Det finns visionärer som förverkligar sina drömmar. Göran Karlsson måste räknas till en av dem. Från noll och ingenting byggde han upp en verksamhet som årligen lockar närmare fem miljoner besökare. Vi pratar givetvis om det stora gula varuhuset i Halland.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Det var kärleken som tog Göran Karlsson till Ullared och därmed också till ett liv med hektisk affärsverksamhet. Tillsammans med fästmön Margareta Björklund öppnade han 1963 en butik på bottenvåningen i en villa i Ullared. Firma Ge-kås Manufaktur var emellertid till en början ingen lysande affär, trots lockvaror till chockpriser i annonserna. Efter två års verksamhet låg omsättningen på runt 80 000 kronor, det vill säga ungefär lika mycket som slås in under två minuter på kassaapparaterna i varuhuset idag.
Verksamheten växte och 1967 flyttade Gekås in i det gamla stationshuset i byn. Städrockar för 3,75 kronor stycket blev en storsäljare och charterbussarna började rulla till Ullared. Det var då som begreppet ”busstanter” myntades. De kännetecknades av att de var strukturella kunder, först ställde de sig i kön till toaletten, sedan i kön till butiken och slutligen i kassakön.
Råkade ut för brand
Kommersen gick ännu bättre och 1971 flyttade företaget till större lokaler snett över torget, till det som är den nuvarande platsen för Gekås. Halva den dåvarande lokalen fick dock avskärmas med presenningar för att minska ödsligheten inne i butiken, men den kunde snart tas bort. Företaget växte snabbt och drabbades av såväl med- som motgångar. Under 1976 brann tältlagret och varor för över 10 miljoner kronor blev lågornas rov.
Anställda på chefens sida
Julförsäljningen fick dock inte äventyras och med handlingskraft, laganda och därtill sunt förnuft såg Göran och hans medarbetare till att försäljningen fortsatte som vanligt. Att personalen var sin arbetsgivare trogen blev ett bevis när Handelsanställdas förbund försatte Gekås i blockad 1981. Orsaken var att Göran Karlsson vägrat teckna kollektivavtal. De anställda stod emellertid på Görans sida och konflikten pågick i ett års tid. Händelsen fick stor uppmärksamhet i pressen, vilket knappast fick en negativ effekt på handeln, den gjorde tvärtom att ännu fler kunder hittade till Ullared.
Pressen jämförde plötsligt Göran Karlssons firma med Ikea och Kapp-Ahl. Affärerna blomstrade, lokalerna hade byggts ut två gånger och företaget var landets femte största i sin bransch. Fenomenet Gekås var ett faktum.
Göran Karlsson drev ständigt Gekås framåt under sina 28 års tid som ägare, men 1991 valde han att sälja sitt företag till sex anställda Thomas Karlsson, Torbjörn Bäck, Kent Gustafsson, Håkan Jansson, Rolf Johansson och Kjell Andersson. Dessa skulle visa sig förvalta Görans filosofi, och de satsade dessutom på att såväl bredda sortimentet som att höja kvalitetsnivån. Och kunderna gillade utvecklingen, omsättningen var detta år 675 miljoner kronor och några år senare sprängdes också miljardvallen, 2023 var omsättningen 6 miljarder!
Före millennieskiftet byggdes centrallagret Sönneräng på 7 300 kvadratmeter för att lättare kunna hantera varuflödet och när Boris Lennerhov tillträdde som vd år 2000 inleddes en era med flera stora investeringar med ombyggnader och nybyggnader. 2001 köpte man campingen i Ullared och 2005 erbjöds varuhusets besökare helikopterrundturer, badtunnor, grillkåtor och barnteater för att nämna några exempel.
Blev tv-program
Gekås var nu ett så populärt utflyktsmål att de, trots de enorma handelsytorna, stundtals hade svårt att ta emot alla besökare. Under 2007 tvingades Boris Lennerhov gå ut i radio för att be kunder att inte åka till Ullared. Något som sannolikt inte hjälpte mycket, för inte mindre än 3,8 miljoner kunder besökte Gekås under detta år.
Den 2 november 2009 hade dessutom tv-serien Ullared premiär i Kanal 5, något som fick ännu fler kunder att upptäcka varuhuset. Tittarna fick bland annat stifta bekantskap med Morgan och Ola-Conny, två av de anställda. Succén var ett faktum och första avsnittet sågs av över en miljon svenskar, och uppmärksamheten resulterade i en ökning med 2 000 kunder om dagen till varuhuset.
Besök av kungen
Året efter, närmare bestämt den 30 oktober, fick de närvarande också uppleva den längsta ingångskön i varuhusets historia. Kön ringlade sig genom samhället hela 1,4 kilometer lång. Väntetiden för att komma in i varuhuset var 3,5 timmar.
Sedan dess har Gekås firat såväl 50-årsjubileum som 60-årsjubileum och mycket har hunnit hända sedan Göran Karlsson och hans anställda först flyttade in i lokalerna. Shoppinghotell har byggts, Ullaredsflyg har flugits, berg har sprängts för att ge plats åt nya ytor, nya större kundvagnar har ersatt de tidigare, öppettiderna har utökats, restaurang, barer och caféer finns inne i varuhuset och såväl statsminister Stefan Löfvén som kung Carl XVI Gustaf har besökt varuhuset.
Göran Karlsson gick bort i sjukdom 2004 och han fick förvisso uppleva många förändringar av sitt livsverk, men de flesta och största kom efter hans död. Fast hans staty finns utanför varuhuset och vakar över det enorma handelsimperium som han en gång skapade.
Sedan 2019 är Thomas Karlsson ensam ägare av Ullared.
Sigge Angshult
100 000 fryspåsar på en dag…
Den genomsnittliga kunden: är en 43-årig kvinna med eller utan barn och bosatt i Götaland. Hon åker till Gekås över dagen och kör 23 mil enkel väg. Hon besöker varuhuset 2–5 gånger om året och spenderar nästan fem timmar i butiken och handlar för 3 300 kronor. Enligt kundundersökningar är 64 procent av kunderna kvinnor och 36 procent män.
Svindlande varuhussiffror: Butiksytan i varuhuset är 44 500 m², har 82 utgångskassor och kan rymma 8 900 kunder samtidigt.
Gekås Ullared har 9 000 kundvagnar, 10 000 kundkorgar och 3 500 parkeringsplatser.
Under ett år passerar 133 miljoner varor genom kassorna. Det finns över 150 000 unika artiklar i sortimentet. Varje kund plockar ihop varor för 15 kronor i minuten.
Försäljningssiffror per år: 13 miljoner par strumpor, 320 000 påsar Ahlgrens bilar och 1 700 000 flaskor schampo.
Per dag: 100 000 fryspåsar och 25 000 gula platskassar.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!