Vinterodla utomhus – kan man göra det? Jo då, det går alldeles utmärkt. Vintersådd, eller kallsådd som det också kallas, kan ske på friland, i pallkrage, växthus eller i olika slags plastlådor. Följer man odlingsexperternas råd kan man skörda både under vintern och tidigt kommande vår.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Vinterodling bygger på den enkla principen att försöka göra så som växterna gör naturligt. Många växter släpper sina fröer direkt på jorden efter blomning och frösättning. Våren därpå börjar de gro. Och det finns många fördelar med att vinterodla. Man sparar tid och arbete under den kommande våren och behöver heller inte förså inomhus. Dessutom kan man skörda betydligt tidigare och slipper därmed vissa larver och insekter. Den kanske främsta fördelen är att man dels sparar pengar, dels kan bli nästan helt självförsörjande på grönsaker.
Vinterodlingen kan man sätta igång när det blivit lite kallare ute, men gärna innan snön kommer. Om man gör vintersådden direkt på friland eller i en pallkrage är det bra att förbereda innan man påbörjar sådden och det enklaste är att göra det på hösten innan tjälen sätter in. Då kan man också gärna gödsla jorden eller tillsätta kompost eller annat organiskt material.
Bra med snö på frö
Det är dags att börja så när det är minusgrader och marken är frusen, gärna en vacker dag då det inte blåser. Sår man alltför tidigt kan fröna luras att tro att de ska börja växa direkt. Så fröna i jorden som vid en vanlig sådd och täck fröerna med ny jord. Om snön har kommit kan det vara en god idé att skotta lite snö över planteringen, så att fröna inte blåser bort från den frusna jorden.
Att odla i pallkrage är ett enklare sätt än att odla på friland och gör det lättare att skydda sådden mot frost, oväder och rådjur.
Groning och tillväxt sker först när temperaturen stiger tillräckligt till plussidan och fröna får tillräckligt med fukt när solen smälter snön. Man behöver alltså inte vattna vinterodlingen.
Vill man skynda på groningen kan man skydda såplatsen med exempelvis ett plastskydd, en fiberduk eller ett gammalt fönster. Det får temperaturen att stiga snabbare och fungerar som ett slags växthus.
Vad ska man då odla när man kallsår? Det finns en rad rotfrukter och grönsaker som passar utmärkt för vintersådd, bland dem finns svartrot, rättika, morot och palsternacka. Även sallad, spenat och persilja fungerar bra att odla på vintern. Det går också bra att odla alla slags höstlökar, som blommar tidigt på våren och är fantastiska pollinerare.
Sprid ut över tid
Sara Bäckmo, som driver Skillnadens trädgård i Småland och har gett ut boken Vinterodling (2018), menar att det är bra att sprida ut fröerna:
– För att sprida ut riskerna under vintern är det bra att så dina favoritgrönsaker på flera platser. Förutsättningarna skiljer sig ofta mellan bäddarna, till och med i ett växthus kan vissa platser ha bättre förutsättningar och grönsakerna klara sig lite bättre.
Av samma orsak är det också bra att sprida ut tidpunkterna för sådderna och göra dem vid några olika tillfällen. Med alla ägg i en korg – eller alla fröer i jorden vid exakt samma tidpunkt – blir risken att misslyckas större, säger Sara.
Hon menar också att man ska tänka på hur man placerar sorterna i trädgårdslandet, beroende på hur det ska användas senare:
– Vid vintersådd är det ibland klurigt med grönsaker som ska stå länge i landet, till exempel morötter, palsternackor och svartrötter. Jag brukar försöka dela upp, så att jag odlar snabbväxande på en plats och långsamt växande grönsaker för sig. Det underlättar senare under säsongen.
Sara Bäckmo tipsar också om att odla sommarblommor:
– Genom att så sommarblommor på vintern utomhus kan du odla mer blommor och fler sorter. Så i askar, tråg och plastbyttor som får stå i växthus, pallkragar, plastbackar eller bara utomhus under ett litet skydd.
Bland hennes favoritblommor för vintersådd finns ringblommor, blåklint och vallmo.
Inomhusodling vintertid
Det är också fullt möjligt att odla inomhus mitt i kalla vintern. Kryddor, såväl basilika, koriander, bladgrönsaker som plocksallad och ruccola passar perfekt för vinterodling på fönsterbrädet och förgyller matlagningen under hela vintern.
Jorden ska vara näringsrik och väldränerad för att fröna ska gro snabbare. Vill man göra det så lätt som möjligt för sig kan man köpa ett förberett minidrivhus, till vilket man bara behöver tillsätta vatten.
Den största utmaningen med att odla inomhus mitt i vintern är bristen på solljus. Därför är det bra att tillsätta extra växtbelysning, som anpassas efter ytan man vill odla på. Ibland kan det räcka med belysningen från en vanlig fönsterlampa, i kombination med dagsljus, men är man osäker på vad som lämpar sig bäst kan man alltid kontakta något odlingsnätverk eller liknande.
Skörda hela vintern
Vissa grönsaker som vuxit i trädgårdslandet under hela säsongen tål frost och kan stå kvar i landet och skördas under vintern.
Grönkålen är den mest härdiga kålen och tål många minusgrader. Även brysselkål är mycket köldtålig och kan med fördel stå kvar i landet långt in på vintern, även när frosten kommit. Vitkål, svartkål och purpurkål tål också några minusgrader men är generellt lite känsligare.
När man skördar grönkål, svartkål och purpurkål ska man skörda bladen eller bladrosetterna nerifrån och upp på stammen. Även när de flesta bladen är skördade kan plantorna stå kvar. Om den överlever vintern kan den skjuta nya bladskott under kommande vår.
Även brysselkål skördas nerifrån och upp och går bra att plocka till långt in på vintern. Tänkvärt är att kål som skördas under vintern tappar lite av sin spänst och passar därför bäst i tillagad form.
Bitte Melin Assarmo
Odla grönsaker och blommor på vintern – det går väl inte? Jodå, det går alldeles utmärkt. För många är odling och sådd en vårsyssla, men det är fullt möjligt att göra det även sen höst eller tidig vinter – även efter att första snön fallit. Se bara till att välja köldtåliga fröer. Morot, palsternacka och svartrot, samt sallat, spenat och persilja är några exempel på sådant som går bra att vinterodla. Även de flesta kålsorter klarar att övervintra. ”Sommarblommor kan också sås sent på året, såsom lejongap, ringblomma, blåklint och vallmo”, menar Sara Bäckmo (bilden), trädgårdsexpert och författare till boken Vinterodling. Foto: Ida Sjöö
Vinterodling
steg för steg
• Gödsla jorden innan du sätter fröna.
• Gör fåror i jorden och sätt fröerna relativt tätt – exakt hur tätt står på fröpåsen.
• Du behöver inte vattna, det sköter naturen med hjälp av regn och snö.
• Lägg på ett kompostgaller som skyddar vintersådden mot väder och vind – och rådjur.
• När det blivit kallare, lägg på en fiberduk som skydd mot kylan.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!