Kvällsstunden vecka 42 – 2017

Barbro Åström och Ismo Lääveri var så här tjusiga under årets Sigtuna Möte. Ismo är klädd som marin amiral och Barbros kläder enligt 1912 års mode. Foto: Tommy Hildorsson
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Sigtuna Möte heter ett evenemang som årligen äger rum i den uppländska staden Sigtuna, för övrigt Sveriges äldsta. Hit kommer folk från när och fjärran för att delta, eller bara uppleva, de festligheter som staden då bjuder på. Man vill med detta evenemang återuppliva och minnas året då det sista Lantbruksmötet ägde rum i staden, nämligen 1912. Bland knallar, mat, musik och tidstypiskt hantverk får besökarna känna historiens vingslag från det förra sekelskiftet. Många tar också tillfället i akt att klä upp sig i tidsenliga kläder vilket ytterligare bidrar till den speciella atmosfären. Barbro Åström och Ismo Lääveri (på bilden) var exempelvis så här tjusiga på årets ”möte”.

I veckans Kvällsstunden får landskapet Uppland lite extra uppmärksamhet. Exempelvis gör vi ett besök på mälar-slottet Grönsö, lägger några slantar i Alsikes fattigbössa, träffar spöken i Uppsala samt tar reda på var Upplands äldsta folkskola ligger. Dessutom får vi besöka Europas – kanske världens – nordligaste vingård. Bland mycket annat.

 

Mer ur veckans nummer

Indian var en amerikansk prestigemotorcykel – fullt i klass med Harley Davidson, om inte mer… Vad inte alla känner till är att en svensk, Oscar Hedström, var medgrundare till Indian Motorcycle Company, alltså det företag som fram till 1953 tillverkade de berömda hojarna.

En Indian Chief Vintage. På den svart-vita bilden ovan syns en stolt Oscar Hedström, fotograferad 1901 med prototypen till den första Indianmotorcykeln.

Lika bra som för Oscar Hedström gick det sannerligen inte för alla svenska invandrare i USA. För en del gick det till och med riktigt dåligt. De som det gick sämst för hamnade bland annat i en kåkstad som hette Swede Hollow i Minnesotas huvudstad St Paul. Där bodde runt 1 000 personer i slutet av 1800-talet. 1956 brändes skjulen. De betraktades då som sanitära olägenheter.

Kåkstaden Swede Hollow i St Paul i Minnesota 1898. Ur boken ”Swedes in Minnesota”.

Evert Nyberg var en färgstark svensk långlöpare på 40- och 50-talen. Han var mannen som gjorde vad som föll honom in, särskilt när det gällde tävlingsutrustningen. För detta och en hel del annat hamnade han på kollisionskurs med landets idrottspampar. I stället för att glädjas åt hans fina åttondeplats i maraton i London-OS 1948 skällde de ut honom för att han hade bytt de blå landslagsbyxorna mot sina egna vita…

Evert Nyberg (med 208 på magen) , Carl Lundh och Bertil Källevågh 1956
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Comments are closed