”Vattenfall i Småland” heter den här målningen från 1856 av nationalromantikern Marcus Larson. Men försök inte leta upp platsen varifrån motivet är hämtat. För det finns inte. Det är en produkt av det självförbrännande målargeniets livliga fantasi och känsla för det dramatiska. Det rätta Småland och dess alldeles äkta smålänningar och småländskor återfinns däremot i veckans tidning. Vi ägnar fem hela temasidor åt detta – faktiskt – stora landskap. Vi berättar om Filmbyn i Mariannelund (en helt ny turistattraktion med Astrid Lindgren-anknytning), vi träffar Bosse Bildoktorn och den kvinnliga bilbärgaren Eva-Lott Nilsson, vi besöker kulturreservatet Åsens by, Kronobergs slottsruin, Djursdala kyrka – med mera…
Mer ur veckans nummer
Vid resor utomlands är det oftast alldeles nödvändigt att medföra pass – även i länder där passfrihet för svenskar normalt råder. Men vad är orsaken till att pass överhuvudtaget förekommer? Och varför heter det pass? De sakerna – och många fler – reder Michael Dee ut i ett historiskt reportage.
Ett psalmodikon – vad är det? Jo, det är ett enkelt stränginstrument som ursprungligen konstruerades för att ackompanjera psalmsång i lokaler där orgel saknades. Idén med instrumentet var att vem som helst utan kunskaper i notskrift eller spel skulle kunna lära sig att traktera det.
”Starke Arvid” är ett begrepp i svenska tyngdlyftarkretsar. Det har till och med funnits två sådana i historien. Och båda hette Andersson i efternamn. Den yngste av dem – han som blev världsmästare och bragdguldvinnare 1946 – är veckans sportprofil.