Tobias Rawets mor håller upp sin lilla son. Till höger visar den i dag 80-årige Tobias Rawet morsdagskortet fån ghettot.
Morsdagskortet från gettot i Polen
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

De gamla morsdagskorten förr var vackra bilder. Oftast med sirliga blommor och stora hjärtan. Tobias Rawet har också ett morsdagskort. Men det föreställer en blåklädd vakt med gevär över axeln. Stående vid en vaktkur och ett svart taggtrådsstängsel. 

– Kortet gav jag till mamma i Lodz getto 7 maj 1944, säger Tobias Rawet, nu 80 år.

 

Det är ett vikkort, knappt en halv A4 stort med förtryckt bild på ljusgul botten och den röda texten ”1944 Litzm. Getto”. Inuti den en handskriven text på polska. En röd sol i ett hörn strålar över ett fånglägermotiv med svart trappa, vaktkur och stängsel. 

Det ovanliga morsdagskortet hade Tobias köpt efter många mödosamma månader i fabriken, med sparade slantar han lagt undan från sina fickpengar. 

– Jag minns ännu ögonblicket när jag lämnade över kortet till mamma. Jag ser henne framför mig och de känslor det skapade hos henne. Det var en viktig gåva för mig, kanske den allra första jag kunde ge henne. En gåva som visade hur mycket jag tyckte om henne. 

– Men att mamma skulle komma att betyda så mycket för min överlevnad visste jag inget om då. 

 

Öppet i början

Den 1 september 1939 invaderade tyskarna Polen och andra världskriget tog sin början. De dåligt utrustade polackerna hade inte en chans att motstå det nazistiska maskineriet. 

En vecka senare intog man Lodz, landets näst största stad, känd för sin textilindustri och med en befolkning på 730 000 invånare. En tredjedel vardera av polacker, tyskar och judar. Mitt i stan bodde den judiska familjen Rawet. 

– Mina föräldrar drev en delikatessaffär. Vi hade det ganska bra, man kan säga att vi hörde till medelklassen. Själv var jag bara tre år när kriget började.

Bland det första tyskarna gjorde var att byta namn på staden. Lodz blev Litzmannstadt, efter den tyske befälhavaren Karl Litzmann som erövrade staden under första världskriget. Det andra var att nazisterna snabbt skapade ett judiskt getto i stan. Över 200 000 judar föstes dit från stan och den kringliggande landsbygden. 

– Till att börja med var det ett öppet getto, men snart blev det slutet som ett fängelse.

 

Många svalt ihjäl

Judarna tvingades lämna sina hem och allt de ägde för att bege sig till gettot. Tobias kommer ihåg hur det var.

– Det är ett av mina första minnen i livet. Jag kommer ihåg hur pappa drog mig dit på en kälke, det var snö på marken och solen sken en dag i mars 1940.

Gettot var stans verkliga fattigmanskvarter med mycket nergångna hus. 

Familjen Rawet fick sig anvisad en liten lägenhet på bottenvåningen i ett gårdshus. 

– Där bodde vi sex personer i en bostad utan värme och varmvatten. Toaletten var ett utedass med fem bås i en rad. Vi tvingades snabbt ut på olika arbeten. Pappa hamnade i en fabrik som tillverkade halmskor för den tyska krigsmakten. Ett hårt slit med ytterst liten lön som knappt födde vår familjs matbehov. Allt var ransonerat och bara de som arbetade fick ransoneringskort. Så nöden var mycket stor vilket gjorde att över 40 000 människor dog av svält i gettot.

 

Gömdes i dasset

Till att börja med isolerades judarna från den övriga befolkningen. 

Men när nazisterna 1942 bestämde sig för att förinta alla judar startade våldet. De första avrättningarna skedde i den polska staden Chelmno, dit alla togs som inte ansågs duga som arbetskraft. Det vill säga barn, sjuka och äldre. 

Tobias som bara var sex år hörde till dem som troligen snart skulle fraktas dit. 

– Om detta fick vi naturligtvis ingenting veta, men när en razzia inleddes i vårt ghetto förstod mamma vad som var på gång. Hon iscensatte snabbt en räddningsaktion, hämtade en stor hink i köket, tog min hand och gick till vårt utedass. 

Tobias Rawet har mycket klara minnesbilder av vad som hände.

