Han anses som en av 1900-talets intressantaste svenskar. Karl Gerhard som han så småningom kallade sig var en man som med skärpa och finess, med sång och scenisk briljans inte bara berörde utan drabbade tidsandan och personer. Han roade och retade på ett sätt som saknar motstycke.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Några år in på 1900-talet insåg grundläggarbasen Frans Emil Johnson, Stor-Jon kallad, att det inte skulle bli varken grovt- eller annat hederligt arbete för hans tredje son, den gänglige lymmeln Karl Emil Georg. Taskspeleri lockade pojken. Fadern fnös föraktfullt. Han hade sina rötter i Småland, jobbat upp sig i Stockholm, blivit ansedd i byggbranschen och lägenhetsinnehavare med adress Jungfrugatan 20 på förnäma Östermalm i huvudstaden.
När ynglingen Karl Johnson är 15 år rämnar familjen. Moder Jenny avlider. Det tar sin tid innan pappa Frans Emil blir samlad och under tiden hoppar sonen av från läroverket och ger sig i lag med teatergrupper och lär sig skådespeleriets konstfulla glitter och kärva villkor. 1910-talet blir år av lärdom och utveckling som scenisk artist för råämnet Karl, men han har talang utöver det vanliga och när det glada 1920-talet tar vid blommar han ut.
Utmanade Ernst Rolf
Den unge skådespelaren Karl Johnson prövade dramatiska roller i skådespel av bland annat Ibsen och Strindberg. Han gestaltade och levde ut, men hade på känn att det allvarstyngda inte riktigt var hans gebit. Han var en skälm med sinne för gyckel och narr. Han visste det. Som militär i Uddevalla under första världskrigets dagar tog han tillfälle att pröva sina spefulla anlag i ett egenkomponerat lustspel.
Bland bassar och annat folk spelade han upp sin revy Melins system med anspelningar på regementschefen Olof Melin och stenografisystemet med samma namn. Anslaget var rätt. Succén ett faktum. Revy, fars, fest, sång, sketch och kabaré skulle bli hans framtida väg. Och framgångarna lät inte vänta på sig.
Det glada tjugotalet var inte gammalt förrän det nya stjärnskottet på revyhimlen, Karl-Gerhard Johnsson, som han nu kallade sig, började utmana grandiose Ernst Rolf som revyernas mästare. Minsann var han inte till och med bättre, ansåg publiken i Stockholm, där han framträdde med det ena slagnumret efter det andra.
Hans kupletter var bitande och rakt på. Den unge Karl-Gerhard var vågad och oblyg, gav sig på att häckla till och med det svenska majestätet i sina vitsiga sånger. Och tidens melodi, jazzen, och dess utövare raljerande han i det som skulle bli något av hans signatur och en evergreen Jazzgossen, igenkänd av många än idag fastän den har mer hundra år på nacken. Här ett smakprov:
Ja där kommer ju en gosse
med en byxa som en rakkniv vass
Mockaskorna har han på´sse
ty hans hobby är att dansa jazz
Han är smal och smärt som vidjan
Han ler i mjugg
Han har skärp om lilla midjan
I pannan lugg
Efter Ernst Rolfs död 1932 tar Karl-Gerhard Johnson definitivt över som revykung i Sverige. Tiden är på många håll i världen orolig både politiskt och ekonomiskt med utmanande högerkrafter, envis lågkonjunktur och arbetslöshet.
I Tyskland hittar revymakare Karl-Gerhard Johnson stoff som skall räcka ett helt decennium. Inledningsvis är han i sketchen Varuhuset Deutschland tämligen välvillig mot Hitler, nazismen och antisemitismen, men 1933 i Oss greker emellan, när han skämts över sin fjolårssketch, kommit till klarhet och fått insikter om Hitler och hans rörelse, blir tonen skarp och full av spe för Der schöne Adolf heil heil, som en sketch hette, som nu övertagit styret i Tyskland. Tyska legationen i Stockholm reagerar, men den svenska regeringen lägger inte band på revymakaren. Han anses förarglig, men ofarlig och får tills vidare hålla på med sitt gyckel
I revyn 1934 lanserar Karl-Gerhard sin nya stjärna Zara Leander från Norrköping. Med sin mörka röst sjunger hon med suggestiv kraft inför hänförda publiker Gerhard-texten I skuggan av en stövel. Två år senare lockas hon till Tyskland och underhåller där i sex år med sin djupa altstämma. Hemkommen till Sverige var hon länge omöjlig att använda som skönsjungande primadonna i revyer av Karl Gerhard, först 1949 var hon förlåten och åter applåderad som en scenens diva.
