
I slutet av 1800-talet var det konsthantverk i form av halmslöjd som gav torpare och småbrukare ”på Dal” – alltså i Dalsland – nödvändiga extrainkomster. Särskilt i Ärtemarks socken flätades det halmhattar som blev mycket populära i både Sverige och Norge. Också i modern tid har konst och konsthantverk i Dalsland visat sig ha en förmåga att ge liv när gamla basnäringar dukat under. Det mest slående exemplet återfinns i bruksorten Fengersfors, där ett konstnärskollektiv med 66 medlemmar gjort om ett nedlagt pappersbruk till en myllrande turistattraktion som varje år lockar cirka 25 000 besökare. I veckans landskapsnummer om Dalsland berättar vi även om skidåkarlegenden Janne Ottosson – liksom om den varvsindustri som fanns förr i Dalsland.
Mer ur veckans nummer
Visste ni att världens äldsta ännu fungerande brandstation finns i Sverige? Jo, det är sant. Och det är faktiskt på Söders höjder i Stockholm som den står att finna. Katarina brandstation etablerades 1875 och är fortfarande i full gång med att släcka bränder. Förutom all nutidsenlig utrustning som hör en modern brandstation till har Katarina också en museiavdelning som visar under vilka förutsättningar gamla tiders brandförsvar arbetade.

Stardust torde vara en av alla tiders mest klassiska populärmelodier. Den komponerades, och även sjöngs, av amerikanen Hoagy Carmichael. Han kom på allvar i kontakt med musikvärlden medan han studerade på universitet i Indiana – så när han till slut kunde avlägga en juristexamen blev det mer noter än lagparagrafer för hans del…

Tuppar kröner många kyrktorn i Sverige. Betydligt mer sällsynt är det med kyrkhönor. Den kanske enda i Sverige finns att beskåda i Silbodals kyrka i västvärmländska Årjäng. Men den hönan sitter inte uppe på tornet utan på en vägg inne i kyrkans sakristia – och då tillsammans med en tupp.
