas framför Eiffeltornet.
6. Craco, Italien
Craco ligger i Matera i södra Italien. Det är en stad med en lång historia och här har hittats gravar från 800-talet före Kristus. Namnet Craco härstammar från 1060, då området tillhörde Arnaldo, ärkebiskop av Tricario som området hette då.
Craco kom att uppleva många politiska omvälvningar, kungariket under familjen Bourbon och ockupationen under Napoleon.
Men de största hoten stod naturen för. Åkermarken omkring staden var dålig och på slutet av 1800-talet valde många av invånarna att emigrera till USA. 1963 inträffade en rad jordskred som ledde till att invånarna i den östra delen av staden fick evakueras.
Situationen förvärrades ytterligare av en översvämning 1972 och efter en jordbävning 1980 övergavs staden helt. Filmfanatiker lär känna igen sig i Craco. Den övergivna staden användes som inspelningsplats i James Bond-filmen Quantum of Solace (2008) och Mel Gibsons Kristuspassionen (2004).
7. Sanzhi, Taiwan
En spökstad som idag endast finns att se i fotografier. Sanzhi Pod City revs nämligen 2008, trots protester att staden hade ett kulturhistoriskt värde. I fotografierna ser staden ut som en invasion från yttre rymden, en som liksom kommit av sig, med UFO-liknande byggnader i olika färger. Sanzhi Pod City var tänkt som en semesterby, en som skulle locka officerare från de närliggande amerikanska militärbaserna.
Byggnationen startades 1978 men två år efter lades projektet ner. Den främsta förklaringen var att byggbolaget hade fått dålig ekonomi men projektet drabbades också av en rad olyckor bland arbetarna och det inträffade även en del självmord. Enligt en del berodde detta på att byggbolaget huggit en skulptur av en kinesisk drake mitt itu för att ge mer plats åt en väg. Enligt andra för att staden byggts på en gammal kyrkogård för nederländska soldater.
8. Kolmanskop, Namibia
Namnet Kolmanskop betyder ”Colemans huvud” på Afrikaans och tillkom enligt en legend för att en man vid namn Johnny Coleman övergav sin oxkärra mitt emot platsen.
Kolmanskop ligger cirka tio kilometer från kuststaden Lüderitz. Namibia tillhörde åren 1884–1915 Tyska Sydvästafrika. 1908 hittade en tysk arbetare, Zacharias Lewala, en diamant i marken och visade den för sin chef, August Stauch. Chefen förstod att området kunde vara rikt på diamanter. Han lät inte ens Lewala behålla diamanten som tack. Snabbt hämtades gruvingenjörer och arbetare från Tyskland och diamantgruvorna gav enorma vinster.
Det byggdes snabbt upp en stad, i tysk stil, med sjukhus, sporthall, skola, teater, och till och med en spårvagn. Under första världskriget ockuperades området av trupper från Sydafrika som sedan styrde tills 1990 då Namibia blev ett självständigt land. Vid det laget hade Kolmanskop länge varit en spökstad.
1928 hade rikare fynd upptäckts 270 kilometer söderut och 1956 lämnade de sista invånarna staden.
9. Oradour-sur-Glane, Frankrike
Den lilla staden Oradour-sur-Glane i centrala Frankrike hade i stort sett förskonats under det andra världskriget. Men det förändrades tvärt 10 juni 1944. Det var fyra dagar efter Dagen D och tyska trupper var på väg mot Normandiet för att strida mot de framryckande allierade trupperna.
Det var då som ett pansarförband tillhörande Waffen-SS intog staden. Det gavs order om att alla invånare skulle samlas på torget. De beordrades att avslöja var de hade sina vapen gömda men ingen i Oradour-sur-Glane hade varit aktiv inom motståndsrörelsen. Då separerades männen från kvinnor och barn. De 197 männen mejades ner med kulsprutor. 240 kvinnor och 205 barn tvingades in kyrkan som sedan sattes
i brand. Därefter eftersöktes terrängen och de som hittades sköts. Varefter staden sattes
i brand. Det är än i dag oklart varför denna massaker genomfördes. Den officiella förklaringen som gavs av den tyska militärledningen var att pansarförbandet hade attackerats av lokala invånare. En annan förklaring som lagts fram är att pansarförbandets ledare trodde att staden varit delaktig kidnappningen av en högt uppsatt officerare som sedan avrättats.
De få som överlevde massakern hävdade att ingen av dessa förklaringar stämde. Efter krigets slut byggdes en ny liten stad upp strax bredvid men på president Charles de Gaulles order fick Oradour-sur-Glane stå kvar orörd som ett permanent minnesmonument.
Michael Dee
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!