Hemma i gamla Sverige antastar Karl Gerhard 1940 det nya nazistiska Tyskland värre än någonsin. Folk jublar när han i revyn Gullregn framför sin utmanande kuplett Den ökända hästen från Troja, men den svenska regeringen räds och med hjälp av en gammal paragraf i ordningsstadgan tystar man sångfågeln. Ett par år senare dippar populariteten för Karl Gerhard, han drar inte längre massor med folk vare sig i Stockholm, Göteborg eller på andra platser. Han avslutar också sitt engagemang som teaterdirektör vid Folkan i Stockholm.
Populär i grannländer
Efter andra världskrigets slut och under 1940-talets andra hälft, hittar Karl Gerhard nya markander för sina lustspel. I Norge och Danmark blir han firad som en krigets motståndsman och hans revyer drar fulla hus i Oslo och Köpenhamn. I den danska huvudstaden tjusas man av Karl Gerhards elegans i sång och dansanta rörelser, själv blir han förtjust i skådespelerskan Anna Svendsens lilla dotter Fatima. Hon är ”en för mycket”, tycker hennes mamma som redan har tre barn. Karl Gerhard tar den fyraåriga och mörka Fatima hem till Sverige. Hem till Kråkslottet, som han kallar sin villa i Saltsjöbaden.
Karl Gerhards hus är minsann inget kråkslott utan minst lika pampigt som andra i trakten, dit välbeställda stockholmare flyttat. Närmast som granne har Karl Gerhard en annan konstnär, målaren Isac Grünewald. Till Kråkslottet flyttar inte bara lilla Fatima utan också den unge skådespelaren Göthe Eriksson som blir något av ensamstående Karl Gerhards allt-i-allo. Och lilla Fatima med sitt exotiska utseende blir Karl Gerhards adopterade dotter och charmerande partner i hans fortsatta sceniska äventyr. Tillsammans sjunger man rara och publikfriande duetter.
I Povels gäng
Det blir 1950-tal och Karl Gerhard är populär som kanske aldrig förr. Han drar på turné, drar folk till sina föreställningar landet runt. Men han blir också stationär, tillsammans med sonen och skådespelare Per Gerhard övertar han 1952 Vasateatern i Stockholm. Det blir något av Karl Gerhards bas för resten av hans farsartade liv.
På 1950-talet utmanas Karl Gerhard av nykomlingen Povel Ramel som Sveriges revykung. Det blir dock mera av samarbete än konkurrens herrarna emellan. De kompletterar varandra. Povel raljerar om episoder och företeelser i tiden, medan Karl Gerhard häcklar dess personer. Gamle Karl Gerhard trivs i Povels yngre gäng, blandar sig elegant med de nya fynden Brita Borg, Gunwer Bergqvist och Martin Ljung. Han sjunger, framför monologer, skriver också kåserier och artiklar i tidningar, förekommer i radio och i det nya mediet tv. I filmen Jazzgossen 1958 är han en självklar huvudfigur. Men den glade Karl Gerhard oroas också; hans hjärta är i olag, det smärtar tidvis i bröstet.
Rykten omger Karl Gerhard. Länge är han ansedd som kvinnotjusare bestyrkt med bland annat tre äktenskap, under senare år blir han anspelad som homosexuell. Han skriver om sig själv i flera memoarer, kanske i försök att förstå sig själv, kanske känner han sig som namnet på en av sina memoarböcker Katt bland hermeliner.
Han hinner fylla 73 år innan hans oroliga hjärta slår sitt sista slag en aprildag 1964.
Vem var han egentligen, den Karl Gerhard med texter som sjungs än i dag? Svaret står kanske att finna i en av hans omkring sextio revyer, Höstmanöver, där han sjöng om Ett bedårande barn av sin tid.
Leif Syrén
”Intolerans fick
inte en chans”
I en intervju med Dagens Nyheter 1992 berättade adoptivdottern Fatima Svendsen om sin uppväxt och Karl Gerhards homosexualitet.
– Jag har ju inget att jämföra med, men jag vet, och alla vet, att det viktiga är inte vad föräldrarna har för sexuell läggning eller hur många de är, eller om det är ens moster som är ens mamma. Det viktiga när man växer upp är att man blir sedd, uppmuntrad, uppskattad, sa dottern i intervjun.
Karl Gerhard hade ett förhållande med sin 34 år yngre sekreterare Göthe Ericsson och deras relation höll till Karl Gerhards bortgång 1964.
– Det var nog inte så uppenbart för omgivningen heller att Karl Gerhard var homosexuell. Han hade ju varit gift tre gånger redan och hade två biologiska barn. Omgivningen, vänkretsen, var så varierad att småaktighet och intolerans inte fick en chans, sa Fatima Svendsen i DN-intervjun.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!