Ingen midsommar utan kyrkbåtsrodd

[good_old_share]

Knappt någonstans i Sverige känns väl midsommaren mer svensk än i Dalarna. Här vajar svenska flaggan över underbar natur och vida sjöar, över majstänger, hembygdsdräkter och fiol- och dragspelsmusik. Men för Åsa Mattsson i Mora blir det ingen riktig midsommar utan kyrkbåtar och Siljansrodden.
– Min pappa var en av initiativtagarna, säger hon.

Tio långa båtar med 20 roddare i varje kommer med årors och armars kraft över Österviken, en sydlig fjärd av sjön Siljan. Farten är god. Med tio knop i årtagen är det knappt att en del följebåtar med utombordsmotorer hänger med. I aktern på Sturkulla står Åsa Mattsson och styr med en hand, håller en megafon i den andra och manar högljutt sina roddare att hålla takten, och farten. 
Ekipagen följs av många blickar, från kullar, stränder och ångbåtsbryggan i hamnen. Det är deltävling i Leksandsrodden, en av många kamper i Siljansrodden, skapad till minne av forna tiders kyrkbåtstävlingar.

Idrott och kultur
Sommaren 1974 satt tre me-delålders herrar i Mora och spånade om att göra något större av sina gemensamma intressen, idrott och dalakultur. Sedan 1936 hade det anordnats en särskild roddtävling i Leksand och nu tyckte herrarna att den borde utökas med fler, med deltävlingar på valda orter runt Siljan. Men de skulle genomföras med kyrkbåtar, gamla farkoster som bara stod och samlade damm i båthusen vid den stora sjön. Året efter startade de Siljansrodden.
– Genom den gamla båtkulturen gav de folk en anledning att röra på sig. Att ro är ju en motionsform som tränar hela kroppen, man får sig en rejäl genomkörare. Dessutom är kyrkbåtsrodd en mycket speciell och härlig gemenskapsform. Man är helt beroende av varandra då rodden måste ske i perfekt sammanhängande tajmning.
Åsa Mattsson vet vad hon talar om. Hon kom med som roddare första gången 1981, för Nusnäs Idrottsförening och deras kyrkbåt Sturkulla (”Storflicka” på rikssvenska). Men det var inte bara att sätta sig i båten och ro.
– Oh nej, det gällde att vara fysiskt förberedd. Det är särskilt i benen, ryggen och rumpan som man måste ha styrka vid rodd. Så vi tränade året om, på vintern kondition och styrka, under våren roddteknik. 

Vann flera gånger
Sturkullas damlag har vunnit flera gånger, liksom Brudpiga II och III från Västanvik samt Siljansnäsar´n II. Deltagandet har varierat genom åren, ibland uppemot 12 herrlag och 10 damlag, andra gånger färre. Åsa kämpade bra i många år, kanske lite för mycket, för en dag fick hon diskbråck och bytte till att bli styrman. 
– Fysiskt lättare kanske, men definitivt inte lugnare. 
Kyrkbåtarnas styrmän har en utsatt position om något går snett. Det gäller nämligen att styra rätt och hålla en fin bana; att tränga en medtävlare leder till diskning. Förutom att hålla takten måste styrmannen också mana på sina roddare i rätt tid.  
– Man måste veta hur mycket roddarna orkar. Att kommendera spurt för tidigt kan sluta med förlust och ”lynchstämning” mot styrmannen.

Från kyrkopliktens tid
Kyrkbåtsrodd härstammar från den tid då kyrkoplikt rådde i Sverige. Alla sockenbor var på söndagarna tvungna att ta sig till kyrkan för att höra prästen predika. Det blev tröttsamma vandringar för de som hade långt att gå – utom för de som bodde vid kust eller vattendrag. Dalfolk runt Siljan förkortade sina kyrk promenader med många timmar då de klev i sina båtar och rodde tillsammans.  
– Rodden dit gick i stillsam fart. Men efter avklarad högmässa förvandlades ofta hemresorna till, ibland hetsiga, roddtävlingar mellan olika byar.  
Dessa kyrkbåtar har bevarats och vårdats ömt i Dalarna ända in i våra dagar. Var annars?  Kyrkbåtsföreningar har sett till att förvara dem i långa båthus, ordnat både tävlingar och kyrkroddar eller hyrt ut dem för bröllop, alternativt rena nöjesutflykter.
Men kyrkbåtarna leder i sin tur ännu längre tillbaka i tiden, ända till vikingatiden. 
– Med flatbottnade långbåtar tog sig vikingarna långt in i okända trakter. Det var ett snabbt och smidigt sätt att ta sig fram.
Båtarnas var vikingarnas trygghet. Roddarna levde i dem, åt, sov och försvarade sig. Och när de sedan dog tog de med sig båtarna och en del ägodelar i graven. 
– Här på Sollerön har man grävt fram gamla vikingaskepp som visat sig vara gravar, fartyg som blivit förebilder för sena tiders kyrkbåtar

Levande kunskap
Det är också på Sollerön som kunskapen att bygga kyrkbåtar lever kvar. Den kunskapen har bevarats tack vare Rättviks Hembygdsförening och två familjer på ön. 
– Det hade inte byggts någon kyrkbåt sedan slutet av 1800-talet, men på hösten 1940 bad hembygdsföreningen båtbyggaren Anders Bondesson på Sollerön att ta vara på gamla ritningar och bygga en ny. Han fortsatte fram till 1960, då byggandet togs över av familjen Håll, som tillsammans med andra bygger än idag. 
Genom dessa hantverkskunniga mäns försorg har mängder av kyrkbåtar tillkommit och getts bland många så vackra namn som Rättvikôlla, Jugen Jon, Sturfajt´n och Sturstäv. (Översätt det, den som kan.) En enda kyrkbåt lär ta ett år bygga, och det sker på rent vetenskapliga grunder. 
– Jag har hört att furan som båtarna till största del är byggda av ska ha växt långsamt, helst vid en myrkant, innan de tas ner kring midsommar och sedan torkas långsamt innan man sågar. Ja, det är en lång historia. 
Naturligtvis finns Åsa Mattsson med i Siljansrodden även denna midsommar. Men först efter att ha firat midsommarafton på traditionellt vis – med majstångsresning hemma i Kråkberg, sill och potatis, Janzons frestelse och kokta ägg ihop med släkt och vänner.  
– Kanske tar vi upp några bliktor ur frysen och steker till. Det är smaskens det, upptagna från Siljan som de är, avslutar Åsa Mattsson 

K G Mattsson 

Mer fakta om Siljansrodden:


Siljansrodden börjar på midsommardagen med traditionell start vid Siljansnäs camping. Tävlingen pågår sedan i två veckor med ytterligare fem deltävlingar på olika orter runt Siljan. Deltävlingarna är allt från 500 meter till tre kilometer långa. De pågår kvällstid under vardagar och heldag under helgerna. Båtarna bogseras efter tävling till nästa ort och roddarna åker hem emellan. Varje kyrkbåt är 18,5 meter lång, två meter bred och innehåller tio par åror samt styråra. Båtvikten är ett ton. 2017 års tävling startar i Siljansnäs fortsätter till Leksand, Rättvik, Mora, Sollerön och Orsa. 

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.