Många minns nog det klassiska familjerallyt som föddes på 1960-talet och som blev en riktig folksport. Populariteten höll i sig långt in på 80-talet. Men vad hände sedan? Faktum är att intresset för att blåsa nytt liv i traditionen växt till sig under de senaste åren.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Familjerallyt lockade mängder med bilburna till de spännande utflykterna och hela familjen kunde njuta av äventyret. Vägen slingrade sig på olika platser
i landskapet, med stopp för tipsfrågor och knepiga manöverprov för bilföraren. Det var oerhört populärt, från starten i slutet av 1960-talet och långt in på 1980-talet.
Namnet till trots var det ingen rallytävling i vanlig bemärkelse. Det handlade alltså inte om att köra sträckan på snabbast tid utan om att svara rätt på tipsfrågorna och manövrera bilen på bästa sätt.
I Mälaröarnas Nyheter kan man läsa om ett familjerally som ägde rum på Svartsjölandet anno 1967 och som, enligt tidningen, ”bjöd på många knepiga problem”. Ett 70-tal ekipage ställde upp i Villaföreningen Sjöhälls bilrally och banan gick Färingsö runt, med kontroller där deltagarnas kunskaper och färdigheter testades.
”Tyvärr var det dåligt med kunnandet vilket tävlingsledningen fann anmärkningsvärt. Det fanns dock en person med körkort i varje ekipage” skriver tidningen.
Målet hade förlagts till Skå festplats, där föreningen ordnat med underhållning med Bertil Boo och Johnny Svängmans show och där Solnapolisen demonstrerade enheter ur sin fordonspark samt lät några av sina schäfrar visa hur man fångar bovar
När det blev dags för prisutdelning, fick vinnarna själva peka ut vilken vinst de vill ha då vinsterna var ”lite speciella”:
”Förstapristagaren, maskinmästaren Rune Johansson och hans hustru Dagny, de hade fru Ebba Andersson med som kartläsare, valde en rejäl eldsläckare. På andra plats kom herr Åke Larsson som tog 1 000 liter eldningsolja.”
Belönades med resor
En som minns familjerallyts storhetstid är Holger Davidsson i Burseryd i Småland, som själv deltog vid flera tillfällen under 1970-talet.
– De kunde se ut på lite olika sätt. Vissa arrangörer hade enbart tipsfrågor medan andra också hade någon typ av praktiskt prov, berättar han.
Själv ser Holger familjerally lite som en efterföljare, eller ett komplement, till de tipspromenader som blev mycket populära vid ungefär samma tid.
– Jag vill minnas att båda de här folknöjena började på 1960-talet. Jag minns ju tillbaka till 1950-talet, men kan inte påminna mig om att tipspromenaderna hade slagit igenom då. Tipspromenaderna var väldigt populära och anordnades i nästan varje by men familjerallyna sträckte sig ju över betydligt större områden så de var mer utspridda, säger han.
Familjerallyna lockade hundratals deltagare och ofta låg det riktigt eftertraktade priser i potten. Holger vann själv första pris vid ett par tillfällen och belönades med resor både till Portugal och USA.
Familjerally i coronatider
Familjerallyt fortsatte att dra deltagare en bit in på 1980-talet, men redan i slutet av 1970-talet hade nedgången börjat.
– Populariteten minskade i takt med att bensinpriserna ökade, säger Holger.
Själv är Holger aktiv i Hällabäcks hembygdsgård och under pandemiåret 2020 beslöt man att återuppväcka familjerallyt som ett sätt för människor att träffas och hitta på något.
– Det var tidigt på hösten 2020, då det var en liten lättnad i restriktionerna, och då tyckte vi det kunde vara en god idé att anordna ett rally eftersom smittrisken skulle minimeras när folk satt i sina bilar.
Samma idé väcktes på flera håll i landet och familjerallyt fick något av en nyrenässans i pandemins spår.
Hällabäcks familjerally 2020 drog omkring 150 deltagare.
– Det var mellan 50 och 100 bilar som körde på sträckan, men vi skippade manöverproven och hade enbart teoretiska frågor. Efteråt serverades det kaffe, berättar Holger.
Man körde arrangemanget även året därpå, men eftersom intresset var betydligt svalare andra året har man lagt familjerallyt på hyllan för denna gång. Det finns dock andra som fortsätter arrangera familjerally i olika delar av landet och en sökning på internet visar att det kan vara allt från motorklubbar till nykterhetsrörelser och hembygdsföreningar som står bakom.
EPA-traktorer
Under valborgshelgen arrangerade Lions Club i Falköping familjerally tillsammans med Nasco Yankees, stadens raggarklubb. Praktiska prov, tipsfrågor och allmänt trevlig gemenskap stod på schemat för dagen.
I maj i år bjöd föreningarna IOGT och MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, in familjer och kompisgäng till familjerally i Malung. För första gången hade man också skapat en särskild klass för EPA-traktorer.
– Vi vill skapa möjlighet för att man ska kunna komma ut och göra någonting tillsammans under lättsamma former. Nu är det sommar och sol och det är härligt att vara ute och köra, sa Karin Ek-Lissbol, ordförande i IOGT Malung, till tidningen Siljan News inför evenemanget.
Familjerallyt var en del av arbetet med IOGT:s projekt Mötesplats Ung.
– Vi vill gärna nå de unga också för att prata mer om vilka aktiviteter man vill se framöver, berättade Karin Ek-Lissbol för tidningen.
Cykelrally
Numera förekommer också familjerally på cykel. Det går till i stort sett på samma sätt som bilrallyt, med både praktiska prov och tipsfrågor, och hela familjen är förstås välkommen att cykla den markerade sträckan.
Sträckan kan variera, men det vanliga tycks vara en mil eller en och en halv, med olika stationer på vägen – allt från tipsfrågor till att skrotsortera eller köra slalom med skottkärra. Liksom familjerally med bil handlar tävlingen om att klara frågor och uppgifter snarare än att ta sig fram på snabbast tid.
Julrally
Det är dock inte bara sommar och sol som lockar till familjerally. En församling inom Evangeliska frikyrkan arrangerade 2021 ett julrally som avslutning för säsongens söndagsskola. Varje familj kom i sin bil och fick sitt uppdrag i en ”drive-in”, tillsammans med en fikapåse, och bland uppgifterna fanns inte bara manöverprov utan även något man kallar ”fotoplock”. Varje familj fick med sig ett antal bilder på platser och objekt som de senare skulle komma att passera under bilfärden. Uppgiften var att placera bilderna i rätt ordning längs vägen.
För att inte exkludera familjer utan bil anordnades samtidigt även en tipspromenad, där man fick ta sig fram till fots längs rallyvägen.
Eftersom familjerallyt genomfördes under jultiden hade man också ett tävlingsinslag för ”mest julpyntad bil”. Vågar man gissa att det kan ha varit ett av de mest populära inslagen hos deltagarna?
Bitte Melin Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!