– Jag fick sätta mig i hinken och blev tillsagd att inte ge ifrån mig det minsta ljud, oavsett vad som skulle hända. Sedan lyfte mamma och faster på sitsen och firade sakta ner mig i mörkret. Hinken landade på botten och dasslocket stängdes igen.

Sent på kvällen hämtades Tobias upp av föräldrarna. De gick upp till vinden som hade förberetts med en madrass, ett täcke, en kudde och en hink som skulle användas som latrin.

– Där satt jag alldeles ensam i flera dagar. Jag fick besök en gång varje kväll när mamma eller pappa kom upp med mat och vatten och tömde hinken.

 

Kvar för att städa

Efter drygt en månad lyckades föräldrarna skaffa ett falskt arbetspass till sexårige Tobias, som utgavs för att vara tio. Åldern som införde honom bland de arbetsföra. 

– Jag började arbeta på samma fabrik som pappa. Det blev långa dagar som bara handlade om arbete. Den knappa lönen gick till familjen. Ibland när jag sprang ärende åt mamma kunde jag få en peng. 

Det blev fler slantar och snart började Tobias lägga undan dem för att kunna köpa ett Morsdagskort som han hört talas om. Brevet hade tillverkats i ghettot av en man som med en liten tryckpress kunde försörja sig med.

– Men eftersom jag varken kunde läsa eller skriva så fick pappa hjälpa mig att skriva mitt namn Tolus, som jag heter på polska.

Brevet undertecknades den 7 maj 1944, bara några dagar innan nazisterna började avveckla ghettot. 

Under de följande månaderna deporterades omkring 70 000 av invånarna till förintelselägret Auschwitz. 

– Vi och en grupp på drygt tusen personer blev kvar för att städa upp lägret, nazisterna ville inte lämna några spår efter sig. 

Familjen Rawet blev kvar till oktober 1944 då de deporterades med godsvagnar till tyska koncentrationsläger. Tobias och hans mamma till Ravenbrück, pappan till Sachsenhausen. Båda låg norr om Berlin.

– I Ravensbrück hände det ofta att folk mördades. Jag såg saker där som jag knappt orkar berätta än i dag. Hade jag inte haft min mamma med mig där hade jag inte överlevt. Varje dag gav hon mig sin enda korvskiva. 

 

Hela familjen överlevde

Fyra månader senare flyttades mor och son till Königs Wusterhausen strax utanför Berlin och ett snabbt uppsatt koncentrationsläger vid stadens godsjärnvägsstation. 

Tre månader senare hände det märkliga att de tyska vakterna en dag gav sig iväg. Tre dagar senare öppnades grindarna till lägret.

– In tågade ryska soldater som berättade för oss att kriget var slut, att vi var fria människor. Jag förstod ingenting, jag visste inte vad frihet var för något. 

För första gången på fem år fick Tobias äta sig mätt och tvätta sig ren. Några dagar senare kom Tobias far som också överlevt. 

Hela familjen begav sig genast tillbaka till Lodz. Av gettots 60 000 judiska barn överlevde endast 95 Förintelsen. En av dem var Tobias Rawet. 

– En dag bestämde mamma sig för att vi skulle gå till gettot för att se om det fanns något kvar i lägenheten vi bott i. Hon och pappa hade nämligen gömt undan en del saker där. 

Kortet betydde mycket

I en trälåda under en golvplanka i köket fanns alltihop kvar. Några fotografier, föräldrarnas vigselringar, en sabbatsljusstake och morsdagskortet. Det enda som minde om det liv de levt innan nazismen drabbade dem. 

Familjen Rawet blev kvar i Lodz till 1948, innan de ”rymde” till Sverige, bort från kommunismens ok som då drabbat Polen. Till ett land som gav dem en framtid och ett lyckligt liv. 

– Mamma levde tills hon var 91 år. Under alla år tog hon varsamt hand om den lilla trälådan, särskilt ömmade hon för morsdagsbrevet som tydligen betytt mycket för henne. Det har jag i dag i min ägo. Ibland tar jag med det och visar upp på mina föreläsningar. 

– Det som hände under Förintelsen får aldrig glömmas, avslutar Tobias Rawet. 

 

Text: KG Mattsson

Foto: Stefan Nilsson

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 32 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7